Theater

Festival Cement in Den Bosch presenteert van 20 t/m 24 oktober meer dan 100 voorstellingen van jonge podiumkunstenaars in W2, Kruithuis, Artemis, Artis, op zolders en in huiskamers....

Mama! is een komedie over het moederschap, uit het Engels vertaald door Daphne Deckers. Adrienne Wurpel regisseert Margo Dames, Marian Mudder, Esther Roord en Manoushka Zeegelaar Breeveld. Vanavond premi in de Rijswijkse Schouwburg.

Mightysociety1 is het eerste deel van een ambitieus project van Eric de Vroedt, met een theatervoorstelling over 'prangende actuele kwesties' en randprogramma met debatten en documentaires. Vanavond (premi) t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam (www.mightysociety.nl).

Smoeder, vertelvoorstelling door Maria Goos en Marcel Musters over hun (Brabantse) moeders. Vanavond t/m 24 oktober in Theater Bellevue, Amsterdam; 29 oktober in Arnhem (Schouwburg), 31 oktober in Purmerend (De Verbeelding).

Shakespeare is dead get over it door Keesen & Co is een tekst van Paul Pourveur over liefde, idealen, onmogelijkheden en toevalligheden. Een reprise. Vanavond in Almelo (Hof 88), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 19 t/m 23 oktober in Amsterdam (De Brakke Grond).

Brain Salad van en door Herman van Baar en Andrew McKinnon. Theatrale weerslag van een reis naar Griekenland en Turkije, waar de acteurs op zoek gingen naar hun christelijke roots. Vanavond en vrijdag in Theater Kikker in Utrecht.

En toen waren er nog maar . . .

door Thriller Theater, toneelbewerking van Tien kleine negertjes van Agatha Christie. Met o.a. Cas Enklaar, George van Houts & Tom de Ket. Regie: Mette Bouhuijs. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Flint), zondag in Ede (De Reehorst), 20 oktober in Roermond (De Oranjerie), 21 oktober in Den Bosch (Theater a/d Parade), 22 oktober in Rijswijkse Schouwburg.

Blauwbaard van Dea Loher door Atelier D. 'Een huiveringwekkend liefdessprookje'. Vertaling en regie: Annechien Koerselman. Van 21 t/m 24 oktober in Productiehuis Brabant in Den Bosch (Festival Cement), 27 en 28 oktober in Haarlem (Toneelschuur).

Bambie 9 door mimetheatergroep Bambie is gepireerd op het boek De vrouw en de aap van Peter HOver de superintelligente mensaap, die evole ne mens komt, en over het dierlijke in de mens. Vrijdag in Alkmaar (Provadja), 23 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 28 t/m 30 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf).

Keetje van Heilbron van Von Kleist door Toneelgroep Amsterdam. Gerardjan Rijnders bewerkte dit boosaardige sprookje over de liefde. Met Gunilla Verbeke in de titelrol. Vrijdag en zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 20 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg), 25 oktober in Den Bosch (Theater a/d Parade), 26 oktober in Breda (Chassheater), 28 oktober in Amstelveen (Schouwburg).

De Zachtmoedige van Dostojevski, een monoloog door Jacob Derwig ('t Barre Land). Over een man die de dood van zijn vrouw reconstrueert. Reprise. Vrijdag in Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 22 en 23 oktober in Haarlem (Toneelschuur).

Niemandsland van Harold Pinter door Het Nationale Toneel, met Carol Linssen en Lou LandrEen mysterieuze confrontatie tussen een gevierd schrijver en een literair schnabbelaar. Regie: Antoine Uitdehaag. Vanavond in Meppel (Ogterop), 18 t/m 21 oktober in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 22 oktober in Roosendaal (De Kring).

Spoken van Ibsen door De Paardenlutionair kathedraal. Regisseur Dirk Tanghe neemt het familiedrama over de getroebleerde relatie tussen een moeder en haar zoon adembenemend zuiver onder de loupe. Tot en met 6 november in het eigen theater in Utrecht; op 17 oktober extra voorstelling om 14 uur (www.paardenkathedraal.nl).

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Met Hans Kesting als de jaloerse Moorse krijgsheer en Karina Smulders als zijn tragische vrouw Desdemona. Regie: Ivo van Hove. Op 18 oktober in Middelburg (Stadsschouwburg), 20 oktober in Enschede (Twentse Schouwburg), 23 t/m 27 oktober in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Johan Simons regisseert Elsie de Brauw, Bert Luppens, Fedja van Huen Yonika Spijker. Zaterdag laatste voorstelling in Zwolle (Odeon).

De man met de vijf vingers, zwarte revue door Hotel Modern, dat met animatie, kijkdozen, muziek en voordrachtskunst een zwart portret schetst van de broosheid van de mens. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 19 en 20 oktober in Leiden (LAKtheater).

Tantalus, de 9-delige Tantalus-cyclus van John Barton in een regie van Aus Greidanus in het eigen Appeltheater in Den Haag, t/m 31 oktober elke zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur. Reserveren: tel. 070-3502200 en www.toneelgroepdeappel.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden