Theater

De dans van de reiger van Hugo Claus door Het Toneel Speelt. Victor Löw regisseert Mark Rietman, Ariane Schluter, Carine Crutzen en Reinout Bussemaker....

Antigone van Sofokles door Toneelschuur Producties. Regie: Victoria H. Meirik. Over het geloof in twijfels en het belang van vragen stellen. Tot en met 16 maart in de Toneelschuur in Haarlem, première zaterdag.

De geverfde vogel van Günther Lesage door De Onderneming. Het verhaal van een jongetje in oorlogstijd.

Van 11 t/m 13 maart in De Balie in Amsterdam.

De Vagina Monologen, de monologen van de Amerikaanse Eve Ensler door bekende Nederlandse vrouwen. Elke avond drie andere vrouwen, onder wie Nettie Blanken, Ricky Koole en Hanneke Groenteman. Van 13 maart t/m 13 april in het Oude Luxor Theater in Rotterdam, met op de zaterdagen na afloop steeds een thema-avond, bijvoorbeeld 'Nalullen over vagina's', waarin schrijvers hun licht laten schijnen over dit onderwerp.

Macbeth van Shakespeare in reprise bij Toneelgroep Amsterdam. Macbeth en zijn echtgenote zijn in de versie van Gerardjan Rijnders onverbiddelijke carrièremakers. Vrijdag in Stadsschouwburg Nijmegen, zaterdag in Schouwburg Arnhem, dinsdag in Theater a/h Vrijthof, 13 en 14 maart in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag.

Van de brug af gezien naar Arthur Miller door De Roovers. Een vluchtelingenverhaal. Vrijdag in de Kunstmin in Dordrecht, zaterdag in Plaza Futura in Eindhoven.

Lenny Bruce door het Noord Nederlands Toneel. Vrijdag in Winschoten (De Klinker), zaterdag in Heerenveen (Posthuis), 12 maart in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 13 maart in Hoorn (Het Park), 14 maart in Apeldoorn (Orpheus), 15 en 16 maart in Haarlem (Stadsschouwburg).

De demonstranten van Olivier Provily door Natasha Lushtich, Judith Lodewijks, Sarah Ringoet en Annette Hildebrand. Een voorstelling over de donkere kant van het bestaan en waarin vrijblijvendheid taboe is. Tot en met 10 maart in het Veemtheater, Amsterdam.

Weird Sister Machinery, multimediavoorstelling van beeldend kunstenaars Miriam Reeders & Lydia Schouten, en componist Arthur Sauer. Tot en met 9 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

Vrouwen van eer van Paul Haenen. Haenen schreef deze tragikomedie speciaal voor Linda van Dyck, Ingeborg Elzevier en Nelly Frijda. Vanavond in Orpheus in Apeldoorn, vrijdag in De Speeldoos in Baarn, zaterdag in Theater a/d Schie in Schiedam, dinsdag in de Molenberg in Delfzijl.

Lachen en huilen van Willem de Wolf door Zuidelijk Toneel/Hollandia. Een man en een vrouw proberen in een Chinees restaurant hun relatie te redden. Regie: Sanne van Rijn. Vrijdag en zaterdag in Huis a/d Werf in Utrecht, dinsdag en woensdag in de Rotterdamse Schouwburg.

Out! van Helmert Woudenberg door Tevengebroed. Vier mannen verliezen hun jeugdige overmoed. Regie: Bart Klever. Vrijdag in Plaza Futura in Eindhoven, woensdag in de Blauwe Zaal in Utrecht.

De hemel voor Achiel! van Erik de Volder door Els Inc., melo-documdrama gebaseerd op de dagboeken van Achiel De Baere (1912-1973). Regie: Arie de Mol. Zaterdag in Theater Bouwkunde in Deventer, woensdag in de Toneelschuur in Haarlem.

Soiree met Annie M.G. door Carol van Herwijnen, Metta Gramberg, Mies de Heer en Mark Lippe. Vorig jaar te zien als lunchvoorstelling, nu uitgebouwd tot avondvullende voorstelling. Vanavond tot en met zaterdag in Bellevue in Amsterdam, zondag in het Koningstheater in Den Bosch, 13 en 14 maart in Het Oude Slot in Heemstede.

De Onverschilligen van Alberto Moravia door ZT Hollandia. Bewerking/regie: Hans Hoes. Over een zakenman van middelbare leeftijd die veel geld verdient en zich stort in het werk, de liefde en het genot. Met Chris Nietvelt, Oda Spelbos en Aus Greidanus. Vanavond en vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Schouwburg Tilburg, woensdag in Schouwburg Amstelveen.

Lied in de schemering van Noel Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Met Willem Nijholt, Anne-Wil Blankers en Pleuni Touw. Vanavond in de Lievekamp in Oss, 10 en 11 maart in Stadsschouwburg Utrecht, op 13 en 14 maart in De Purmaryn in Purmerend.

Leonce en Lena van Georg Büchner door het RO Theater. Geregisseerd door Alize Zandwijk die de klassieker verandert in een 'grimmig sprookje'. Vanavond in het Zaantheater in Zaandam, vrijdag in het Chassé Theater in Breda, zaterdag in De Veste in Delft, maandag in de Stadsschouwburg in Haarlem, dinsdag in de Rotterdamse Schouwburg, woensdag in de Stadsgehoorzaal Kampen.

Driekoningenavond van Shakespeare door Toneelgroep De Appel. Aus Greidanus regisseert vrijwel het volledige Appel-ensemble met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Geert de Jong en Mirjam Stolwijk. Alles en iedereen in dit poëtische muzikale stuk zindert van liefde en verlangen. Tot en met 30 maart in Appeltheater Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden