THEATER

Tournee..

Angst en Ellende in het Rijk van Kok van Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel, door Toneelgroep Amsterdam, is 'een studie in angst'. Een oudere homoseksueel voelt zich bedreigd door Marokkaanse jongeren en raakt verwikkeld in een kinderpornozaak. Met o.a. Kees Hulst en Kitty Courbois. Op 3 mei in IJmuiden (Schouwburg Velsen), 6 en 7 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 8 mei in Delft (de Veste). 'Als kunst de taak heeft om de sluimerende angsten van een samenleving bloot te leggen, dan slaagt deze voorstelling met vlag en wimpel.' (Marijn van der Jagt)

Johan Simons regisseerde Hard brood van Paul Claudel bij het Zuidelijk Toneel. Met Elsie de Brauw, Chris Nietvelt, Ramsey Nasr e.a. Op 4 mei in Breda (Chassé Theater, 5 en 6 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 7 mei in Oss (De Lievekamp), 8 mei in Eindhoven en tot slot 10 t/m 13 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Theatergroep Carver nam een verhaal van Raymond Carver als uitgangspunt voor Ex, een voorstelling over 'zielsarmoede en egoïsme'. Op 1 en 2 mei in Amersfoort (de Flint), 5 t/m 8 mei in Rotterdam (Schouwburg), 11 t/m 29 mei in Amsterdam (Bellevue).

Voor Het Nationale Toneel vertaalde en bewerkte Ger Thijs de novelle Het Jachtgeweer van de Japanner Yasushi Inouë. Over de verwoestende gevolgen van overspel. Met Geert de Jong, Antoinette Jelgersma en Bodil de la Parra. Vanavond en 1 mei in Leiden (LAKtheater), 6 mei in Zwolle (Odeon) en tot slot 7 en 8 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Jeroen van den Berg regisseerde Het Verjaardagsfeest van Pinter bij Theater van het Oosten. Met Sacha Bulthuis, Kees Coolen e.a. Vanavond in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), 1 mei in Almere (De Metropole), 4 mei in Rotterdam (Schouwburg), 5 mei in Enschede (Twentse Schouwburg), 8 mei in Leiden (Schouwburg), 12 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 14 en 15 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), 1 t/m 16 mei in Rotterdam (RO Theater) - let op afwijkende aanvangstijden! 'Maar als vanzelf gaat de aandacht toch uit naar Anna, naar Catherine ten Bruggencate, die van haar meteen een klassiek toneelpersonage maakt. (...) Ze maakt van Anna geen slachtoffer, maar eerder een psychologische studie.' (Hein Janssen)

Vier acteurs van De Trust en twee van De Mexicaanse Hond spelen Adel Blank van Alex van Warmerdam. Een vrouw wacht op haar dood, en met haar het personeel. Vanavond t/m 1 mei in Den Bosch (Theater Bis), 4 t/m 8 mei in Leiden (LAKtheater), 11 t/m 15 mei in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Theatergroep De Federatie en het Nationale Toneel brengen Tweeduister, een tekst van Peer Wittenbols op basis van een Griekse mythe over de liefde tussen Admetus en Alkestis. Een klassieke liefdesgeschiedenis als een eigentijds familiedrama. Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Monic Hendrickx. Vanavond in Breda (Chassé Theater), 1 mei in Middelburg (Stadsschouwburg), 3 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg), 4 t/m 8 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg)

Toneelgroep De Appel speelt Na de repetitie van Ingmar Bergman in een regie van Aram Adriaanse. Met Eric Schneider als de oudere regisseur die na een repetitie in gesprek raakt met een jonge actrice en haar moeder, ooit een grote ster. Vanavond in Laren (Singer), 1 mei in Leiden (Schouwburg), 3 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 4 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg), 6 mei in Gouda (Schouwburg).

Het Zuidelijk Toneel brengt opnieuw De Kus van de Spinvrouw van Manuel Puig in de regie van Dora van der Groen. Johan van Assche en Steven van Watermeulen spelen twee gevangenen in een Zuid-Amerikaans land, een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel. Vanavond in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 1 mei in Zwolle (Odeon).

De eerste striptease-act in Parijs, ruim honderd jaar geleden, was getiteld Le Coucher d'Yvette. Paul Pourveur schreef een drieluik onder die titel waarin lingerie, en met name de beha, een belangrijke rol speelt. Willibrord Keesen regisseerde het stuk bij Keesen & Co. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 2 en 3 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 7 mei in Arnhem (Schouwburg).

Koos Terpstra regisseerde De meeuw van Tsjechov bij het Noord Nederlands Toneel. Met Pleuni Touw als Arkadina, de actrice op leeftijd die haar leven als toneelspeelster en rol als moeder maar moeilijk los kan laten. Vanavond in Tilburg, 1 mei in Amersfoort (de Flint), 6 mei in Bergen op Zoom (De Maagd), 7 mei in Veldhoven (De Schalm).

Neville Tranter van het Stuffed Puppet Theatre nam het sterven van toneelschrijver Molière als uitgangspunt voor Molière, een 'tragikomedie voor poppen en een acteur'. Vanavond in Goes ('t Beest), 1 mei in Breda (Chassé Theater) en tot slot op 2 mei in Venlo (Maaspoort).

Amsterdam

Het Engelstalige gezelschap In Players brengt Our Town, Thornton Wilders portret van een kleine Amerikaanse stad in het begin van deze eeuw. Van 5 t/m 16 mei in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

In Het Veem van 1 t/m 9 mei Creep!, een bewegingsvoorstelling door Ubbergen/ Luc van Esch. Twee vrienden filosoferen over geweld en ontmoeten een engel die hun verleidt tot een wreed spel.

Fragile is een voorstelling van de Kroatische choreograaf/regisseur Borut Separovic, die hij maakte met spelers uit Nederland, Duitsland, Noorwegen en Kroatië. Hoe zit het met de slavische ziel en 'hoe manipuleerbaar ben je als je heilig in iets gelooft?' Van 4 t/m 8 mei in Frascati.

Herberts aquarium is een solo door Servaes Nelissen, waarin hij een nachtportier speelt én een oud mannetje dat waakt bij zijn doodzieke vrouw. Van 4 t/m 8 mei in De Brakke Grond.

Theatergroep Toetssteen speelt twee stukken van Frouke Fokkema, Drainage en Vreemdgangers. In de Engelenbak, vanavond t/m 1 mei.

Netty Droog nam voor de lunchpauzevoorstelling Tintelfris een tekst van Andy Warhol als uitgangspunt. Tussen een man en een vrouw ontwikkelt zich een lang telefoongesprek over schoonmaken en hygiëne, en de kunst er zo onaantrekkelijk mogelijk uit te zien. Door Joep Onderdelinden en Lieneke Le Roux. Vanavond t/m 9 mei om 12.30 uur in Theater Bellevue.

Haarlem

In Vroeger van Harold Pinter treffen drie oude vrienden elkaar in een buitenhuis. Ze raken verwikkeld in een gevecht over de waarheid van bepaalde herinneringen. Jacqueline Blom, Frieda Pittoors en Jeroen Willems van Theatergroep Hollandia spelen het stuk in het Oliehuis van de Lichtfabriek aan de Minckelersweg. Vanavond t/m 8 mei. Reserveren tel. 075-6310231.

Maastricht

De monumentale bordenhal van de aardewerkfabriek van de Societé Céramique in de nieuwe woonwijk Céramique wordt het nieuwe theater van het theaterensemble Het Vervolg. Voor het officieel is geopend wordt het al in gebruik genomen voor een reprise van De Avonden, de succesvolle regie van Léon van der Sanden. Van 5 t/m 8 en 12 t/m 15 mei, op 9 mei matinee. Reserveren tel. 043-3505555.

Rotterdam

Desert van Bonheur is een 'theatrale vertelling in beelden, taal, geluid en beweging'. Het verhaal van een vrouw die op zoek gaat naar zus, die een verre reis maakte en niet meer terugkwam. Door Annekee van Blokland, Ria Marks en Martin van Poppel. Try-outs op 1, 3 en 4 mei, 5 mei première, daarna t/m 22 mei in het Bonheur-theater, Eendrachtsstraat 81.

In het eigen theater aan de Müllerpier (St. Jobsweg 3) speelt het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen De Woudduivel van Tsjechov. Van 5 t/m 22 mei. 'Zelden zie je zo'n homogeen acterend ensemble, zelden ook is theater zo'n onbekommerde, vreugdevolle ervaring.' (Marian Buijs).

Peter Paul Muller van Theatergroep Hollandia brengt een solo die is gebaseerd op gesprekken van de journalist Lex Bohlmeijer met de laatste werknemer van een zeepfabriek in Delfshaven. Biotex is te zien in een magazijn van de VOC op een voormalig AKZO-fabrieksterrein in Delfshaven, Achterhaven 148. De voorstelling, die om 20 uur begint, is inclusief maaltijd. Vanavond t/m 22 mei, woensdag t/m zaterdag. Reserveren tel. 075-6310231.

Utrecht

De Paardenkathedraal met Spaanse Ruiters, een tekst en regie van Koos Terpstra. Vier vrouwen nemen wraak op een man. Met Linda van Dyck, Marie-Louise Stheins, Oda Spelbos, Carice van Houten en Bart Klever. In de Paardenkathedraal, t/m 15 mei .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden