THEATER

De Paardenkathedraal speelt De Wereldverbeteraar van Thomas Bernhard, een ontroerende 'liefdevolle lovestory' (Hein Janssen) tussen een nurkse professor en zijn huishoudster....

Tournee

In Kunst komt de vriendschap van drie mannen onder druk te staan omdat een van hen een kunstwerk heeft gekocht. Daar komt ruzie van. Teneeter speelt het veelgeprezen stuk van Yasmina Reza in de regie van Matthijs Rümke. Laatste voorstellingen: donderdag in Enschede (Concordia), vrijdag in Zevenaar (Bommersheuf), zaterdag in Nijmegen (Het Badhuis).

Laatste voorstellingen van de Ro-theaterproductie Het neerstorten van de Hindenburg en wat daarna gebeurde, van 22 t/m 24 januari in Haarlem (De Toneelschuur), op 27 januari in Utrecht (Stadsschouwburg), van 28 januari t/m 1 februari in Rotterdam (Schouwburg).

Carla Bakker regisseert Prefab bij Productiehuis Brabant, een tekst van Bart Meuleman. Over een pasgetrouwd stel en hun prefab huis, financiële onzekerheden en seksuele stoornissen. Op 22 en 23 januari in Eindhoven (Plaza Futura), op 20 januari in Breda (Chassé).

Don Duyns regisseert Hans Dagelet en Dick van den Toorn in de Growing up in Public-productie Schijn bedriegt. Een tragiekomedie over het gemis van de levenspartner, de juiste lengte van een broek en de troost die een kanariepiet kan bieden. Vanavond in Haarlem (De Toneelschuur), vrijdag in Alkmaar (Provadja), zaterdag in Nijmegen (Steigertheater).

Soms mis ik je, een tekst van Luc van Esch, won in '96 de Top Naeffprijs op het Internationale Theaterschoolfestival en maakt een tournee in de serie 'Nieuwe Theatermakers' van Muziek- en Theater Netwerk. Over twee mannen en hun verdriet, een pleidooi voor mannelijke kwetsbaarheid. Door Mathijs de Wit en Luc van Esch. Vanavond in Groningen (Kruithuis), vrijdag in Wageningen ('t Hemeltje), zaterdag in Deventer (Bouwkunde), op 27 januari in Leeuwarden (Theater Romein), op 28 januari in Leiden (LAK-theater).

Na de regen van Art & Pro is een voorstelling over de verstrekkende gevolgen van een rookverbod op het werk. Op het dak van een wolkenkrabber slaat de paniek toe. Vanavond in Tilburg (De Vorst), vrijdag in Leiden (Leidse Schouwburg), zaterdag in Delft (De Veste), zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), 29 t/m 31 januari in Haarlem (Toneelschuur).

De Kus van de Spinvrouw van Manuel Puig door het Zuidelijk Toneel, een regie van Dora van der Groen. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. In een gevangenis in Zuid-Amerika zitten twee mannen samen in de cel, een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag in Bergen op Zoom (De Maagd), dinsdag in Middelburg (Stadsschouwburg), woensdag in Gouda (Schouwburg).

't Gelag is een solo van poppenspeler en acteur Fred Delfgaauw over de zoon van een kastelein die van het café een feestartikelenwinkel heeft gemaakt en de stamgasten na jaren weer binnenhaalt. 'Delfgaauw heeft begrepen dat zijn meesterschap schuilt in het creëren, want als er één ding is dat Delfgaauw oproept, dan is het de magie van het theater.' (Marian Buijs) Op 24 januari in Zwolle (Odeon), 25 januari in Eindhoven (Stadsschouwburg), 28 januari in Tiel (Agnietenhof).

Amsterdam

Jacob Derwig speelt Hamlet in de voorstelling van de Trust, geregisseerd door Theu Boermans. Met Anneke Blok als Gertrude en Haline Reijn als Ophelia. Tot en met 28 februari in het Trusttheater, Kloveniersburgwal 50. 'Hamlet van de Trust is niet zo overrompelend verclipt als de film Romeo + Juliet van Baz Luhrmann, maar is net zo fris en helder en zowel geschikt voor de klassieke Shakespeare-liefhebber als voor jongeren, die in deze Hamlet een lotgenoot zullen herkennen.' (HJ)

Theatergroep Carrousel speelt Droomspel van August Strindberg. Een godendochter bezoekt de aarde. Een regie van Marlies Heuer. Van 27 januari tot en met 1 februari in Bellevue.

Alex d' Electrique staat bekend om zijn onrustbarende voorstellingen 'die wrikken aan de fundamenten van de goede smaak'. De nieuwe productie heet Disaster Musical, een zwartgallige komedie over de toekomst. Première op 29 januari in Frascati, try-outs van 22 t/m 28 januari.

Courage speelt Bezonken Rood van Jeroen Brouwers. Het waargebeurde verhaal over een vijfjarig jongetje dat in het Japanse interneringskamp ziet hoe zijn moeder mishandeld wordt. 'Ik dacht op dat moment: nu wil ik een andere moeder want deze is kapot.' Première zaterdag in de balletstudio van de Stadsschouwburg. Voorstellingen t/m 21 februari, steeds om 18 uur.

Den Haag

Gijs Scholten van Aschat maakt met de voorstelling Newyorkers zijn regiedebuut bij het Nationale Toneel. 'Newyorkers' is een drieluik gebaseerd op 'Central Park West' van Woody Allen, 'An interview' van David Mamet en 'Hotline' van Elaine May. Met Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Tot en met 28 januari in Theater aan het Spui.

In een ingeslapen uithoek van een kleine provinciestad komt een onverwachte gast de rust verstoren. Theater de Korre speelt Prinsenhof, première woensdag in Theater aan het Spui. Een regie van Bob de Moor.

Leiden

Spelletjes met vuur door Het Arsenaal is een theaterdrieluik over ontspoorde gezinnen. Teksten van Frank van Os, een regie van Robert Stegeman. Op 22, 23 en 24 januari in het LAK-Theater.

Rotterdam

De voorstelling Het Kapitalisme is het tweede deel van De Erfenis, een vierluik over communisme en kapitalisme door Eveline Ketterings. Van 22 t/m 25 januari in Lantaren/Venster.

Utrecht

In Stille Welt stuurt Ine te Rietstap vijf jonge acteurs op een zoektocht naar authenticiteit. Een co-productie van Huis a/d Werf & Bonheur. Première maandag in Huis a/d Werf, voorstellingen op 24 en 25 januari.

Zoetermeer

Woensdag gaat in het Stadstheater Gek van Vrouwen, een romantische komedie van Neil Simon in première. Over een schrijver die worstelt met zijn identiteit en zijn onmacht in de liefde. Eddy Habbema regisseert o.a. Gees Linnebank, Renée Fokker en Judith Brokking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden