THEATER

Tournee..

Matin Veldhuizen vertaalde en regisseerde Abigails Party van Mike Leigh voor theatergroep Carrousel. Een avondje 'huiskamervoyeurisme' dat de 'wrede menselijkheid' laat zien van de personages op Abigails feestje. Met Marlies Heuer, Dic van Duin, Maureen Teeuwen, Marcel Faber en Mijs Heesen. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 21 en 22 maart in Rotterdam (Schouwburg).

Zorg en de Droomcentrifuge is een voorstelling van Paul Feld (tekst, regie) en Jeroen Kriek (regie) bij Growing Up in Public. De nachtmerrie van een postbode met een burn-out. Vanavond (première) en vrijdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 21 t/m 25 maart in Amsterdam (De Brakke Grond).

Theater Adhoc neemt het publiek in De Paradox van Pergamon mee in een absurde, fascinerende geschiedenis van de anatomie, bijgestaan door wetenschappers op film en een keur aan attributen. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Parktheater (Alphen a/d Rijn), zaterdag in Wageningen (Unitas), maandag in Venlo (De Maaspoort).

De Federatie gaat per 1 januari 2001 op in Theater van het Oosten en neemt afscheid met De Kersenbijter, een klucht van Peer Wittenbols en Rob Ligthert. Een groep artiesten raakt in de coulissen verwikkeld in een hilarische machtsstrijd. Met George van Houts en Juul Vrijdag. Tot en met zaterdag in Amsterdam (Rozentheater), 22 t/m 25 maart in Eindhoven (Plaza Futura), 28 maart t/m 1 april in Maastricht (Toneelacademie).

Toneelgroep Amsterdam speelt Jeanne d'Arc van de slachthuizen van Brecht. Met Marieke Heebink als heilsoldate die in de wereld van beursspeculanten terecht komt. Een regie van Falk Richter. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), op 29, 30, 31 maart en 1 april in Amsterdam (Schouwburg).

Tom Lanoye heeft een solovoorstelling gemaakt van zijn magnum opus 'Ten oorlog', een eigenzinnige vertaling van Shakespeare's The Wars of the Roses. Ten oorlog - De solo, vanavond in Hoogeveen (De Tamboer), vrijdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), zondag in Amsterdam (Stadsschouwburg), woensdag in Breda (Chassé Theater).

Het Toneel Speelt met Karst Woudstra's beste en meest succesvolle toneelstuk Een zwarte Pool in regie van Willem van de Sande Bakhuyzen. Door Victor Löw, Carine Crutzen, Ariane Schluter, Reinout Bussemaker en Ali Ben Horsting. In een Amsterdams grachtenhuis met designmeubeltjes symboliseert een Poolse jongen de angst voor alles wat vreemd en bedreigend is. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Maastricht (Theater a.h. Vrijthof, 22 maart in Roosendaal (De Kring).

De winter onder de tafel is een bizar sprookje van Roland Topor over een man die de ruimte onder een tafel huurt en een verhouding krijgt met de vrouw boven de tafel. Een jaloerse vriendin gooit roet in het eten. Door Joep Onderdelinden, Milou Gorter e.a. Vanavond in Tilburg (De Vorst), vrijdag in Alkmaar (Provadja), zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), van 21 t/m 25 maart in Amsterdam (Theater Cosmic).

Het Nationale Toneel speelt Het geheugen van water van Shelagh Stephenson. De reünie van drie dochters bij de dood van hun moeder. Met Will van Kralingen, Antoinette Jelgersma, Oda Spelbos, Edda Barends, Peter Tuinman en Paul Hoes. Van 21 t/m 25 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg), van 28 maart t/m 1 april en van 4 t/m 8 april in Den Haag (Theater aan het Spui).

Amsterdam

De Trust herneemt de monoloog De Koorts van Wallace Shawn. Sylvia Poorta sleept zichzelf en de aanwezigen mee naar de schemerzone van het geweten. Van 16 maart t/m 8 april in het Trusttheater aan de Kloveniersburgwal 50, steeds op donderdag en zaterdag.

Met Belgrado Trilogie zetten de Queeste en Stichting de Mol - twee kleine, nieuwe Vlaamse theatergezelschappen - voor het eerst voet op Nederlandse bodem. Met dit stuk van Biljana Srbljanoviae willen de gezelschappen de situatie in voormalig Joegoslavië onder de aandacht brengen. Zondag en maandag in De Balie. Om 20 uur een voorbespreking met regisseur Domien van der Meiren.

Den Haag

Jules Terlingen regisseert bij Toneelgroep De Appel Oscar Wilde's Salomé, vertaald door Gerrit Komrij. Over de stiefdochter van Herodes die verslingert is geraakt aan de profeet Jochanaän, die weigert in te gaan op haar avances. Met Carline Brouwer, Arjan Duine, Robert Prager e.a. Vanavond, vrijdag (première) t/m 22 april in het Appeltheater.

Groningen

Het Oranjehotel speelt Kleine Eyolf van Hendrik Ibsen in regie van Ivar van Urk. Met Renée Fokker en Maarten Wansink als de ongelukkige ouders van een gehandicapt kind. Op 17 en 18 maart in het Grand Theatre.

In de reeks 'MF2000', waarin het Noord Nederlands Toneel jonge theatermakers de gelegenheid geeft een voorstelling te maken die ze 'eigenlijk altijd al hadden willen maken', presenteert Femke Janssen Killing! Een voorstelling over punk, met elke avond een andere band. Vanavond 16 maart Nuff Said, 17 maart The Drugs en 18 maart tot slot Hellectric.

Haarlem

Na twaalf jaar bespeelt Bewth opnieuw de ruimte van de Nieuwe Kerk, een voorbeeld van heldere eenvoud in het oeuvre van architect Jacob van Campen. Een daglichtvoorstelling, elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 13 en 15 uur t/m 29 april. Reserveren noodzakelijk, tel. 020-6826650 (10-14 uur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden