Theater

Hoofd zonder wereld, een bewerking van Canetti's roman Het martyrium, door 't Barre Land. Een literaire klucht over een professor, een beroemd sinoloog, in gevecht met de chaos van het leven....

Een nacht uit het leven van de stad, de nieuwe solo van John Buijsman bestaat uit monologen van Ko van den Bosch, Daphne de Bruin, Maria Goos, Marcel Mg en Martin van Waardenberg. Vijf stadsbewoners vertellen hun verhaal, begeleid door een driemansband. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg; premi op 5 november om middernacht.

Kerstpakket, een lunchpauzevoorstelling van Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Mischa van Dullemen over de ongekende verrassingen van het bekende kerstpakket. Regie: Moniek Merkx. Vandaag t/m 21 november om 12.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam; premi op 7 november.

Everybody for Berlusconi gaat over macht en manipulatie, toegespitst op de politiek van de Italiaanse premier Berlusconi. Een voorstelling van Jonghollandia en de Sloveense theatergroep Betontanc, met een klankdecor van Remco de Jong. Vanavond t/m zondag in de Van Nellefabriek in Rotterdam reserveren via de Schouwburg (tel. 010-4118110). Daarna ook in Den Bosch en Maastricht. Zie ook: www.berlusconi.zthollandia.nl Cordoba!, een samenwerkingsverband tussen enkele toneelgroepen en productiebureau's, biedt nog t/m zondag voorstellingen, debatten, films en muziek in De Balie, Theater Bellevue en De Krakeling in Amsterdam. Met onder meer DitoDito, Noord Nederlands Toneel, Theater Artemis, Firma Rieks Swarte, het OT en Theatergroep Max. Zie ook: www.cordobafestival.nl Zonsopgangen boven zee van Jeroen Brouwers door Ro Theater in regie van Alize Zandwijk. Vanavond t/m 7 november in het Ro Theater in Rotterdam (www.rotheater.nl).

Smoeder, vertelvoorstelling door Maria Goos en Marcel Musters over hun (Brabantse) moeders. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 8 november in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 10 en 11 november in Den Bosch (Verkadefabriek), 13 november in Deventer (Bouwkunde), 30 november t/m 6 december in Amsterdam (Frascati).

Shakespeare is dead get over it door Keesen & Co is een tekst van Paul Pourveur over liefde, idealen, onmogelijkheden en toevalligheden. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Wageningen (Junushoff), 10 november in Tiel (Agnietenhof), 12 t/m 18 november in Arnhem (Theater a/d Rijn), 19 november in Nijmegen (Steigertheater).

Jozef in Egypte van Joost van den Vondel door Het Toneel Speelt, in regie van Hans Croiset. Met Carine Crutzen, Marisa van Eyle, Jaap Spijkers en Mohammed Azaay. Vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), maandag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), dinsdag in Doetinchem (Amphion), 11 november in Den Bosch (Theater a/d Parade), 16 november in Zoetermeer (Stadstheater), 18 november in Groningen (Stadsschouwburg).

De Tante van Charlie, klucht van Brandon Thomas. Een student verkleedt zich als de tante van een vriend en leidt diens familie om de tuin. Met Jon van Eerd. Vanavond in Veenendaal (De Lampegiet), vrijdag in IJsselstein (Fulcotheater), zaterdag in Etten-Leur (De Nobelaer), 9 november in Zaandam (Zaantheater), 12 november in Weert (Munttheater), 16 en 17 november in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Blauwbaard van Dea Loher door Atelier D. 'Een huiveringwekkend liefdessprookje'. Vertaling en regie: Annechien Koerselman. Vanavond in Almelo (Theaterhotel), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 18 november in Oss (De Groene Engel).

Keetje van Heilbron van Von Kleist door Toneelgroep Amsterdam. Gerardjan Rijnders bewerkte dit boosaardige sprookje over de liefde. Met Gunilla Verbeke in de titelrol. Vanavond t/m zaterdag tot slot in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Niemandsland van Harold Pinter door Het Nationale Toneel, met Carol Linssen en Lou LandrEen mysterieuze confrontatie tussen een gevierd schrijver en een literair schnabbelaar. Regie: Antoine Uitdehaag. Vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 11 november in Hoorn (Het Park), 14 november in Amsterdam (Stadsschouwburg) 16 november in Groningen (Stadsschouwburg), 18 t/m 20 november tot slot in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Spoken van Ibsen door De Paardenkathedraal. Regisseur Dirk Tanghe neemt het familiedrama over de getroebleerde relatie tussen een moeder en haar zoon adembenemend zuiver onder de loupe. Nog t/m 6 november in het eigen theater in Utrecht (www.paardenkathedraal.nl).

Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler door de Vlaamse groep De Roovers. Over antisemitisme in het Wenen van rond 1900. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 11 november in Utrecht (Theater Kikker).

De man met de vijf vingers, zwarte revue door Hotel Modern, over de broosheid van de mens. Vanavond, vrijdag, zaterdag, 9 t/m 11 november in de Rotterdamse Schouwburg, 12 november in Zwolle (Odeon), 13 november in Breda (Chassheater).

Het Beloofde Land, een theaterproject van Ab Gietelink over het leven van Jezus de Nazarener. Vanavond t/m zaterdag in de Johanneskerk in Amersfoort (reserveren via De Flint) en tot slot van 9 t/m 13 november in de Boskantkerk in Den Haag (via Kon. Schouwburg). Zie ook:

www.abgietelink.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden