THEATER

In Theater Frascati ontvangt Suver Nuver zaterdag om 17.30 uur voor het laatst 'aan huis' met een Friestalige opvoering van 'The Family'....

Amsterdam

Au château tremblant ('t schuddend kasteel) heet de voorstelling die het Griftheater maakte naar een foto van Man Ray van een klein hotel aan de spoorbaan. Ook het gebouw waarin het Griftheater speelt, aan de Oostelijke Handelskade 4, is een 'schuddend kasteel' (1 t/m 20 april).

In het kader van het Peter de Grote-jaar komt het internationale gezelschap Act naar ons land. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg twee Engelstalige voorstellingen, The Man Who Wished (1 t/m 6 april) en The Orchestra (8 t/m 13 april).

In De Brakke Grond van 2 t/m 5 april Engelen - Drie Vingers van de Vlaamse toneelschrijver en regisseur Kathelijne Damen. Zes acteurs spelen deze voorstelling vol geheimen, hysterie, jaloezie en hartstocht.

In de Engelenbak brengt amateurgezelschap Toetssteen het toneelstuk De Wisselwoning van Ger Beukenkamp, in een regie van Hans van Hechten. Tot en met 29 maart.

Studio 5 herneemt de voorstelling De Jodenverraadster of de Gerechtigheid Kent Geen Opwinding van regisseur Helmert Woudenberg. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, t/m 30 maart.

Toneelgroep Amsterdam speelt in Theater Bellevue Een Franse zanger, een nieuwe monoloog van Hugo Koolschijn, in een regie van Gijs de Lange. Tot en met 29 maart. Vrijdag en zaterdag speelt TGA ook de monoloog Zangles van Koolschijn als 'late-night'-voorstelling.

In de Palonizaal van Theater Bellevue spelen Annet Malherbe, Peter Blok en Olga Zuiderhoek tot en met 30 maart de lunchvoorstelling Chesterfield, een coproductie van Bellevue en Orkater. Aat Ceelen regisseert. 'Het is vooral hilarisch tussendoortheater, waarom hard te lachen valt, zelfs als je niet melig bent.' (Hein Janssen)

In het Transformatorhuis op het terrein van de Westergasfabriek Kroonjaar, een nieuwe komedie van Bert Edelenbos, die eerder 'Rouwkost' maakte. Titus Muizelaar regisseert. Tot en met 4 april.

De Comedian Harmonists is een productie van Stichting Toneelschuur Produkties in Haarlem, geïnspireerd op de zanggroep die in het Berlijn van de jaren dertig furore maakte. In Theater Bellevue, van 1 t/m 6 april.

Den Bosch

In Theater Bis vanavond nog Gimmick!, een rauwe zedenschets van de kunstenaarsscene in de jaren tachtig en negentig, naar de gelijknamige roman van Joost Zwagerman. Joris van Midde regisseert.

Den Haag

In het Appeltheater t/m 14 juni De Driestuiversopera van Bertolt Brecht, op muziek van Kurt Weil. Aus Greidanus regisseert. Verder in het Appeltheater Eindspel van Samuel Beckett, in een regie van de Yoshi Oida. Met Luc Boyer, Christine Ewert, Carol Linssen, Eric Schneider en Gabe Tarjan (slagwerk), t/m 28 april.

Het verhaal Toti van Theo van Gogh vormt het uitgangspunt voor de door regisseur Sam Bogaerts geregisseerde voorstelling, die tot en met 19 april in het Atrium van het Haagse stadhuis staat. Met Peer Mascini.

In Literair Theater Branoul (Maliestraat 12) spelen Maike Meijer en Guido van Hulzen De Verzamelaar, naar 'The Collector' van John Fowles. Tot en met 29 maart.

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel speelt de laatste voorstellingen van De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose. Een regie van André van den Heuvel. Vanavond en vrijdag speelt NNT in de Stadsschouwburg.

Haarlem

Oscar Wilde schreef ruim honderd jaar geleden 'An Ideal Husband', waarin hij de spot dreef met hoge Victoriaanse kringen. De Franse auteur Pierre Laville zag parallellen met de huidige tijd en herschreef Wilde's publicatie tot de komedie Een ideale echtgenoot. In de Stadsschouwburg vrijdag de première van 'Een ideale echtgenoot' door het Raamtheater.

Heerlen

Het Maastrichtse gezelschap Het Kruis van Bourgondië vroeg Floor Huygen een theaterproject te maken over het gebied Maastricht-Aken-Luik. Het werd De Hartstreek, een liefdesmonoloog door Bert Luppes over landschappen. Op 2, 3 en 4 april staat Luppes in het Glaspaleis in Heerlen-Centrum, dat uitkijkt op het Zuidoostelijk Heuvelland.

Purmerend

Het Vlaamse Antigone speelt vanavond de laatste voorstelling in Nederland van De Kersentuin van Tsjechov, in een regie van Ignace Cornelissen. Vrijdag in De Purmaryn.

Rotterdam

Loes Luca speelt voor het eerst in haar carrière een klassieke toneelrol: Elektra van Sofokles in regie van Koos Terpstra bij het RO Theater. In deze opmerkelijke rolbezetting o.a. Pleuni Touw, Geert Lageveen, Joost Prinsen en Guus Dam. In het RO Theater, tot en met 3 mei.

Utrecht

Theater Kikker heeft de presentatie van de jaarlijkse theaterweek (1 t/m 5 april) uitgebreid tot de Rotterdamse Schouwburg (9 t/m 12 april) en de Nestheaters in Amsterdam (22 t/m 26 april). In de theaterweek Torquato Tasso bijt het Utrechtse theater zelf het spits af met drie eigentijdse bewerkingen van het klassieke meesterwerk van Goethe. Over de altijd gespannen verhouding van de kunstenaar met zijn broodheren, zijn rivalen en bewonderaars. De dichter Torquato Tasso dient als alter ego van een nieuwe generatie theatermakers. Op 1, 3 en 5 april speelt theatermaker Erik-Ward Geerlings in het Akademietheater (Janskerkhof 18) zijn eigen zelfportret van Tasso. In de vroegere snijzaal van diergeneeskunde achter het voormalige Universiteitsmuseum (Biltstraat 166) op 2, 3, 4 en 5 april 't Barre Land. Op 2, 4 en 5 april in theater Kikker Würz, in een regie van Jules Terlingen. Verder een randprogramma met onder meer lezingen, scènes en een theaterdebat.

Tournee

In het toneelstuk Vuist van Hendrik Koebrugge viert Mefisto zijn verjaardag. Onder de gasten twee oude bekenden uit Goethe's werk: Greetje, nogal getraumatiseerd, en Martha, nu hoogzwanger. Ook Hans die zijn vinger in de dijk stak, speelt een rol. Henri van Zanten regisseert 'Vuist' bij De Gasten Komen, dat zaterdag in de Schouwburg in Arnhem in première gaat. Van 1 t/m 5 april in Amsterdam (Frascati). Tournee.

Ivo van Hove regisseert bij het Zuidelijk Toneel opnieuw een onbekend stuk uit het wereldrepertoire: De Onbeminden van François Mauriac. Met Hans Croiset, Chris Nietvelt en Camilla Siegertsz. Vanavond in Roosendaal (De Kring), vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), op 1 april in Tilburg (Schouwburg), op 2 en 3 april in Rotterdam (Schouwburg).

Theatergroep Carver (Leny Breederveld, René van 't Hof en Beppie Melissen) speelt Fred. Helmert Woudenberg regisseert. Op 27, 28 en 29 maart in Rotterdam (Schouwburg), 1 april in Cuijk (Streekschouwburg), 2 april in Den Bosch (Theater Bis).

Jeroen van den Berg regisseert zijn stuk De laatste dagen bij het Oranjehotel, vanavond in Maastricht (Toneelacademie), vrijdag in Utrecht (Akademietheater), zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), op 1 en 2 april in Rotterdam (Schouwburg).

Theatergroep De Federatie speelt Noordeloos van Peer Wittenbols over drie onbaatzuchtige mensen die troost proberen te vinden. Rob Ligthert regisseert. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding). 'Noordeloos is een prachtig nieuw Nederlands toneelstuk vol onderhuidse tragiek, met eigenzinnige humor opgeschreven door Peer Wittenbols.' (HJ)

Peter de Baan regisseert bij het RO Theater Woyzeck van Georg Büchner. Op 1 april in Den Bosch (Theater a/d Parade), 3 april in Eindhoven (Stadsschouwburg). 'Herhaaldelijk klinkt het sprookje uit Büchners tekst over een kind dat helemaal alleen op de wereld is. Dat is Woyzeck (...)' (Marijn van der Jagt)

Het Toneel Speelt brengt Een Sneeuw van Willem Jan Otten. Albert Lubbers regisseert het stuk over een familie die maar niet uit de voeten kan met het verleden. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Amstelveen (CC), zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), op 1 april in Breda (Chassé Theater), 2 april in Kampen (Stadsgehoorzaal). 'Het is de allermooiste toneelvoorstelling van dit seizoen (...)' (HJ).

Dirk Tanghe maakt zijn regiedebuut bij De Paardenkathedraal met Strindbergs 'Freule Julie' dat in deze versie Fröken Julie heet. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Breda (Chassé Theater), op 1 april in Zoetermeer (Stadstheater), 2 april in Tiel (Agnietenhof).

Paul Pourveur schreef De Gekwetstheid is Minimaal (Contusione è Minima), een productie van de Arnhemse Theaterinitiatieven. Willibrord Keesen regisseert. Vanavond in Apeldoorn (Podium Gigant), vrijdag in Wageningen ('t Hemeltje), zaterdag de afsluiting in Eindhoven (Plaza Futura).

De Gebroeders Flint brengen 'Dief van Liefde'. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Wadway (Theaterkerk), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), op 1 april Zwolle (Schouwburg), 2 april in Gouda (Schouwburg).

Het Noord Nederlands Toneel speelt Vlieg mijn draak. Karst Woudstra regisseert. Op 27, 28 en 29 maart in Amsterdam (De Brakke Grond), op 2 april in IJmuiden (Witte Theater).

Hanebuurt heet het nieuwe toneelstuk van Bouke Oldenhof, die eerder naam maakte met het voetbalspektakel 'Abe'. Vanavond in Emmen (De Muzeval), op 1 april in Utrecht (Stadsschouwburg).

Theater van het Oosten speelt de laatste voorstellingen van De Thuiskomst van Harold Pinter in een regie van Jeroen van den Berg. Vanavond in Soest (CC), vrijdag in Dordrecht (Schouwburg), op 1 april in Eindhoven (Stadsschouwburg), 2 april in Haarlem (Toneelschuur), 3, 4 en 5 april in Den Haag (Theater a/h Spui).

Theater van het Oosten speelt Phaedra van Racine, op 1 april in Den Haag (Theater a/h Spui), 2 april in Zwolle (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden