Theater

n Woyzeck door Lantaren/Venster Productie in regie van Chaouki El Ofir. In deze bewerking van George Büchners verhaal ziet een militair in oorlogsgebied zich voor het eerst geconfronteerd met de dood....

n De verdamping van de menselijke soort door Toneelgroep Oostpool. Regisseur Rob Ligthert, acteur Flip Filz en vormgever Catherina Scholten onderzoeken wat er gebeurt als iemand alleen overblijft. Over de stilte, vertwijfeling en de overlevingszucht van een eigenzinnige man. Vrijdag (première), zaterdag en zondag en 22, 23 en 29 april in Arnhem (Huis Oostpool). n De Vader door De Paardenkathedraal in regie van Paula Bangels. Beroemde stuk van de Zweedse schrijver August Strindberg waarin een huwelijkscrisis uitloopt op een genadeloze veldslag. Vanavond, vrijdag en zaterdag, 19, 20, 21, 22 april in Utrecht (De Paardenkathedraal).

n Eiland door Orkater. Voorstelling van Ria Marks en Titus Tiel Groenestege over de anonimiteit en de eenzaamheid van de grote stad, met muziek van Michel Banabila en decor van Jord den Hollander. Regie: Ko van den Bosch. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in de Arnhemse Schouwburg, 19 en 20 april in Amsterdam (Bellevue), 21 april in Amersfoort (De Flint).

n Mensch, durf te leven! door Het Vervolg. Stuk van Gerben Hellinga over de Nederlandse cabaretier Jean Louis Pisuisse in regie van gastregisseur Arie Mol. Over het Nederlandse cabaretleven in de jaren twintig van de vorig eeuw en de laatste drie maanden uit het leven van Pisuisse. Met onder anderen Paul Hoes, Jim de Groot, Heidi Arts en Hans van Leipsig. Tot en met 7 mei elke avond (m.u.v. maandag en zondag) in Maastricht (Derlon Theater).

n Eerste Bloei, door Toneelgroep Oostpool met Frederik Brom. Deze monoloog is een ode aan de liefdesbrief en gebaseerd op de brieven die Brom ooit zelf kreeg. In regie van Annelore Kodde. Vanavond, vrijdag en zondag in Amsterdam (Bellevue), 20 april in Arnhem (Oostpool).

n Emilia Galotti door het Vlaamse gezelschap De Tijd. Komedie waarin de mondaine, vrouwenverslindende Prins van Gastualla de deugdvolle, mooie Emilia Galotti op haar trouwdag kruist: 's morgens in de mis maar 's middags al in het lustslot. Regie: Lucas Vandervost. Op 20 april in Breda (Chassé).

n Iets over de liefde door Malpertuis/Toneelschuur, in regie van Peter de Graef. De liefde is een verslaving. We moeten een partner hebben. We doen er dan ook alles aan om er één te vinden. Zonder partner zijn we ziek. De verslaving aan liefde is zo algemeen dat ze niet als dusdanig wordt erkend. Pepijn Caudron, Peter de Graef en Katelijne Verbeke in een verhaal over, onder andere, de liefde. Op 19 april in Maastricht (Toneelacademie), 26 april in Utrecht (Stadsschouwburg). n De Redenaar, solovoorstelling van Victor Löw in regie van Porgy Franssen. Een man met een obsessie voor historische toespraken gaat zelf in het openbaar spreken en geeft zijn leven een andere wending. Vanavond in de Arnhemse Schouwburg, 15 april in Alkmaar (De Vest), 16 april in Goirle (Jan van Besouwhuis), 19 april in Hoogeveen (De Tamboer), 20 april in Hoorn (Het Park).

n Een vriendendienst door het Nationale Toneel, in regie van Ivar van hurk. De personages in het stuk schieten heen en weer in de tijd, terwijl de jonge prostituee Phoebe door een doodzieke man wordt gevraagd zijn testament voor te lezen. Hierin bekent hij de moord op zijn echtgenotes. Vanin avond t/m 23 april in Den Haag (Stadsschouwburg).

n Dood van een Handelsreiziger door De wetten van Kepler. Regie: Wim Berings. Intrigerend universeel gezinsdrama over desillusie en dromers. Met essentiële rol voor muziek en film. Vanavond in Venlo (Maaspoort), 15 april in Breda (Chassé).

n De laatsten der onverstandigen van Peter Handke door Keesen & co. Absurd portret van de hedendaagse mens. Een groep topondernemers voelt zich verraden als één van hen zich niet aan de geheime afspraken houdt. Vanavond in Breda (Chassé), 15 april in Deventer (Theater Bouwkunde), 19 t/m 23 april in Amsterdam (De Brakke Grond), 26, 27 en 28 april in Utrecht (Theater Kikker).

n Moeder door De Appel. In regie van Jules Terlingen. Familiedrama van Stanislaw Ignacy Witkiewicz over hoe drank, drugs, leugens en goede bedoelingen de levens van mensen kunnen verwoesten en waarin de zoon zijn moeder uiteindelijk om verlossing vraagt. Met Hubert Fermin, Geert de Jong, Ids van der Krieke. Vanavond t/m 17 april en 20 t/m 23 april in het Appeltheater in Den Haag.

n Nu door Annette Speelt en Theater a/h Spui, politieke satire over mensen met de beste intenties maar toch door de buitenwereld veroordeeld. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Bellevue), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw) en tot slot 19 t/m 23 april in Den Haag (Theater a/h Spui).

n Bedrog door Toneelgroep Amsterdam van Harold Pinter uit 1978. Regie: Peter van Kraaij. Het stuk laat zien hoe de verhouding ontstaat en het bedrog zich voltrekt. Met Barry Atsma, Marieke Heebink en Han Kerckhoffs. Zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 19 april in Almere (De Metropole), 20 april in Alkmaar (De Ve s t ) .

n Utopie der Ongelovigen van theatergezelschap Convoi Exceptionnel in de regie van Anke Boerstra. Vijf acteurs op zoek naar een geloofwaardig geloof op een bruiloftsfeest. Tot ze niet meer geloven in de theatrale illusie die ze zelf proberen neer te zetten. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 23 april in Breda (Chassé), 26 april in Groningen (Kruithuis).

n The odd couple, komedie van Neil Simon, vertaald door Peter Lusse en in regie van Bruun Kuijt. Twee mannen die bij hun vrouw weg zijn, besluiten te gaan samenwonen. Met Cees Geel en Peter Lusse in de hoofdrol, naast Annick Boer. Vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), 16 april in Oosterhout (De Bussel), 17 april in Oirschot (De Enck), 21 april in Lelystad (Agora Theater), 22 en 23 april in Rotterdam (Theater Zuidplein),

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden