THEATER

Jan Ritsema regisseerde De Doden van James Joyce bij Het Nationale Toneel. Over een familiefeest in Dublin tijdens de kerst en een geheim uit het verleden....

Tournee

Zes personages op zoek van Toneelgroep Amsterdam is gebaseerd op een verhaal van Pirandello over personages die door hun schrijver in de steek zijn gelaten. 'Met Zes personages op zoek laten Rijnders en zijn spelers zien hoe er theater wordt gemaakt, wat de twijfels daarbij zijn en hoe irritant maar ook hoe schitterend acteurs kunnen zijn.' (Hein Janssen). Zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 19 tot en met 23 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg) en tot slot op 25 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

De Blauwe Maandag Compagnie speelt Voor het pensioen van Thomas Bernhard. Voormalig kampcommandant Rudolf is een gerespecteerd president van de rechtbank, die privé fascistische ideeën ventileert en beheerst wordt door angst. Maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Arnhem (Schouwburg), woensdag in Groningen (Stadsschouwburg).

Marian Boyer schreef Rauw voor de zussen Mirjam en Bernardien Sternheim. Mirjam is actrice, Bernardien is beeldend kunstenaar. 'Rauw' gaat over onverwerkt verdriet, over talent en hoe je daarmee om moet gaan. Een productie van InDependance, geregisseerd door Arie de Mol. Vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Tilburg (De Vorst) en de laatste vooratelling in op 22 mei in Nijmegen (O42).

Theater van het Oosten speelt Al mijn zonen van Arthur Miller. Leonard Frank regisseert dit stuk over de fabrikant Joe Keller die in de oorlog defecte vliegtuigonderdelen heeft geleverd waardoor enkele piloten zijn omgekomen. Met Han Römer, Margreet Blanken, Oda Spelbos en Thomas de Bres. Vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Flint), 17 en 18 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 26 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

Rieks Swarte regisseerde en ensceneerde Alice, Eva Meskers bewerking van Lewis Carolls beroemde boek over de wonderlijke dromen van een bijdehand meisje van zeven. 'De sterkste troef van deze voorstelling is niet de tekst of de soms tegen het melige aanzittende enscenering. Het is de hoofdpersoon Lies Vischedijk. Zij is de gedroomde Alice.' (Roy van de Graaf). Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Bellevue), 28 mei in Den Bosch (Theater Bis) en tot slot 29 en 30 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Beppie Melissen, René van 't Hof, Ton Kas en René Groothof vormen de spelersgroep van De verbouwing, de nieuwe voorstelling van Theatergroep Carver. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), op 16 mei in Deventer (De Leeuwenbrug), 19 t/m 30 mei in Amsterdam (Bellevue).

Carrousel speelt Ibsens vrouwendrama Hedda Gabler, met in de titelrol Marlies Heuer, geregisseerd door Matin van Veldhuizen. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 19 t/m 30 mei in Amsterdam (Theater Carrousel).

Amsterdam

Juana is de nieuwe titel voor de voorstelling 'Als Shakespeare een zuster had' van Rense Royaards. Over de ontmoeting tussen Virginia Woolf en Juana Inés de la Cruz, een vrijgevochten dichteres uit Mexico uit de achttiende eeuw, die werd beschuldigd van ketterij. Met Kathenka Woudenberg, Marijke Beversluis en Walter Crommelin. In Felix Meritis, vanavond (try-out), vrijdag (première), 16 t/m 18, 21 t/m 25 en 28 t/m 31 mei.

In het Ostadetheater vanaf vandaag (t/m 30 mei) Fassbinders Vrijheid, een programma dat het thema vrijheid belicht in het werk van Rainer Werner Fassbinder. Met films, een opera en het toneelstuk Bremer Freiheit, dat Fassbinder baseerde op gebeurtenissen rond 1820 in Bremen: een vrouw bleek dertig mensen, waaronder haar ouders, echtgenoot en kinderen te hebben vermoord. Een regie van Ditmer Rouwenhorst, 19 t/m 24 en 26 t/m 30 mei.

Vergif is een tekst van Bart Meuleman op basis van een idee van actrice Caroline Olde Rikkert: twee vrouwen, die net een ton hebben gekregen, fantaseren over heldendaden die ze kunnen verrichten. Ze durven er alleen niet mee naar buiten te komen. Marja Kok regisseerde. Van 18 t/m 30 mei.

Na De Paardenkathedraal in Utrecht komt ook Art & Pro met Molière's Tartuffe. Frances Sanders, de stuwende kracht achter de openluchttheatervoorstellingen in Het Amsterdamse Bos, bewerkte en regisseerde deze komedie. Tot en met 23 mei in het Rozentheater.

Geschiedenis van een lichaam door Marjena Moll is een stuk over het meervoudig persoonlijkheidssyndroom. Een tekst van Edward Montie. Tot en met 17 mei in de Melkweg.

Den Haag

In het Atrium van het Haagse stadhuis speelt Hollandia Ifigeneia in Aulis van Euripides. Agamemnon moet zijn dochter Ifigeneia offeren om de goden gunstig te stemmen in de oorlog tegen Troje. Euripides laat zien wat politiek voor het persoonlijk leven van mensen betekent. Een regie van Paul Koek en Johan Simons. Met Betty Schuurmans, Ariane Schluter, Peter Paul Muller en Daniël Boissevain. Tot en met 29 mei. 'In tegenstelling tot eerdere Griekse tragedies van Hollandia (...) is deze regie ijzingwekkend kil en gestileerd. (Hein Janssen)

Waterlanders is 'een denkbeeldige familiekroniek' door Het Nationale Toneel waarin dertien acteurs en actrices de geschiedenis van Nederland ná mei '45 vertellen. Een collage van herinneringen van de kinderen en kleinkinderen van de wederopbouw. Regie: Johan Doesburg. Met Esgo Heil, Fedja van Huet, Johan Ooms, Annemarie Prins e.a. Tot en met 30 mei in De Regentes (Weimarstraat 63).

In Studio II van het Appeltheater vanavond, vrijdag en zaterdag de laatste voorstellingen van Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernhard door Sacha Bulthuis, Çanci Geraedts en Hubert Fermin.

Groningen

Pterodactyls is een tragi-komedie van de Amerikaanse schrijver Nicky Silver over een gezin dat de schijn van huiselijk geluk probeert op te houden. Tot de dochter met haar verloofde thuiskomt. Een regie van Tom van Bauwel bij het Noord Nederlands Toneel, met Pleuni Touw, Joep Onderdelinden, Luk van Mello e.a. Vanavond en vrijdag try-outs, zaterdag première, daarna t/m 7 juni in De Machinefabriek.

Ali Baba niet gezien is de nieuwe zomerproductie van Theater Te Water op het schip 'de Verwondering'. Het is bewerking van de verhalen van 'Duizend en één nacht'. Het schip ligt in de Zuiderhaven, waar de voorstelling op 18 (try-out), 20 (première), 22 en 23 mei te zien is.

Rotterdam

Het Onafhankelijk Toneel speelt De vrouw van de zee van Ibsen, een regie van Mirjam Koen. Ellida is niet gelukkig in haar huwelijk met de oudere dokter Wangel. Ze is in ban van de zee, en van een zeeman die haar komt opeisen. Met José Kuijpers, Joke Tjalsma, Hans Dagelet e.a. Van 15 mei t/m 7 juni in het O.T. Theater a/d Müllerpier.

Petra Stuk/Helga Drama is een nieuw, tweedelig toneelstuk van Erik-Ward Geerlings. Het is het eerste van een reeks psycho-drama's over extreme verhoudingen in de liefde van de Deerikwardgeerlingsgroep. Vanavond t/m zondag in de Schouwburg.

In het RO Theater de lunchpauzevoorstelling De verstekeling, een tekst van Julian Barnes. Joost Prinsen geeft de ware toedracht op de ark van Noach. Vandaag, vrijdag, 17 t/m 20 en 25 t/m 28 mei om 12.30 uur.

Utrecht

Dirk Tanghe regisseerde Tartuffe van Molière bij De Paardenkathedraal. Burgeroorlog in familiekring is het resultaat als huisvader Orgon in blinde verering valt voor Tartuffe, een door hem uit de goot opgeraapte geloofsfanaticus. Tot en met 30 mei. '(...) Zoals de hele voorstelling een cadeautje is van meesteroplichter Tanghe.' (Marijn van der Jagt)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden