theater

Zo eh Lanzarote is een voorstelling van Manno van Beekum, Roelant Radier en Esgo Heil die bij grote gezelschappen speelden en nu een eigen weg inslaan....

Zo eh Lanzarote is een voorstelling van Manno van Beekum, Roelant Radier en Esgo Heil die bij grote gezelschappen speelden en nu een eigen weg inslaan. Een sf-thriller over drie mannen op een Canarisch eiland. Vanavond t/m zaterdag om 21 uur in Theater Kikker, Utrecht.

April is the cruellest month, collagevoorstelling door 't Barre Land, met teksten van Heijermans, Berton, Beckett en Tsjechov. Vanavond en vrijdag in Theater Kikker, Utrecht.

Zelfportret, dat kan geen toeval zijn, door Dood Paard is een zelfportret van de oprichters (Manja Topper, Kuno Bakker en Oscar van Woensel) in hun relatie tot de actualiteit. Vanavond t/m 28 april in Frascati, Amsterdam; première 20 april.

Black Pinocchio, door twintig straatjongeren uit Nairobi, geregisseerd door Marco Baliani. Zaterdag en maandag om 14u en dinsdagavond in RAI, Amsterdam.

Over morgen, Gasthuisproductie van Laura van Dolron over 'wakker willen leven maar niet alleen kunnen slapen'. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Gasthuistheater), 21 april in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Walhalla, locatieproject van Het Zuidelijk Toneel over idealisme. Drie teksten over een wereldverbeteraar (gespeeld door Bert Luppes), aangevuld met debatten en muziek. Vanavond t/m zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 19 t/m 28 april in Rotterdam (O.T. Theater).

Onderbuikblues van Peter Handke door Ro Theater, met Herman Gilis als oerkankeraar die iedereen van zich vervreemd. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Utrecht (Kikker), 18 en 19 april in Groningen (Grand Theatre), 21 en 22 april in Rotterdam (Ro Theater).

Oresteia, nieuwe bewerking van het (bloedige) epos van Aischylos door het Nationale Toneel. Een marathonvoorstelling in regie van Johan Doesburg. Met Mark Rietman, Marie-Louise Stheins, Hans Hoes. Vanavond t/m 27 mei om 18u in de Lourdeskerk in Scheveningen (www.oresteia.nl).

Uitgeburgerd? is een tekst van Marc Linssen over een vrouw die nergens meer bij wil horen en wordt gezien door een krantenjongen. Door Sylvia Poorta en Eran Ben-Michaël. Regie: Netty Droog. Lunchpauzevoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam. Vandaag t/m 21 april om 12.30 uur.

Hof van Haile door Orkater gaat over een dictator van een imaginair Afrikaans land, die alles en iedereen - inclusief een Noorse journaliste - gebruikt om zijn macht te behouden. Vanavond t/m 22 april in Amsterdam (Bellevue), 26 en 27 april in Nijmegen (Lux), 28 april in Dordrecht (Kunstmin).

Triptiek door het Nationale Toneel. Op basis van teksten van Nelly Arcan en Georges Bataille. Regie: Franz Marijnen. Met Stefan de Walle en Anniek Pheifer. Thema is de eeuwige kloof tussen man en vrouw, en het verlangen. Vanavond t/m zaterdag en 19 t/m 22 april in het repetitielokaal Kniertje aan de Scheveningse Haven (Dr. Lelykade 160).

Hersenschimmen, bewerking van Bernlefs boek door Guy Cassiers voor Ro Theater. Met Joop Keesmaat als de dementerende Maarten Klein. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 19 t/m 22 april in Den Haag (Kon. Schouwburg).

De nacht zingt zijn eigen lied, een tekst van Jon Fosse in regie van Olivier Provily bij Het Zuidelijk Toneel. Over een rusteloze jonge vrouw, een onzekere schrijver en de angst om keuzes te maken. Met Cas Enklaar, José Kuijpers, Nanette Edens e.a. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 18 april in Tiel (Agnietenhof), 19 april in Hengelo (Rabotheater), 20 april in Alkmaar (De Vest).

Banden van Theatergroep Carver werd gemaakt door Beppie Melissen, Jim van der Woude en Martin Hofstra. Een moeder, haar zoon en haar broer wonen samen, zo vertrouwd met elkaar en toch zo vreemd soms. Vanavond in Gouda (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 19 april in Breda (Chassé Theater).

Paradijs sub aarde is een sf-sprookje van Els inc., geschreven door Nirav Christophe. Over een groepje uitverkorene dat de opgebrande aarde mag verlaten voor een nieuwe wereld. Daar zullen geen fouten meer worden gemaakt. Zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 18 april in Amstelveen (De Griffioen), 21 april in Groningen (Kruithuis).

Mightysociety2+3, project van Eric de Vroedt, dat bestaat uit twee kleine voorstellingen: het portret van een terrorist, Ibrahim K. en dat van zijn slachtoffers, een groepje hyper-individualisten. Alles speelt zich vlak vóór een aanslag af, gelijktijdig, in een hotelkamer en in het theater. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), 19 april in Leeuwarden (De Harmonie), 22 april in Purmerend (De Verbeelding).

Madame de Sade van Yukio Mishima door Toneelgroep Amsterdam. Met mannen in vrouwenrollen, en Barry Atsma in de titelrol. Regie: Krzysztof Warlikowski. Laatste voorstellingen 18 t/m 22 april in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Minder is meer, poppenspeler Fred Delfgaauw blikt terug op 25 jaar theatermaken met weinig middelen. Vanavond in Drachten (De Lawei), 19 april in Zwolle (Odeon), 20 april in Almelo (Hof 88).

Brel 2 van Toneelgroep Oostpool, waarin Jeroen Willems liederen van Jacques Brel zingt, in vertaling van o.a. Ernst van Altena, Rob Klinkenberg en Peer Wittenbols. Op 19 april in Emmen (De Muzeval), 22 april in Zaandam (Zaantheater). dans

Les Corps Etrangers door Accrorap, van de Frans-Algerijnse choreograaf Kader Attou, is een mengeling van hiphop, acrobatiek en Indiase kathak-dans. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Amsterdam (Podium Mozaïek) en 19 april in Rotterdamse Schouwburg.

Raga for the rainy season en A love supreme door Rosas, vrijdag en zaterdag in Het Muziektheater, Amsterdam.

Requiem for two chairs, een choreografie van Edward Clug op Mozarts Requiem door Station Zuid, het nieuwe 'danshuis' van Zuid-Nederland. Vanavond t/m zaterdag in Middelburg (Waterschapshuis).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden