THEATER

Tournee..

Karst Woudstra schreef en regisseerde Eau de vie, een verhaal over drie homoseksuele mannen die niet voor het geluk geboren zijn. Door Thomas de Bres, Folmer Overdiep en Ronald Top van het Noord Nederlands Toneel. Vanavond t/m zondag in Groningen (Machinefabriek), 13 april in Meppel (Ogterop), 14 en 15 april in Den Haag (Theater a/h Spui).

Out of sorts is een solo door Richard Crane, het portret van een man die wordt geteisterd door zwakke zenuwen en een huidziekte, en die bovendien niet mooi kan dansen. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, 13 en 14 april in Groningen (Grand Theatre).

Een reprise van Eeuwige lente, een mimevoorstelling van Annelies Herfst en Roy Peters over 'identiteit en ideaalbeeld, seks en rust, zijn en gezien worden'. Vanavond in Enschede (Concordia), vrijdag in Nijmegen (O42), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 14 april in Breda (Chassé Theater).

Toneelgroep Stan en Rosas brengen Quartett in coproductie, een tekst van Heiner Müller, die hij baseerde op de briefroman 'Les Liaisons Dangereuses' van De Laclos. Op 9 en 10 april in Groningen (Grand Théâtre), 14 april in Haarlem (Toneelschuur), 28 en 29 april tot slot in Rotterdam (Lantaren/Venster). 'Acteur en danseres, woord en gebaar - geleidelijk vallen ze samen, (...). Waarmee de De Keersmaekers alsnog hebben aangetoond dat tekst en dans heel goed samen kunnen gaan, en dat Müllers Quartett een voorbeeldig voertuig van hun bedoelingen is.' (Ariejan Korteweg)

Theatergroep Carver nam een verhaal van Raymond Carver als uitgangspunt voor Ex, een voorstelling over 'zielsarmoede en egoïsme'. Vanavond in Culemborg (De Fransche School), 9 en 10 april in Zoetermeer (Stadstheater), 13 april in Zwolle (Odeon), 14 april in Arnhem (Schouwburg).

Voor Het Nationale Toneel vertaalde en bewerkte Ger Thijs de novelle Het Jachtgeweer van de Japanner Yasushi Inouë. Over de verwoestende gevolgen van overspel. Met Geert de Jong, Antoinette Jelgersma en Bodil de la Parra. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), 9 april in Arnhem (Schouwburg), 13 april in Deventer (de Leeuwenbrug), 14 april in Meppel (Ogterop), 16 en 17 april in Groningen (Het Kruithuis).

Figuranten van Arnon Grunberg gaat over een groep mensen in een restaurant die het leven wil ontvluchten. Judith de Rijke regisseerde Els Ingeborg Smits, Theo Pont, Alice Reys e.a. Vrijdag in Hilversum (Gooiland), zaterdag in Zwolle (Odeon), dinsdag in Oosterhout (De Bussel). 'Het sterke acteren en de soms erg grappige dialogen kunnen echter niet verbloemen dat er van enig verhaal of ontwikkeling in de karakters in deze toneel-Figuranten geen sprake is.' (HJ)

Hitchock's Driesprong in reprise. Een familietragedie van Frans Strijards die zich ontwikkelt als een thriller en komedie. Een productie van Art & Pro en InDependance. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), zondagmiddag in Nijmegen (O42), 14 en 15 april in Rotterdamse Schouwburg.

Het Nationale Toneel met Hamlet van Shakespeare, op 13 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 14 april in Venlo (de Maaspoort), 16 en 17 april tot slot in Breda (Chassé Theater). 'Hoe fraai en vindingrijk de mise-en-scène ook is, de troef van deze voorstelling is Gijs Scholten van Aschat. Hij zet een diep wanhopige Hamlet neer. (. . .) En zonder voorbehoud voel je met hem mee.' (Marian Buijs)

De eerste striptease-act in Parijs, ruim honderd jaar geleden, was getiteld Le Coucher d'Yvette. Paul Pourveur schreef een drieluik onder die titel waarin lingerie, en met name de beha, een belangrijke rol speelt. Willibrord Keesen regisseerde het stuk bij Keesen & Co. Vanavond en vrijdag in Doetinchem (Gruitpoort), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 15 t/m 17 april in Nijmegen (O42).

Het Zuidelijk Toneel produceert met de Toneelacademie Maastricht de voorstelling Hebriana, een tekst van Lars Norén in regie van Peter De Graef. Over een wanhopige familiereünie waar het autistische kind Hebriana een eiland van rust en schoonheid is. Vanavond in Maastricht (Toneelacademie), vrijdag in Tilburg (De Vorst), 15 en 16 april in Eindhoven (Plaza Futura), 17 april in Den Bosch (Theater Bis).

Na Jeroen Krabbé en Willeke Alberti, en het duo Hugo Metsers en Pleuni Touw, maken nu Rick Engelkes en Vera Mann een tournee met Twee op de wip. Dick Hauser regisseerde deze 'relatiekomedie' over twee dertigers die elkaar en zichzelf proberen te leren kennen. Vanavond t/m 11 april in Amsterdam (Nieuwe de la Martheater), dinsdag in Laren (Singer Concertzaal), woensdag in Alkmaar (de Vest). 'Het zinderende spel van Mann, de brutale tekst van Van Doesburgh, de snelle montage van regisseur Dick Hauser, de hartverscheurende popmuziek bij iedere scènewisseling. Het is voldoende om ook de toeschouwers die geen fan zijn van Rick Engelkes naar huis te sturen met een brok in de keel over het menselijke onvermogen.' (Marijn van der Jagt)

Amsterdam

Vier acteurs van De Trust en twee van De Mexicaanse Hond spelen Adel Blank, geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. Een vrouw wacht op haar dood, en met haar het personeel. Vanavond t/m 17 april om 20 uur in het Trusttheater.

In de kleine zaal van Theater Bellevue van 13 t/m 18 april voor de tweede maal het Tiyatro Festivali, dat een beeld wil geven van het Turkse theater van nu. Uit Turkije komen Tuncel Kurtiz, Genco Erkal, Yalçin Mentes en anderen.

Shuna is een mimevoorstelling van Jeannette van Steen, uitgevoerd door Jaap Flier, Irene Schaltegger en Elfi Stubbe. Een confrontatie tussen oud en jong. Vanavond t/m 11 april in Het Veem Theater om 21 uur.

De afgelopen tien jaar was Jim van der Woude gastacteur bij verschillende gezelschappen en was hij te zien in een aantal speelfilms. Nu is hij terug met een nieuw soloprogramma, Nadorst. Vanavond t/m 12 april in Theater Bellevue.

Den Haag

Theatergroep De Federatie en het Nationale Toneel brengen Tweeduister, een tekst van Peer Wittenbols. Een klassieke liefdesgeschiedenis als een eigentijds familiedrama. Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Monic Hendrickx. In De Regentes, vanavond t/m zaterdag en zondagmiddag.

In de grote zaal van het Appeltheater t/m 1 mei, steeds woensdag t/m zaterdag én zondagmiddag Toneelgroep De Appel met Macbeth in de regie van Aus Greidanus. Met Marcel Otten in de titelrol.

Eindhoven

Het gezelschap De Kwekerij geeft de voorstelling Lolita als ondertitel 'een oprechte smartlap' mee. Drie mannen, op de vlucht voor de toekomst, duiken in het verleden waarin Ti-ta-tovenaar en Floris een rol spelen. Een regie van Joris van Midde. Op 8, 9 en 10 april in Plaza Futura.

Groningen

Van 13 t/m 17 april beheerst Toneelgroep Amsterdam het aanbod van Stadsschouwburg De Harmonie. TgA's Toneelfabriek biedt workshops, openbare gesprekken met acteurs en regisseurs, lezingen, muzikale optredens en natuurlijk voorstellingen, van Oom Wanja, Closer en Liefhebber, tot Vertraagd afscheid, Kalydon en Ashes to Ashes.

Haarlem

In Vroeger van Harold Pinter treffen drie oude vrienden elkaar in een buitenhuis. Ze raken verwikkeld in een gevecht over de waarheid van bepaalde herinneringen. Jacqueline Blom, Frieda Pittoors en Jeroen Willems van Theatergroep Hollandia spelen het stuk in het Oliehuis van de Lichtfabriek aan de Minckelersweg. Vanavond t/m 8 mei. Reserveren tel. 075-6310231.

Rotterdam

In het eigen theater aan de Müllerpier (St. Jobsweg 3) speelt het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen De Woudduivel van Tsjechov. Tot en met 22 mei.

Mark Rietman en Herman Gilis van het RO Theater spelen De moed om te doden van Norén. Een gevecht tussen vader en zoon in een lange nacht vol drank. Laatste voorstellingen vanavond t/m 10 april in de Schouwburg. 'In dat abstracte decor krijgen de acteurs alle ruimte, maar ze missen ook het houvast van handelingen om tegenwicht te bieden aan de tekst. (...) Pas als de acteurs loskomen van de tafel, slaat de beklemming toe. Meedogenloos.' (Marian Buijs)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden