THEATER

Theatergroep Carrousel speelt Strindbergs Droomspel in regie van Matin van Veldhuizen en Dic van Duin. Een godendochter bezoekt de aarde....

Tournee

Karina Holla maakte een voorstelling over Buster Keaton, 'The Man Who Wouldn't Lie Down', gespeeld door Aleksandar Acev, Natasha Lushetich, Matthias Maat en Oerm Matern. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (de Brakke Grond), 25 november in Velp (Kunsthuis), 26 november in Enschede (Concordia).

Na 'Moeders' (1991) van René Eljon speelt het Belgische gezelschap Dito Dito nu zijn De Vaders (1993), een 'sleutelkomedie over toneelvaders en de cultuurnota'. Vanavond in Voorburg (de Tobbe), 21 en 22 november in Zaandam (de Burcht).

Met Geluk? Wieso Glück? brengt Sylvia de Leur haar moeder tot leven, de danseres Herta Sommer die haar dochter flink dwars heeft gezeten. Vanavond in Soest (Cultureel Centrum), vrijdag in Heerde (CC), zaterdag in Linschoten (de Wildeman), 26 november in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal).

Karst Woudstra regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Oscar Wilde's komedie Het belang van Ernst. Met Pleuni Touw als Lady Bracknell. Een 'hilarische, perfect gespeelde voorstelling', volgens Marijn van der Jagt. Vanavond in Roosendaal (de Kring), vrijdag in Zwolle (Odeon), maandag in Den Bosch (Theater a/d Parade), dinsdag in Gouda (Schouwburg), woensdag in Hoorn (Het Park).

Het publiek dat Koppen van het Zuidelijk Toneel gaat zien, kan plaatsnemen op een tweepersoonsbed. Het stuk, naar 'Faces', een filmscenario van John Cassavetes, beschrijft een dag uit het leven van een echtpaar dat het failliet van zijn huwelijk onder ogen moet zien. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 22 en 23 november in Breda (Chassé Theater).

Het Nationale Toneel met De nacht van de pauw van Willem Jan Otten. Geert de Jong en Rik van Uffelen spelen de hoofdrollen in dit eigentijdse gezinsdrama. De regie is van Ger Thijs. Vanavond in Hilversum (Theater Gooiland), 21, 22 en 23 november in Amsterdam (Stadsschouwburg), 25 november in Bergen op Zoom (De Maagd), 26 en 27 november in Groningen (Stadsschouwburg). 'Ik was er erg door gefascineerd en naar het einde toe zelfs door gegrepen. Niet ontroerd, want hoeveel ellende Otten ook over ons uitstort, hij blijft op afstand, keurig op afstand.' (Hein Janssen)

Hollandia met Twee stemmen: twee solo's door Betty Schuurman en Jeroen Willems naar teksten van Marguerite Duras en Pier Paolo Pasolini. Vanavond in Leeuwarden (de Harmonie), 26 en 27 november in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 28 november in Tongeren (Velinx) en tot slot 29 november in Purmerend (de Verbeelding).

Amsterdam

In de Stadsschouwburg vanavond eenmalig De keizer van het verlies, 'het discours van een clown' door Dirk Roofthooft, een tekst en regie van Jan Fabre.

In De Engelenbak vanavond, vrijdag en zaterdag Apes on Apes door de jongerentheatergroep De Victors uit Gent in de regie van Paul Charpentier. Naar het boek van Robert Musil over het gedrag van de 193ste aap, de mens.

Suver Nuver speelt Vlees en Bloed, een bewerking van 'The Family' van Lodewijk de Boer. Een regie van Moniek Merkx. Vanavond t/m 29 november in Frascati. '(. . .), de manier waarop de spelers elkaar en hun slachtoffers rondzeulen of beschutting zoeken bij elkaar, het is allemaal zo perfect van ritme, timing en beeld, dat deze bewerking zich in alle opzichten kan meten met het origineel.' (Marian Buijs)

De Berg is een productie van het Gasthuis (voormalig Amphitheater), geregisseerd door Marja Kok. Basis is het gelijknamige boek van Julian Barnes over een bedevaart naar de berg Ararat. Vanavond en vrijdag try-out, zaterdag première, ook 25 t/m 29 november.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg Theatergroep De Kern met La Fontaine of Het fabelachtige onverstand, een theatraal portret van fabelauteur Jean de la Fontaine. Van 25 t/m 30 november.

In het Trusttheater (Kloveniersburgwal 50) t/m 29 november nog een serie voorstellingen van Cataract, een monoloog van Rainald Goetz door Lukas Dijkema.

Golden Palace is een 'muzikaal geacteerde bewegingsvoorstelling' in de voormalige vertrekhal van de KNSM-lijn, de Kompaszaal van het Open Haven Museum op het KNSM-eiland. In een verlaten badhotel, of is het een verenigingsgebouw?, ontmoeten zeven personages elkaar. Ingrid Kuijpers regisseert Trudie Lute, Rense Royaards, Wim Bouwens e.a. Première op 25 november, daarna van 26 t/m 29 november en 2 t/m 6 december.

In Theater Bellevue zondag de laatste aflevering van het Festival van het ongespeelde stuk. Professionele acteurs lezen om 14 en 15.30 uur twee niet opgevoerde stukken voor, waaronder Lenny B van Johan Timmers, over Lenny Bruce.

In het Veem Theater van 20 t/m 23 november M.C. Wisecrack met Support act Hamlet, Henri van Zantens eigen rap-versie van Shakespeare's 'Hamlet'; van 26 t/m 30 november F. Side met Stain, over een drietal mensen dat in de war raakt wanneer ze zich niet langer verbonden voelt. Een regie van Dic van Duin.

Jim van der Woude, René 't Hof en Kas & de Wolf spelen Desperado, een voorstelling over vier 'keurige' heren die gefascineerd zijn door het Wilde Westen. Vanavond t/m 26 november in Theater Bellevue.

Den Bosch

Carla Bakker regisseert Prefab, een tekst van Bart Meuleman. Over een pasgetrouwd stel en hun prefab huis, financiële onzekerheden en seksuele stoornissen. Vrijdag en zaterdag in Theater Bis.

Den Haag

In Branoul (Maliestraat 12) speelt Johannes Kempes de solo Lof der Zotheid van Erasmus, van 20 t/m 23 november.

Aram Adriaanse regisseert Carline Brouwer, Christine Ewert, Carol Linssen e.a. in Antigone van Sofokles bij De Appel. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in het Appeltheater, daar tot eind december.

Het Nationale Toneel speelt Lulu van Wedekind in De Regentes, het zwembad dat tot theater is omgebouwd. Met Angelique de Bruijne als de mooie, ongeremde, ongrijpbare Lulu, die de ene man na de andere verovert. Tot en met 11 december. Op 21 november rijdt een bus van Amsterdam naar Den Haag (18 uur vanaf Nieuwe de la Mar).

Toneelgroep De Appel met De mensenhater van Molière in een vertaling van Laurens Spoor. Met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Lou Landré. Tot half december in het Appeltheater. 'Een heerlijke komedie, juist omdat het tussen de haat en de liefde zo wringt. In regie van Aus Greidanus zijn beide elementen in perfect evenwicht.' (Hein Janssen)

Theater de Regentes van Guusjes Eijbers speelt Hamlet in de Vuilverbranding aan de Haagse Asmansweg. De uitspraak 'Something is rotten in the state of Denmark' krijgt op deze locatie een bijzondere invulling. Voorstellingen t/m 30 november. Reserveren tel. 070-3457457.

Haarlem

Vanavond in de Toneelschuur de première van Los Mansardinos, een voorstelling van Pat van Hemelrijck met levengrote poppen waarin camera's zijn gemonteerd.

Maastricht

Léon van der Sanden regisseert Nora van Ibsen bij Het Vervolg. Vanavond try-out, vrijdag première, daarna nog tot en met 17 januari in het eigen theater aan het Vrijthof.

Rotterdam

In de studio van de Schouwburg vanavond, vrijdag en zaterdag de theaterdocumentaire Undesirable Elements van Ping Chong en Dave Schwab in een Nederlandstalige versie. Anecdotes en herinneringen van acteurs uit een multicultureel gezelschap, omlijst met poëzie en beeldprojecties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.