THEATER

Tournee..

Theater Cosmic maakt een tournee met de eenakters uit Hollandse Nieuwe: vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Ostadetheater), 20 november in Rotterdam (Zuidpleintheater), 25 en 26 november in Den Haag (Volksbuurtmuseum) en op 1 en 2 december in Utrecht (Rasa).

Growing up in Public neemt Madonna's Man in reprise, het eigenzinnige kerstverhaal van Daphne de Bruin: Maria, Jozef en God vertellen 2000 jaar na de geboorte van Christus hun eigen verhaal. Vanavond in Spijkenisse (De Stoep), zaterdag in Deventer (Theater Bouwkunde), 16 november in Almere (De Roestbak).

Voor het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' roman Een nagelaten bekentenis tot een solovoorstelling. Hij speelt daarin zelf de man die moet bekennen dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur).

Oscar van Woensel 'hertaalde' Shakespeare's 'Richard de Derde' voor Het Syndicaat tot Richard, dat werd geregisseerd door Danielle Wagenaar. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Gouda (Gouwe Huis), maandag in Leeuwarden (De Harmonie), dinsdag in Groningen (Grand Theatre).

Sasja Danse is een bewerking van Tsjechovs 'Ivanov' door Jan Decorte & de Onderneming. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 24 en 25 november in Groningen (Grand Theatre).

Conijn van Olland is een Orkater-voorstelling door Beppe Costa, Geert Lageveen en Leopold Witte. Vanavond t/m zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 18 november in Dordrecht (Kunstmin).

De Kern speelt Victoria goes Wilde, waarin koningin Victoria een interessante ontmoeting heeft met dandy Oscar Wilde. Vanavond en vrijdag in Den Haag (De Regentes), 21 en 22 november in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater).

Het evangelie volgens Maria is een hedendaags mysteriespel van Rogier Schippers (tekst/regie), waarin Maria en Jozef na tweeduizend jaar terugblikken op de gebeurtenissen in het jaar nul. Door Productiehuis Brabant, met José Kuijpers, Michel van Dousselaere en Remco Melles. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 18 november in Breda (Chassé Theater).

Op basis van de bundel 'Twee oude vrouwtjes' van Toon Tellegen maakten Lidwien Roothaan (regie), Ria Eimers en Carla Mulders de voorstelling Spes Bona ('hoop op het goede'). Over twee vitale oude vrouwtjes die de dood proberen te bezweren. Zaterdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater), 15 en 16 november in Leiden (LAKtheater).

Het Vervolg met Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin. Vrijdag in Valkenswaard (De Hofnar), zaterdag in Zwijndrecht (De Uitstek), 15 en 16 november in Haarlem (De Toneelschuur).

Het RO Theater herneemt Nacht asiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Over een bont gezelschap van werklozen, dieven en vagebonden, die leven in een kelder. Zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 14 en 15 november in Den Bosch (Theater a/d Parade), 16 november in Zoetermeer (Stadstheater).

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vader en moeder nodigen zoon en dochter en aanhang uit voor een weekje wintersport - het wordt een weekje met pijnlijke confrontaties. Met Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Peter Blok e.a. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse), vrijdag in Schiedam (Theater a/d Schie, zaterdag in Delft (De Veste), 14 t/m 21 november in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Amsterdam

De Nieuw Amsterdam speelt Kama Sutra, een tekst van Jenny Mijnhijmer, in regie van Aram Adriaanse. Over een charismatische leermeester die paren de gelegenheid geeft zich te verfijnen in het liefdesspel. Vanavond t/m zondag in De Balie; zaterdag première.

In de Stadsschouwburg maandag de Franstalige voorstelling Les Caprices de Marianne door La Compagnie du Loup uit Grenoble.

Mart-Jan Zegers en Rob de Kuiper schreven Liefde of Malaria, een voorstelling over de fotografe/activiste Gertrude Blom die zich inzette voor de indianen en het regenwoud in Mexico. Door Rick Nicolet en Bo Bojoh. Van 14 t/m 18 november in Frascati.

Mr. Smith is een voorstelling van Stichting Papa, die eerder 'Paard II' uitbracht. Met Dik Boutkan, Mirjam van Dam, Hilleke Ozinga, Mylene Verdurmen en Martin van Poppel. Vanavond t/m 11 november in Frascati.

In Theater Frascati vanavond t/m zaterdag een reprise van In het Groen van Lidy Six waarin vier 'hyperactieve' ouderen vertellen over hun verleden en over de Bijlmer nu.

Wim T. Schippers schreef de komedie Zonder Titel, die Titus Muizelaar regisseerde bij Toneelgroep Amsterdam. Tot en met 18 november in het Transformatorhuis.

Vanavond, vrijdag en zaterdag in het Trusttheater de laatste voorstellingen van Jeff Koons van Rainald Goetz door de Trust. Een regie van Theu Boermans.

Den Haag

De Comédie Française speelt 'L'École des maris' van Molière, vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag in de Koninklijke Schouwburg. De Franstalige voorstelling wordt Nederlands boventiteld.

Haarlem

In de Toneelschuur Studio Y met Spoken van Ibsen in regie van Bart Danckaert. Van 14 t/m 22 november.

Maastricht

Léon van der Sanden bewerkte het boek De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen tot de gelijknamige voorstelling bij Het Vervolg. Over een vrouw wier zorgeloze bestaan drastisch verandert als ze na de geboorte van haar kind in een postnatale depressie terecht komt. Vanavond t/m 9 december in het Derlon Theater. Zaterdag première.

Rotterdam

Verhalen over liefde, vriendschap en jaloezie van Moravia, Giphart, Flaubert e.a. vormen de kern van de voorstelling Heart break Hotel die het Onafhankelijk Toneel maakte met elf jongeren van 16 tot 22 jaar, samen met Joke Tjalsma en Rutger Esajas. Plaats van handeling is een hotellounge waar mensen in en uit lopen, en blijven hangen. Van 3 november t/m 17 december - alleen op vrijdag en zaterdag om 20 uur en zondag om 15 uur.

IJmuiden

De laatste locatievoorstelling van Hollandia heet Vuile dieve en is te zien op het terrein van de Hoogovens. Elsie de Brauw speelt een oude vrouw, wier verhaal wordt gezet naast die van de 'alternatieve' zakenvrouw Anita Roddick, gezongen door Jannie Pranger. Tot en met 17 december; reserveren tel. 075-6310231.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden