THEATER

Tournee..

Loes Luca en Jim van der Woude spelen Leunen, een Orkater-voorstelling over afhankelijkheid en verzet, zorgzaamheid en misbruik: hij is terminaal, zij verzorgt hem. Vanavond t/m zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 21 februari in Zaandam (Zaantheater), 22 t/m 24 februari in Alkmaar (De Vest).

In de solo Rose speelt Henny Orri een joodse vrouw die terugkijkt op haar leven dat begon in de Oekraine en via Warschau en Duitsland voerde naar Israël en Amerika. Vanavond t/m zondag(middag) in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater), dinsdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 21 februari in Zwolle (Odeon), 23 februari in Naaldwijk (De Naald) en tot slot op 24 februari in Haarlem (Stadsschouwburg).

Prinsessen in de bossen is een bewerking van Shakespeares 'As you like it' door Sam Bogaerts bij Theater Malpertuis. Zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater).

De schijn bedriegt van Thomas Bernhard, vertaald en geregisseerd door Willibrord Keesen, door Keesen & Co. Zaterdag in Wormer (Dorpstheater), dinsdag in Utrecht (Blauwe Zaal), 23 februari in Doetinchem (De Gruitpoort) en tot slot 24 februari in Purmerend (De Verbeelding).

Anne-Wil Blankers speelt de alles overheersende moeder in Het Huis van Bernarda Alba van Lorca bij het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseerde voorts o.a. Pleuni Touw, Christine Ewert en Thekla Reuten. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Purmerend (De Purmaryn), zaterdag in Lelystad (Agora), dinsdag in Oss (De Lievekamp), 21 en 22 februari in Utrecht (Stadsschouwburg).

'Disco Pigs' van de Ierse schrijver Enda Walsh werd vertaald tot Diskoobigge. Arnoud Bos en Maria Kraakman of Jeroen Spitzenberger en Heike Wisse spelen de 17-jarige Beer en Big die onafscheidelijk en gewelddadig zijn. Een regie van Frans Strijards bij De Theater Compagnie. Vanavond en vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 21 en 22 februari in Leiden (LAKtheater), 23 en 24 februari in Rotterdamse Schouwburg.

Het Syndicaat heeft Bacher hernomen, van Woensels interpretatie van Goethe's 'Faust', in regie van Danielle Wagenaar. Vanavond in Oss (De Groene Engel), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura)

Hans Croiset regisseerde bij Het Toneel Speelt Vondels Lucifer. Vanavond in Veenendaal (De Lampegiet), 16 en 17 februari in Breda (Chassé Theater), dinsdag in Roosendaal (De Kring), 21 februari in Nijmegen (Stadsschouwburg), 22 februari in Enschede (Twentse Schouwburg).

Regisseur Johan Simons laat de hoofdpersoon in Woyzeck ronddartelen in een groot waterbassin waar hij wordt bestudeerd door wetenschappers. Een voorstelling van Zuidelijk Toneel Hollandia. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), 16 en 17 februari in Groningen (Stadsschouwburg), 23 februari in Dordrecht (Kunstmin).

Frank Houtappels bewerkte Theo van Goghs film Blind date tot een toneelstuk. Liz Snoijink en Peter Tuinman spelen de twee geliefden die elkaar zijn kwijtgeraakt maar elkaar niet willen loslaten. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 21 februari in Schiedam (Theater a/d Schie), 22 februari in Barendrecht (Het Kruispunt).

In Zussenhelft spelen Bodil de la Parra en Wimie Wilhem twee zusjes die ziekelijk afhankelijk van elkaar zijn. Een tekst van Bodil de la Parra. Op 16 en 17 februari in Groningen ('t Kruithuis), 20 februari in Rotterdamse Schouwburg, 23 t/m 25 februari in Amsterdam (Bellevue).

Blokhut is een familiedrama door Alex d'Electrique. Na de dood van hun moeder blijven de zoons en hun vader in verbijstering achter. Vrijdag in Amersfoort (De Flint), 21 t/m 24 februari in Den Haag (Theater a/h Spui).

Jan Ritsema regisseerde 't Barre Land en Kaaitheater in Hamlet. Hij legt het accent niet op de wanhoop van de hoofdpersoon, maar maakt van Shakespeares Hamlet een briljante strateeg die iedereen aan het denken zet en uiteindelijk verstrikt raakt in zijn eigen argumenten. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (De Brakke Grond), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 21 en 22 februari in Arnhem (Schouwburg).

Wild Grrrrl van Rebecca Prichard door Zep, vanavond in Zaandam (Zaantheater), vrijdag in Den Helder (De Kampanje), zaterdag in Balk ('t Nut), dinsdag in Naaldwijk (De Naald), woensdag in Apeldoorn (Orpheus), 22 februari in Amstelveen (Griffioen).

RO Theater en Vis à Vis met de familievoorstelling 5000 Vingers. Een jongetje wordt in zijn droom ontvoerd door zijn griezelige pianoleraar. Op 17 en 18 februari in Apeldoorn (Orpheus), 21 en 22 februari in Eindhoven (Stadsschouwburg), 27 en 28 in Gouda (Schouwburg).

Amsterdam

Bij afwezigheid van Dette Glashouwer maakten Peer van den Berg en Henk Zwart van Suver Nuver een voorstelling met twee studenten van de mimeschool, Cheryl Asruf en Reineke Jonker. Regie: Lidwien Roothaan. Troost, vanavond t/m 24 februari in Frascati.

Na een reeks voorstellingen op het redactiekantoor van het Nieuwsblad van het Noorden en het theaterfestival Noorderzon is Onder mannen van het Noord Nederlands Toneel te zien als lunchpauzevoorstelling in Theater Bellevue. Van 20 februari t/m 11 maart om 12.30 uur.

In Het Veem Theater vanavond t/m zondag Susan Boogaerdt met Yvonne, een solo over een vrouw voor wie een lege ruimte nog te benauwend is; na de pauze laat danseres/beeldend kunstenares Nicole Beutler in Lovethemes de zeven fases van een romantische liefde zien.

De 73-jarige acteur Will Spoor, die een grote staat van dienst heeft als mimespeler, speelt Krapp's Last Tape van Samuel Beckett, in regie van Patrizia Filia, van 20 t/m 24 februari in Perdu, Kloveniersburgwal 86.

Toneelgezelschap Dood Paard houdt een maand lang huis in Frascati, waar onder de titel Stock voorstellingen worden gegeven uit het bestaande repertoire, onder meer 'Wie is er bang voor Virginia Woolf', 'Wie' en 'Backstage' van Oscar van Woensel en Shakespeares 'Titus'. Tot en met 3 maart.

Den Haag

In regie van Saskia van Delft speelt het Haagse collectief De Theatermakers Sartre's Gesloten deuren, vanavond t/m 17 maart in Theater Zwembad De Regentes.

Rotterdam

Annekee van Blokland bewerkte Cynthia Voigts boek A solitary blue tot een gelijknamige voorstelling bij Theater Bonheur. Over een jongen die door zijn vader en moeder wordt afgewezen en op eigen benen leert staan. Vanavond t/m 3 maart in Theater Bonheur, Eendrachtsstraat nr 79/81.

Utrecht

Theatergroep Aluin viert zijn 10-jarig bestaan met een reprise van Het, een bewerking van 'The beast in the jungle' van Henry James. Regie: Erik Snel. Op 18 t/m 20 en 25 t/m 27 februari om 20 uur in Theatercafé De Bastaard, Jansveld 17. Reserveren tel. 030-2723092.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden