theater

Anatol van Arthur Schnitzler door 't Barre Land is een reprise, waarbij de eerder gespeelde zes eenakters zijn aangevuld met een zevende....

Anatol van Arthur Schnitzler door 't Barre Land is een reprise, waarbijde eerder gespeelde zes eenakters zijn aangevuld met een zevende. Op 31januari, 1 en 2 februari in Theater Kikker, Utrecht.

Herotiek onderzoekt 'de Ware Schoonheid van de Goedheid'. Drie heldenvergaderen over een 'innemend, sexy en uitdagend wereldbeeld'. Doortoneelgroep Monk, met o.a. Maartje van den Brink en Jack Vecht. Vanavondt/m 28 januari in Frascati, Amsterdam; vrijdag première.

All the Great Books (abridged) is een 'literaire' voorstelling door TheReduced Shakespeare Company. Alle meesterwerken uit de wereldliteratuur inanderhalf uur! Zondag en maandag in de Leidse Schouwburg, 1 februari inWeert (Munttheater), 2 februari in Amersfoort (De Flint), 3 februari inEmmen (De Muzeval).

De getemde feeks van Shakespeare, door Noord Nederlands Toneel in eenheftige, spannende regie van Karina Kroft. Reprise. Vanavond in Alphen a/dRijn (Castellum), 27 en 28 januari in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdagin Goes (De Mythe), 1 februari in Emmeloord ('t Voorhuys), 2 februari inZaandam (Zaantheater).

Alcestis - Goat Song van Euripides door de Roovers. Ted Hughes bewerktedit saterspel over een koningin die haar leven offert om de koning teredden van een vroege dood. Vanavond in Utrecht (Kikker), 31 januari t/m2 februari in Amsterdam (de Brakke Grond), 3 februari in Dordrecht(Kunstmin).

Jago de Wraak van Paul Feld door Growing up in Public. Shakespeares Jagois nu een geheim agent die bovenmatig geweld gebruikt tegen moslims eniedereen manipuleert. Vanavond in Odeon, Zwolle, vrijdag in Amersfoort (DeLieve Vrouw), 1 en 2 februari in Haarlem (Toneelschuur).

Platform door NTGent, theaterbewerking van de roman van MichelHouellebecq over een jong stel dat de iedereen wil laten genieten van seks,en daarin wreed wordt verstoord door een terreuraanslag. Op 26 t/m 28januari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 6 en 7 februari in Utrecht(Stadsschouwburg), 10 en 11 februari in Den Bosch (Verkadefabriek).

Toen het licht verdween, een portret van de eerste Nederlandse filmdiva,Annie Bos, door Willeke van Ammelrooy. Vanavond in Groningen (Kruithuis),vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), 28 en 29 januari in Nijmegen (Lux),31 januari en 1 februari in Amsterdam (Bellevue), 2 februari in Leiden(LAKtheater).

Dagboek van een gek van Gogol, een solo door Peter Faber, die van dewanhopige Russische ambtenaar een Nederlandse systeembeheerder maakte, AxelLoopbaan. Regie: Helmert Woudenberg. Zaterdag in Schoonhoven (Artotheater).

Einde oefening is een bewegingsvoorstelling over 'het besef van voorbijzijn' van Roy Peters. Van 1 t/m 3 februari in Utrecht (Kikker), 8 februariin Haarlem (Toneelschuur).

Denne, solo van Barry Atsma, geïnspireerd op zijn mongoloïde broer.Van 31 januari t/m 4 februari in Theater Frascati, Amsterdam.

Onze jongens, een muzikale productie van theatergroep Toetssteen overdrie zangeressen die vertier willen brengen bij VN-militairen. De tekst isvan Ger Beukenkamp. Reprise, t/m 5 februari in het Werkteater inAmsterdam.

Hokwerda's kind door Productiehuis Brabant is gebaseerd op de roman vanOek de Jong. Een zinnelijk sprookje over een onverwoestbaar meisje.Reprise. Zaterdag in Alkmaar (Provadja), dinsdag in Stadskanaal (GeertTeis), 3 februari in Alphen a/d Rijn (Castellum).

Slangenvel van Orkater gaat over 'vriendschap, verlies en verval'. WimieWilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra spelen drie vriendinnen van bovende zeventig die weinig meer hebben dan elkaar. Vanavond t/m zaterdag in DenBosch (Verkade Fabriek), 1 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 2februari in Leeuwarden (De Harmonie), 3 februari in IJmuiden (WitteTheater).

De bamboesnijder, een sprookje voor volwassenen door ToneelgroepOostpool. Een tekst van Peer Wittenbols op basis van een oud Japanssprookje over liefde en vergankelijkheid. Vanavond t/m 4 februari in HuisOostpool, Arnhem.

Bambie 10, van mimetheatergroep Bambie, wil een 'hoopvolle voorstellingover cynisme' zijn. Vanavond in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag inPurmerend (De Verbeelding), 1 en 2 februari in Haarlem (Toneelschuur).

Phèdre van Racine door het Nationale Toneel, met Ariane Schluter alsde wanhopige vrouw die door haar verliefdheid een groot onheil over haargezin uitroept. Vanavond in Roosendaal (De Kring), dinsdag in Meppel(Ogterop), 1 februari in Drachten (De Lawei), 2 t/m 4 februari in Amsterdam(Stadsschouwburg).

Tirannie van de tijd door Het Zuidelijk Toneel in regie van MatthijsRümke. Associatief relaas van negen reizigers op een perron na een heftigeontploffing. Laatste voorstellingen vanavond t/m zaterdag in Groningen(Stadsschouwburg).

Vendetta, De Godvader deel IV door De Ploeg en gasten (o.a. NUHR, Marisavan Eyle) is een bloedig familiedrama. Vrijdag en zaterdag in Hoorn (HetPark), 31 januari en 1 februari in Goudse Schouwburg, 2 en 3 februari inGroningen (Stadsschouwburg).

Extase, onderzoek van Suver Nuver naar de verschillen tussen deNederlandse en Arabische cultuur. Vanavond in Barendrecht (Het Kruispunt),vrijdag in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Alkmaar (De Vest) en totslot van 31 januari t/m 11 februari in Frascati, Amsterdam.

De Nimfen, een tekst van Peer Wittenbols over vier zussen dieonvrijwillig herenigd zijn. Door Toneelgroep Oostpool, met Marie-Christinede Both, Diane Lensink, Sylvia Poorta en Juul Vrijdag. In regie van LidwienRoothaan. Vanavond en vrijdag in Hengelo (Rabotheater), zaterdag inDordrecht (Kunstmin), dinsdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 1 februariin Goudse Schouwburg, 2 t/m 4 februari in Den Haag (Theater a/h Spui).dans

Bella Figura van Nederlands Dans Theater I bestaat uit vier favorieteballetten, begeleid door Holland Symfonia: Bella Figura van Kylian, KleinesRequiem van Van Manen, Source of Inspiration van Lightfoot Léon en WalkingMad van Johan Inger. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (LucentDanstheater), dinsdag in Leeuwarden (De Harmonie), 2 februari in Utrecht(Stadsschouwburg), 3 en 4 februari in Den Haag (Lucent Danstheater).

Entree, 'een choreografie voor het publiek', is een project vanDansgroep Krisztina de Châtel waarbij het publiek mag meedansen (talentof goede conditie geen vereisten). In De Vleeshal in Middelburg, tot en met2 april, woensdag t/m zondag van 15 tot 17 uur. Zie ook: www.dechatel.nl.

Ballads door Leine & Roebana laat twee uitersten zien: sentimentversus hardcore, van Chet Baker tot Aphex Twin. Het podium wordt verdeelddoor een vilten wand van Claudy Jongstra, met aan weerzijden een anderperspectief op deze dansvoorstelling. Vrijdag in De Vest, Alkmaar, zaterdagin Zwolle (Odeon), 1 februari in Zaltbommel (De Poorterij), 2 februari inArnhem (Schouwburg).

Puur van Wim Vandekeybus door Ultima Vez. Een heftige mix van dans,muziek en film, geïnspireerd op oude verhalen over de dood vanonschuldigen. Dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), 14 februari inUtrecht (Stadsschouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden