Theater

Dubbelbeeld van Karina Holla is gebaseerd op het leven van de Amerikaanse dichteres Anne Sexton, die een verhouding had met haar dochter....

Het Vlaamse gezelschap Theater Zuidpool brengt op 31 mei en 1 juni in de Brakke Grond ''t Schemert' van David Mamet, op 2 juni 'Colette (Mouchette)' van Arne Sierens in het Melkweg Theater, beide in Amsterdam.

Wie is er bang voor Virginia Woolf van Edward Albee. Will van Kralingen en Edwin de Vries in regie van Lodewijk de Boer. Vanavond in Cuijk (Streekschouwburg), vrijdag in Uden (Theater Markant), zaterdag in Apeldoorn (Orpheus), dinsdag in Alkmaar (De Vest) en tot slot op 9 juni in Spijkenisse (De Stoep).

Equus van Peter Schaffer door De Paardenkathedraal. Psychologisch drama over een jongen die in een psychiatrische kliniek belandt nadat hij zeven paarden de ogen heeft uitgestoken. Regie: Dirk Tanghe. Tot en met 29 juni in het eigen theater aan de Veeartsenijstraat 155 in Utrecht.

Kommoenalki van Yahya Gaier en Loes van der Pligt. Over vijf mensen die in de beperkte ruimte van een Kommoenalki moeten leven, de ooit zo ideale woonvorm van de Sovjetburger. Van 30 mei t/m 9 juni in het Veemtheater in Amsterdam, première vrijdag.

This Lime Tree Bower van Conor McPherson door Het Groote Hoofd en De Theatercompagnie. Studie naar de kunst van het verhalen vertellen. Tot en met 15 juni in het Compagnietheater in Amsterdam.

Hamlet van Shakespeare door De Theatercompagnie. Reprise van de succesvolle voorstelling uit 1997 met Jacob Derwig als prins Hamlet. Vertaling en regie: Theu Boermans. Vrijdag en zaterdag in Theater a/d Parade in Den Bosch, 6 t/m 8 juni in Stadsschouwburg Groningen.

Lied in de schemering van Noel Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Extra voorstellingen van 3 t/m 5 juni in Stadsschouwburg Amsterdam.

Winter van Jon Fosse door Carola Bärtschiger en Jaap ten Holt. Een toevallige ontmoeting tussen een man en een vrouw heeft ingrijpende gevolgen. Tot en met 1 juni in het Gasthuis in Amsterdam.

Vlaggetjesdag door Leny Breederveld (Carver) en Raymonde de Kuyper (Alex d'Electrique). Treurige komedie over twee oude jonge meisjes in een vakantiehuisje. Regie Kees Prins. Lunch theatervoorstelling, tot en met 9 juni in Theater Bellevue in Amsterdam.

Klem van Bernard Bredero door Theatergroep Würz. Een jonge huisvader, gefrusteerd over wat hem ten deel valt, wil zijn machinegeweer leegschieten op wie maar voorbij komt. Regie: Jules Terlingen. Tot en met 8 juni in het Appeltheater in Den Haag.

Lange Lies Lange Jan door ZT Hollandia m.m.v. Koninklijk Harmonie Orkest Heerlen. Stuk gebaseerd op interviews met mijnwerkersvrouwen. Regie: Jeroen Willems. Tot en met 8 juni in het Patronaatsgebouw, Sittarderweg 143 in Heerlen. Tel. 045-5716607.

A Well Fucked Up Play van Ola Mafaalani/Theater a/h Spui en Alex d'Electrique. 'Opera, funk, blues en alle andere combinaties die God verboden heeft.' Regie: Ola Mafaalani. Tot en met 1 juni in Theater a/h Spui in Den Haag, op 4 t/m 8 juni in Bellevue in Amsterdam.

Dovemansoren van Elmer Schönberger door De Appel. Hoe een aantal mensen op de begrafenis van de beroemde dirigent Otto Goud, sectie op de nagedachtenis van de dirigent pleegt. Regie: Gijs de Lange. Nog tot en met 8 juni in het Appeltheater in Den Haag.

Welkom in het Bos door De Mexicaanse Hond. Twee vrouwen raken op drift en worden met open armen ontvangen in het bos. Met Annet Malherbe, Liz Snoijink en Pierre Bokma. Script en regie: Alex van Warmerdam. Tot en met 31 mei in Bis in Den Bosch.

De Vrek van Molière door het Nationale Toneel. Komedie met Gees Linnebank als de oude Harpagon, die als een havik waakt over zijn geld. Regie: Karst Woudstra. Van 30 mei t/m 2 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 4 juni in De Kampanje in Den Helder, 5 juni in Stadsschouwburg Eindhoven.

De Woudduivel van Tsjechov door het Onafhankelijk Toneel. Regie: Mirjam Koen. Tot en met 1 juni in de Toneelschuur in Haarlem; 4 t/m 8 juni speelt het OT daar met dezelfde spelersgroep Tsjechovs Ivanov.

De dans van de reiger van Hugo Claus door Het Toneel Speelt. Victor Löw regisseert Mark Rietman, Ariane Schluter, Carine Crutzen en Reinout Bussemaker. Twee dertigers proberen de crisis in hun huwelijk te bezweren. Dinsdag in het Stadstheater in Zoetermeer, 5 t/m 8 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden