Theater

DasArtsDaily een dwarsdoorsnede van de kunstprojecten en voorstellingen voortgebracht door DasArts, de internationale postdoctorale opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten....

Oerol Festival: Eindeloze Deining beeldend locatietheater voor volwassenen en kinderen, geïnspireerd op de cultuur, geschiedenis, omgeving en gebruiken en gewoonten van het eiland Terschelling. Met onder meer Ve r -halen op sterk water van het 5e Kwartier over de lokale gewoonten en autonome geesten van West-Terschelling; De Grutte Stoarm van Rieks Swarte en Tryater over de vergeten St. Luciazondvloed die in 1287 de waddenzee creëerde en schapenobservaties van Gienke Deuten en Bram de Goeij in De Schapelaar. Groter spektakeltheater is er onder meer met Leonce and Lena van de Hongaarse anarchistische groep Krétaktör, The Ferryman van Paul en Menno de Nooijer en See Under X van Galili Dance en Percossa; Frumsk door het Huis van Bourgondië waarin bewoners van Terschelling werden geïnterviewd over het onderwerp tolerantie, t/m 19 juni op diverse locaties op Terschelling.

Paradijs met korting. Van homo sovjeticus tot moelallochtoon door Productiehuis Rotterdam. Autobiografische vertelling van en door Nino Purtskhvanidze. De Georgische Nino praat over haar inburgering in het hedendaagse Nederland en beziet met verbazing en zelfspot de Hollandse cultuur. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg.

Feeling Blue door Drang, in regie van Lucienne van Amelsfort. De plek waar het gekraakte Haagse belastingkantoor de Blauwe Aanslag zich bevond, is momenteel veranderd in een bouwput. Drang speelt op deze locatie verhalen uit de grote stad en van haar uiteenlopende bewoners; een doorgedraaide docent, een demente bejaarde, een illegale hoer, een hoogopgeleide allochtoon en een Benoordenhoutse kakdame. Tot en met 25 juni te zien elke dinsdag t/m zaterdag op bouwterrein

De Blauwe Aanslag.

Incident in Vichy van Arthur Miller door Theater het Hof. Historisch drama over het menselijk gedrag in tijden van crisis. Acht mannen worden in 1942 opgepakt in Frankrijk. Terwijl ze hun verdere lot afwachten, discussiëren ze over hun houding tijdens de bezetting en het antisemitische milieu dat snel om zich heen grijpt in Europa. Vanavond t/m 7 juli in Theater het Hof in Arnhem.

Thuisfront door Theatergroep Wederzijds in regie van Ad de Bont. Geschreven door Barry Hofstede, als militair ooit vrijwillig uitgezonden naar Bosnië. In het stuk probeert hij woorden te vinden voor traumatische ervaringen. Over schuld en verlies van onschuld. Vrijdag en zaterdag en zondag en 24 t/m 26 juni in Doorn (Veteraneninstituut).

Fort Europa door ZTHollandia in regie van Johan Simons. De Europeanen, teleurgesteld in de opbrengst van tweehonderd jaar verlichting, proberen te migreren naar andere continenten. In de wachtruimte praten ze over het oude continent en waar het heen moet met Europa. Vanavond, vrijdag en zaterdag

tijdens de manifestatie Vr e d e van Utrecht in Utrecht (voormalig pand Sociale Dienst/Oudenoord).

Tulpen uit Kabul door Dogtroep. Een fort dat zich overgeeft aan de wereld van de vreemdeling. Het publiek komt binnen door een theaterinstallatie die de 'kostbaarheden' van asielzoekers laat zien. Vrijdag, zaterdag en zondag tijdens de meerjarige manifestatie Vrede van Utrecht, in Fort Ruigenhoek, in Groenekan, nabij Utrecht.

Paradox of desire door Suzy Blok en de Theatercompagnie, in regie van Theu Boermans en Suzy Blok. Vier dansers, twee acteurs en een live muzikant maken de hoop en de wanhoop zichtbaar achter de paradox van het verlangen. Elke handeling heeft hierbij zowel een mentale als een fysieke kant; taal en beweging zijn onderdeel van eenzelfde partituur. T/m zaterdag in Amsterdam (Compagnietheater).

Allen af door Toneelgroep Oostpool in regie van Erik Whien. Bewerking van de komedie Noises Off van de Brit Michael Frayn. Raamvertelling over een groep acteurs die een slaapkamerklucht repeteren. Het stuk dreigt inelkaar te storten als gevolg van financiële, artistieke en emotionele problemen; een te handige regisseur, een goedkoop decor en een net te intieme relatie. T/m zaterdag op Terschelling (Oerol), 23 t/m 26 juni in Zwolle tijdens De Stad als Theater, 30 juni t/m 3 juli in Hengelo (Rabotheater).

De Passiespelen in regie van Pierre Driessen. De bijbelse overlevering en het lijdensverhaal van Jezus van de opwekking uit de dood door Lazarus, de intocht in Jeruzalem, het Laatste Avondmaal en de kruisiging. Multi-zintuigelijke voorstelling, vertelt vanuit de beleving van Lazarus. Tot en met september elke zondag en van 23 juli t/m 20 augustus ook elke zaterdag in Tegelen (Openluchttheater De Doolhof).

Welcome in my backyard door Wunderbaum, gespeeld in een leegstaande loods in Rotterdam waarin een woonhuis is nagebouwd. De bewoners stellen hun tuin beschikbaar aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Langzaam maar zeker nemen zij bezit van het huis. Over de grenzen van tolerantie, vervreemding en identiteit. Met accordeonmuziek van Oleg Fateev. Tijdens de manifestatie De Vrede van Utrecht vanavond, vrijdag en zaterdag te zien in de Jaarbeurs in Utrecht.

The Bitch. In bed with MacBeth door Growing up in public, in regie van en gespeeld door Daphne de Bruin.

Een vrouw, gedreven door een visioen van macht en rijkdom, stort zichzelf en haar man in een neerwaartse spiraal van verraad, moord en destructie. Van 22 juni t/m 26 juni in Rotterdam (Parade), 1 juli t/m 3 juli in Amersfoort (Festival Etcetera), 4 t/m 8 juli in Den Haag (Parade), 15 t/m 17 juli in Hoorn (Karavaan).

Zonder Jurk door Theater te Water in regie van Just Vink. 'Zonder jurk, geen huwelijk', is het motto van weduwe Martha Willes, eigenares van een naaiatelier. Maar zal zij zelf nog ooit een jurk dragen? Of delft ze het onderspit tussen broderie en kantwerk? Over de duistere kant van het naai-atelier. Op 18 en 19 juni in Zoutkamp (buitenkant havenhoofd), 21 en 22 juni in Schouwerzijl (haventje in dorp), 23 juni in Garnwerd (café Hammingh), 25 en 26 juni in Termunterzijl (haven).

Proust 4: De kant van Marcel, door het ro theater. Voltooiïng van de reeks waarin Guy Cassiers Marcel Prousts meesterwerk Op zoek naar de verloren tijd ensceneerde tot theaterstuk. Na zijn kinderjaren, prille verliefdheden, introductie in de Parijse salons en de ontgoocheling, trekt Proust zich in het afsluitende vierde deel terug in zijn met kurk behangen kamer. Met zijn huishoudster Céleste Albaret als enige vertrouwelinge, wil hij hier in alle rust aan zijn boek werken. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag in Rotterdam (RO Theater).

rZpkt door Beeldenstorm. Met Farhane El Hamchaoui, Fouad Mourigh en Terence Scheurs. Twee jongeren dreigen het slechte pad op te gaan. Een ex-politieagent, gespeeld door Terence Scheurs, probeert hen tegen te houden. Vanavond in Utrecht (Musketon), 30 juni in Amsterdam (Mozaïek).

Scènes uit een huwelijk door Toneelgroep Amsterdam. Hoofdpersonen Johan en Marianne lijken het perfecte koppel, maar scène na scène wordt dit mooie beeld ontmanteld. Regie: Ivo van Hove. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur in Haarlem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden