Theater

Don Carlos van Schiller werd door Liesbeth Coltof en Roel Adam 'vrijzinnig' bewerkt tot een voorstelling over de verleiding van de macht en het dilemma van de individuele vrijheid....

Door Huis aan de Amstel in regie van Coltof, in het eigen theater in Amsterdam. Vanavond t/m 30 oktober; première 6 oktober.

313/Misschien wisten zij alles, driehonderddertien verhalen over de eekhoorn en de andere dieren van Toon Tellegen door Willy Thomas en Benjamin Verdonck van Dito'Dito en KVS. Vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond, Amsterdam.

Geslacht van Rob de Graaf door Dood Paard, extra voorstellingen van dit 'uitzinnige' relatiedrama, op 4, 5 en 6 oktober in Frascati, Amsterdam.

Poste Restante is een 'hilarische' muzikale theatervoorstelling door Bonheur i.s.m. Loot. Nooit eerder was er zo'n druk 'berichtenverkeer' als in dit informatietijdperk. Maar veel berichten raken zoek en op de afdeling Poste Restante is het drukker dan ooit. Vanavond t/m 23 oktober in theater Bonheur, Eendrachtsstraat 81 in Rotterdam; vrijdag première.

Bambie 9 door mimetheatergroep Bambie is geïnspireerd op het boek De vrouw en de aap van Peter Høeg. Over de superintelligente mensaap, die evolutionair ná de mens komt, en over het dierlijke in de mens. Van 5 t/m 9 oktober in Frascati, Amsterdam, 15 oktober in Alkmaar (Provadja).

V-snaar van Toneelgroep De Appel gaat over drie vrouwen tijdens een avontuurlijke nachtelijke autorit. Door Marguerite de Brauw, Gaby Milder en Karien Noordhoff, op basis van eigen ervaringen. Regie: Wannie de Wijn. Van 6 t/m 21 oktober in De Appelloods, Laan van Poot 97, Den Haag.

Kippie door Annette Speelt is een voorstelling door een danseres (Annabelle Lopez Ochoa), een celliste (Florien Hamer) en een actrice (Kirsten Denkers) over vrouwen en macht. Welke wapens gooit zij in de strijd? Van 1 t/m 9 oktober in Theater a/h Spui, Den Haag (6 oktober première); 19 en 20 oktober in Haarlem (Toneelschuur).

Putlucht van Erik Snel heeft als on-

dertitel 'Over de toenemende overbodigheid van mannen'. Een voorstelling van theatergroep Aluin, die wegens succes na anderhalf jaar in reprise gaat. Vrijdag in Vlissingen (Vestzaktheater), zaterdag in Alkmaar (De Vest), 6 oktober in Gouda (Schouwburg), 7 oktober in Apeldoorn (Orpheus), 9 oktober in Gorinchem (Nieuwe Doelen).

Keetje van Heilbron van Von Kleist in een bewerking van Gerardjan Rijnders. Een boosaardig sprookje over de liefde door Toneelgroep Amsterdam met Gunilla Verbeke in de titelrol. Vanavond t/m zaterdag in Stadsschouwburg, Amsterdam; 5 oktober in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 6 oktober in Arnhem (Schouwburg), 7 en 8 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), 12 oktober in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Trilogie van het weerzien van Botho Strauss door De Tijd gaat over verveelde bezoekers van een tentoonstelling. Is het leven een schilderij? Vrijdag in Roosendaal (De Kring), zaterdag in Turnhout (De Warande), woensdag in Kortrijk (Schouwburg), 7 oktober in Amsterdam (Stadsschouwburg), 9 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

Een zomerdag van Jon Fosse, beleeft een reprise. Een vrouw wordt verlaten door haar echtgenoot en ontdekt de waarde van de leegte. Olivier Provily regisseert o.a. Celia Nufaar en Thomas Oerlemans. Op 1 en 2 oktober in Utrecht (Kikker), 5 oktober in Rotterdamse Schouwburg, 6 en 7 oktober in Eindhoven (Plaza Futura), 8 oktober in Goes ('t Beest), 9 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 19 oktober in Maastricht (Academietheater).

De Zachtmoedige van Dostojevski, een monoloog door Jacob Derwig ('t Barre Land). Over een man die de dood van zijn vrouw reconstrueert. Reprise. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), 1 oktober in Groningen (Grand Theater), 5 en 6 oktober in Utrecht (Theater Kikker), 7 t/m 9 oktober in Amsterdam (Frascati).

Niemandsland van Harold Pinter door Het Nationale Toneel, met Carol Linssen en Lou Landré. Een mysterieuze confrontatie tussen een gevierd schrijver en een literair schnabbelaar. Regie: Antoine Uitdehaag. Vanavond in Laren (Singer Theater), 1 oktober in Delft (De Veste), 3 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), 9 oktober in Arnhem (Schouwburg), 10 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

Spoken van Ibsen door De Paardenkathedraal. Regisseur Dirk Tanghe neemt het familiedrama over de getroebleerde relatie tussen een moeder en haar zoon adembenemend zuiver onder de loupe. Tot en met 6 november in het eigen theater in Utrecht.

Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler door de Vlaamse groep De Roovers. Over antisemitisme in het Wenen van rond 1900. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 14 oktober in Maastricht (Toneelacademie), 4 november in Eindhoven (Plaza Futura).

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Met Hans Kesting in de titelrol. Zaterdag in Tilburg (Schouwburg), 7 oktober in Den Helder (De Kampanje), 9 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 13 oktober in IJmuiden (Schouwburg Velsen).

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Vanavond, 1 en 2 oktober in Den Bosch (Verkadefabriek), 5 oktober in Tiel (Agnietenhof), 8 oktober in Delft (De Veste), 9 oktober in Leidse Schouwburg, 12 oktober in Goudse Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden