THEATER

Tournee..

Marlies Heuer regisseerde Vampirella bij Carrousel, een hoorspeltekst van Angela Carter over een verdwaalde fietser die het slachtoffer wordt van een bloeddorstige gravin. Met Dik Boutkan, Dic van Duin, Marlies Heuer e.a. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), 10 en 11 december in Utrecht (Stadsschouwburg), 21 en 22 december in de Rotterdamse Schouwburg.

In Schnitzlers Reigen maken mannen en vrouwen een rondedans om de liefde. In de voorstelling van De Paardenkathedraal spelen Peter de Graef en Marie-Louise Stheins alle rollen, in regie van Dirk Tanghe. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Delft (De Veste), zaterdag in Leiden (Schouwburg), dinsdag in Oss (De Lievekamp).

Het Zuidelijk Toneel herneemt De kus van de spinvrouw van Manuel Puig. Over een linkse verzetsstrijder die ter dood is veroordeeld en een cel deelt met een homoseksueel. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. Dinsdag in Assen (De Kolk), woensdag in Leeuwarden (De Harmonie), 21 t/m 23 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Er valt een traan op de tompoes is een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil. Met Trudy Labij als de moeder en Jules Hamel als de vader. De regie is van Peter Pluymaekers. Vrijdag t/m zondag in Amstelveen (Schouwburg), dinsdag in Ede (De Reehorst), woensdag in Uden (Markant).

Jules Deelder berijmde Antigone van Sofokles voor Fact. Jeroen Kriek regisseerde. Over de dappere Antigone die tegen het verbod van haar machtige oom in haar vermoorde broer toch een begrafenis bezorgt. Vanavond in Zwolle (Odeon), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie) en zondag in Utrecht (Stadsschouwburg).

Het Zuidelijk Toneel maakte een voorstelling met studenten van de Fontys Academie voor Drama. De hemel mijn lief mijn stervende prooi, van Werner Schwab, werd geregisseerd door Mechtild Prins. Over Hermann Wurm en zijn slijmfiguren, en de keerzijde van het succes. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 14 en 15 december in Tilburg (De Vorst) en 17 december tot slot in Den Bosch (Theater Bis).

De Wetten van Kepler speelt Zand, een tragikomedie over twee broers, die na de dood van hun vader worden verjaagd uit hun boerderij. De een weet zich beter te redden dan de ander. Wim Berings regisseerde Herman van de Wijdevan en Gerton Zeilstra. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), 16 december in Leeuwarden (De Harmonie), 17 december in Groningen (Kruithuis).

Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam herneemt Mooi weer vandaag van David Storey. Met opnieuw Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur als de vier oude mensen die keuvelen over het verleden, het weer en de voorbijgangers. Van 14 t/m 17 december in het Transformatorhuis.

Vanavond t/m 11 december in de Stadsschouwburg Toneelgroep Amsterdam met De Cid van Corneille, een tragedie in verzen, waarin liefde tegenover eer staat. Een regie van Gerardjan Rijnders.

Big Boy van Carina Molier is gebaseerd op het leven en werk van Patti Smith en de New Yorkse performance-kunstenares Marina Rodriguez. Het is 'een event met hallucinerende geluiden en muziek, weirde beelden, fictie en werkelijkheid'. Een Engelstalige voorstelling door Lotte Proot en Marie Paz. Live video: Joost de Jager, live muziek: Henk Bakker. Van 13 t/m 23 december in De Brakke Grond.

In Kerstcircus Barend, een lunchvoorstelling in Theater Bellevue (t/m 31 december), dwingt moeder Barendi haar weinig talentvolle zoons tot gevaarlijke stunts. Een tekst van Elke Geurts. Bruun Kuijt regisseerde Joep Onderdelinden, Wil van der Meer, Marlies Hamelynck en Nienke Dijkstra.

In het Nieuwe de la Martheater maandag de première van de psychothriller De Feestwinkel van Thomas Verbogt. Twee zussen zien elkaar na twintig jaar weer in de feestwinkel van hun ouders. Ze maken de balans op en vereffenen de rekening. Door Hilde Mildt en Chris Jolles. Regie: Andrea Fiege.

Het Amsterdam Chamber Theatre speelt Kerstavond, een Nederlandstalige familievoorstelling over een kerstavond waarop alles mis gaat als de duivel de maan steelt. Van 15 t/m 26 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

KopGhana van Alex d'Electrique gaat over twee kleine criminelen die een bruid en haar moeder gijzelen en gevieren een wilde autotocht maken door Europa. Vanavond t/m 17 december in Frascati.

Helen Kamperveen speelt de solo De koningin van Paramaribo, het levensverhaal van Maxi Linder, een Surinaamse prostituee die in de jaren dertig furore maakte. Naar het boek van Clark Accord. Vanavond t/m zaterdag in Theater Cosmic.

Het Engelstalige toneelgezelschap Inplayers speelt J.B. Priestley's thriller An Inspector Calls, vanavond t/m 12 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Den Haag

Stramrood en De erven Stramrood is een tweedelig toneelfeuilleton van de Haagse Toneelgroep Drang. Over een projectontwikkelaarsfamilie, geld, macht en aanzien. Het eerste deel is vanavond t/m 24 december te zien in Zwembad De Regentes (deel twee volgt in januari).

Oude Mensen door Het Nationale Toneel, naar Couperus, in regie van Ger Thijs. Met Elisabeth Andersen, Joop Doderer, Ton Kuyl, Rik Launspach, Anita Menist e.v.a. Vanavond en vrijdag, 15 t/m 19 december in de Koninklijke Schouwburg.

Maastricht

In de 'toneeldocumentaire' Wisselwaarde ontvangt Het Huis van Bourgondië elke avond andere gasten, variërend van een europarlementariër en een burgemeester, tot een dominee en een hoogleraar sterrenkunde. Met de gasten wordt teruggeblikt op de afgelopen eeuw en vooruitgekeken naar de 21ste eeuw. Vanavond t/m zaterdag, 15 t/m 18 december, 5 t/m 8 en 12 t/m 15 januari in het Huis van Bourgondië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden