Theater

Motel Mozaïque, de derde editie van dit multidisciplinaire festival, vrijdag en zaterdag in Nighttown, TENT. en de Rotterdamse Schouwburg staat in het teken van gastvrijheid....

De Hel van het Noorden, een Vlaams theaterfestival in de stad Groningen, t/m 30 maart. Met voorstellingen door Stan & De Koe, Ensemble Leporello, Walpurgis, Hush Hush Hush, De Queeste, Les Ballets C. de la B. en Het Toneelhuis. Zondag tot slot een optreden van Raymond van het Groenewoud.

Britannis van Dirk Opstaele door het Brusselse Ensemble Leporello. Een bijzondere bewerking van Britannicus van Racine. Op 1 en 2 april in de Rotterdamse Schouwburg.

Island, multidisciplinaire voorstelling van Jaakko Toivonen, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Aldous Huxley. Over een besloten, beschermde maatschappij waar alle problemen ogenschijnlijk zijn opgelost. Van 1 t/m 5 april in Lantaren/Venster in Rotterdam, première 2 april.

Zout van en door De Noorderlingen. Een regie van Cora Broekhuizen. Vanavond t/m zaterdag in Simplon in Groningen, op 3 en 4 april in het Kruithuis in Groningen.

Ergens staat er nu een iglo leeg door Theater Stap. Regie: Lotte van den Berg. Over mensen die verdwalen en niet meer weten wie ze zijn. Vrijdag en zaterdag in Frascati in Amsterdam.

Orlando door Catherine ten Bruggencate (Nationale Toneel), monoloog naar de roman van Virginia Woolf. Fictieve biografie van een androgyn personage dat zo'n 400 jaar leeft. Op 1 en 2 april in Bellevue, Amsterdam.

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Regie: Johan Simons. Met Elsie de Brauw, Bert Luppes, Fedja van Huêt en Yonina Spijker. Op 1 en 2 april in De Harmonie in Leeuwarden.

Roberto Zucco van Bernard-Marie Koltès door tien jonge acteurs van verschillende toneelscholen. Geregisseerd door Erik Vos van Theatergroep De Appel. Tot en met 19 april in het Appeltheater in Den Haag.

De ideale ernst of het belang van een echtgenoot. 't Barre Land en De Onderneming bewerkten twee stukken van Oscar Wilde tot een theaterstuk: Een ideale echtgenoot, een oer-Engelse komedie vol politieke schandalen, en Het belang van Ernst, waarin de Britse elite zich terugtrekt in haar buitenhuizen. Vanavond en vrijdag in Plaza Futura in Eindhoven, zaterdag in De Lieve Vrouw in Amersfoort, 1 t/m 5 april in Frascati in Amsterdam.

Slangekop van Arnaud Jacobs door Wolf Unlimited i.s.m. De Kwekerij en Koning Carlos. 'Geen onverteerbare soep, maar pure Vlaamse rock'n'roll.' Tot en met 30 maart in Festival Cement in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

De Feestwinkel 'het wilde westen' van Rogier in 't Hout door Het Noord Nederlands Toneel. Twee weken bezetten Rogier in 't Hout, Ludo Hoogmartens en Veerle van Overloop een feestartikelenwinkel in de Nieuwe Ebbingestraat 46 in Groningen. Een locatievoorstelling over de vercommercialering van geweld. Tot en met 29 maart.

Bambie 8 van en door mimetheatergroep Bambi. Hoeveel emotie kan een mens hebben, dat onderzochten Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan in deze voorstelling, geïnspireerd op films die regisseur Werner Herzog met acteur Klaus Kinski maakten. Tot en met 29 maart in de Brakke Grond in Amsterdam.

De Dochters van King Kong van Theresia Walser door het Nationale Toneel. Drie verpleegsters in een verzorgingstehuis tuigen 's nachts bejaarden op als Hollywoodsterren en sturen ze als een beroemdheid op hun laatste reis. Antoine Uitdehaag regisseert o.a. Catherine ten Bruggencate, Marie-Louise Stheins en Antoinette Jelgersma. Van 28 t/m 30 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Onbegonnen werk van en door Theatergroep Carver. Het leven zit vol raadsels en het is onbegonnen werk om er enige ordening in aan te brengen. Regie: Helmert Woudenberg. Op 1 april in De Kunstmin in Dordrecht, 2 april in het Chassé Theater in Breda.

Hoe komt het kalf bij zijn maat, tweede stuk dat Esther Gerritsen speciaal schreef voor Keesen & Co. Vijf mensen converseren over ziekte en dood. Regie: Willibrord Keesen. Vanavond in Lantaren/Venster in Rotterdam, vrijdag in de Gruitpoort in Doetinchem, zaterdag in Theater Bis in Den Bosch, 1 t/m 5 april in de Brakke Grond in Amsterdam.

Liefdeslounge, in deze lunchtheatervoorstelling wordt het publiek overstelpt met liefde. Tien jonge acteurs spelen tien korte liefdesscènes van tien schrijvers (o.a. Gerardjan Rijnders, Ocar van Woensel en Jeroen van den Berg). Tot en met 6 april in Bellevue in Amsterdam.

Romeo 'n' Juliette, a caribean xperienz door Cosmic, theaterversie van de voorstelling die in 2000 in een parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost stond. Regie en bewerking: John Leerdam. Vanavond in Theater a/d Schie in Schiedam, vrijdag in Schouwburg Amstelveen, zaterdag in De Veste in Delft, 31 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De dood en het meisje van Ariel Dorfman over de ontmoeting tusen een verzetsstrijdster en de arts die haar martelde. Porgy Franssen regisseert in deze productie van Hummelinck Stuurman o.a. Linda van Dyck, Victor Löw en Peter Tuinman. Tot en met 30 maart in het Nieuwe de la Mar in Amsterdam.

Onder vrouwen, reprise van muzikale NNT-voorstelling door Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra. Drie vrouwen rekenen keihard af met 'de man'. Vanavond in De Harmonie in Leeuwarden, vrijdag in De Koornbeurs in Franeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden