THEATER

In Theater Bellevue een bijzondere versie van het kerstverhaal. Vijf schrijvers bewerkten ieder een deel van het verhaal tot een toneeltekst van tien minuten....

Amsterdam

De Psychonaut heet het tweede deel van de trilogie 'Broertje dood' van en door Roef Ragas. 'De Psychonaut' vertelt het op feiten gebaseerde verhaal over Ted Kaczynski, die kon worden ontmaskerd als de gevreesde UNA-bomber door het 'verraad' van zijn jongere broer David Kaczynski. Op 12, 13 en 14 december in het Amphitheater.

Aan welke spanningen staat het gezin Oranje-Nassau-Von Amsberg bloot? Hoe wankel is dit koningshuis? Die vragen komen aan de orde in Emily, of het geheim van Huis ten Bosch, geregisseerd door Ger Beukenkamp en gespeeld door Toetssteen. In de Engelenbak, t/m 14 december. 'Ineke Veenhoven speelt Beatrix en maakt de tragiek van begin tot eind geloofwaardig (. . .) Bij Toetssteen wordt gespeeld zoals alleen de beste amateurs toneelspelen. JanAd Adolfsen (Bernhard) en Hedy Wiegner (Juliana) voegen daar iets extra's aan toe, Ineke Veenhoven tenslotte haalt elk vooroordeel over amateurtoneel onderuit.' (Hein Janssen)

In een heilige ruimte waar God en zijn assistenten de leiding hebben, probeert een aantal bannelingen te overleven. Daarover gaat Hallo met God van theatervoorziening Cosmic, t/m 22 december in theater Cosmic.

Alex d'Electrique speelt Ribbenkast Ritme, geschreven en geregisseerd door Ko van den Bosch. Met Aat Ceelen in de hoofdrol. Tot en met 18 december in Frascati.

De voorstelling Puss in Boots van The InPlayers is een traditionele Engelse pantomime-voorstelling, geregisseerd door Peter Hopwood. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, t/m 22 december.

Onder leiding van Jan Langedijk roept het mime-ensemble De Daders in Sela (aire) een wonderlijke wereld van voorwerpen op, t/m 14 december in Frascati.

Den Bosch

In theater Bis speelt Theatergroep De Wetten van Keppler Russische Opening/Bos bij Moskou, het tweede deel uit het drieluik 'Wolokolamsker Chaussee' van Heiner Müller over de mens in oorlogstijd. Een regie van Wim Berings. Tot en met 28 december.

Den Haag

Theatergroep De Appel speelt Oidipous I en II van Sofokles, de afscheidsregie van Erik Vos. Tot en met 1 februari in het Appeltheater.

Stella Den Haag speelt Vrijdag van Hugo Claus t/m 21 december in het eigen theater. Een regie van Alize Zandwijk.

Regisseur en vertaler Ger Thijs bewerkte ION, een intiem familiedrama van de Griekse tragedieschrijver Euripides. De voorstelling van Het Nationale Toneel is nog t/m 31 december in de Koninklijke Schouwburg te zien. 'Regisseur Ger Thijs legt de nadruk op het amusante karakter en dat gaat de spelers voortreffelijk af. Anne-Wil Blankers schittert als Creöesa en haar scènes met Ion (een overtuigende Hylke van Sprundel) zinderen van subtiel komediespel. De oude voedster, een mooie Elisabeth Hoijtink, maakt korte metten met de vrouwelijke zachtaardigheid. (MB)

Haarlem

Toneelgroep Amsterdam staat t/m 14 december in de Toneelschuur met De Toneelfabriek. Daarin onder meer 'Ashes to Ashes' en 'Vriend of vijand'.

Hilversum

Bewegingstheater Bewth maakt voorstellingen waarbij de architectuur van het gebouw het uitgangspunt is. Ditmaal in het onlangs gerenoveerde Raadhuis van Dudok. Tot en met 26 januari.

Leeuwarden

Theatergroep De Dorst speelt W.A.P. Spanks You, een absurde documentaire over de fictieve carrières van Womans Absurd Performance (1976-1996). Twee sterren hebben alleen elkaar. Op 13 en 14 december in theater Romein.

Rotterdam

Het Gezelschap van de Zee speelt Gyges en Kandaules, het koningsdrama van Cees Nooteboom. In een regie van Agaath Witteman. De première op 18 december in de Rotterdamse Schouwburg is een gelezen voorstelling.

Het RO Theater speelt Cryptogram van de Amerikaanse dramaschrijver David Mamet, over de twaalfjarige John die voor het eerst in aanraking komt met de wereld van de volwassenen. De regie is van Peter de Baan, de vertaling van Barbara van Kooten. Voorstellingen tot en met 21 december.

Heden toekomstmuziek van het Onafhankelijk Toneel gaat over de componist Wagner, diens echtgenote Cosima en de filosoof Nietzsche. Een tekst van Erik-Ward Geerlings. Tot en met 30 december in het O.T. Theater aan de Müllerpier.

Tournee

Deze maand de laatste voorstellingen van de love-rock-musical Hair, op 12 en 13 december in Rotterdam (Theater Zuidplein), op 14 december in Amsterdam (Rai), op 15 december in Kerkrade (theater Wijngracht).

Het Vlaamse gezelschap De Roovers speelt vanavond in Eindhoven (Plaza Futura) Demonen III, gebaseerd op 'The Secret Agent' van Joseph Conrad. Vanavond in Zwolle (Odeon), op 14 december in Tilburg (de Vorst), op 17 december in Maastricht (Toneelacademie). 'De jonge spelers balanceren voorbeeldig tussen ernst en ironie. Zonder opsmuk of vet theatergeweld zetten ze de figuren neer, raak en vanzelfsprekend.' (MB)

In White-out door InDependance treffen twee geliefden elkaar in de mist. De schemerwereld leidt tot het 'white-out'-effect: zintuigen raken in verwarring. Een regie van Willibrord Keesen. Op 13 december in Wageningen ('t Hemeltje), op 14 december in Culemborg (de Fransche School), op 18 december in Maastricht (Toneelacademie).

Colometa van Mercè Rodoreda door Theater de Korre, in een regie van Bob de Moor. Op 13 december in Goes ('t Beest), op 14 december in Tilburg (Schouwburg), op 18 en 19 december in Haarlem (Toneelschuur).

Ivar van Urk regisseert Katharina van Heilbronn of De Vuurproef van Heinrich von Kleist bij het Rotterdamse Fact. Op 13 december in Arnhem (Stadsschouwburg), op 17 en 18 december in Den Haag (Theater a/h Spui).

Het Noord Nederlands Toneel speelt Spoken van Ibsen in een regie van Peter te Nuyl. Vanavond in Terneuzen (Zuidlandtheater), op 13 december in Arnhem (Stadsschouwburg), op 14 december in Zutphen (Hanzehof), op 15 december in Rijswijk (Schouwburg). 'Geen kwaad woord over de Mevrouw Alving van Petra Laseur. Zij is degene die de voorstelling bij elkaar houdt en richting geeft.' (MvdJ)

Een goed ontbijt (Skylight) van David Hare, een regie van Berend Boudewijn. Vanavond in Venlo (de Maaspoort), op 13 en 14 december in Amstelveen (Cultureel Centrum), op 17 december in Meppel (Schouwburg), op 18 december in Gouda (Schouwburg).

Harold Pinters Bedrog door het RO Theater, geregisseerd door Peter de Baan. Vanavond in Arnhem (Stadsschouwburg), op 13 december in Brugge (Cultureel Centrum), op 14 en 15 december in Rotterdam (RO Theater). 'De Vlaamse Kathelijne Verbeke is een schitterende ongrijpbare Emma, ze zou net zo goed de getroubleerde dochter van een hoogleraar kunnen zijn als gastvrouw van een chique escortservice.' (HJ)

In de monoloog Amanda van de Vlaamse auteur Walter van den Broeck blikt een Mexicaanse vrouw terug op het leven met haar Belgische man. Met Ingeborg Elzevier. Op 13 december in Alphen a/d Rijn (Parktheater), op 20 december in Enschede (Schouwburg).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden