THEATER

Tournee..

In Zonder getuige, een voorstelling van Carrousel, spelen Marlies Heuer en Tom Jansen een vrouw en een man die hun huwelijk lang geleden hebben opgegeven, maar de machtsstrijd nog niet. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), 6 en 7 december in Utrecht (Stadsschouwburg).

In Hoop en glorie op de dag van de heilige drie-eenheid (16+) van Hans van den Boom leveren moeder en zoon een strijd op leven en dood door Stella Den Haag. Vanavond in Den Bosch (Bis), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), woensdag in Arnhem (Schouwburg).

Komisch en absurd is de taal in Ionesco's klassieker De kale zangeres door het Muztheater, vanavond in Zevenaar (Bommersheuf), vrijdag in Weert (Munttheater), zaterdag in Gouda (Schouwburg), woensdag in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Voor het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' roman Een nagelaten bekentenis tot een solovoorstelling. Hij speelt daarin zelf de man die moet bekennen dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Theater Bellevue), zondag in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag in Rotterdam (Schouwburg), 6 en 7 december in Leiden (LAKtheater).

Conijn van Olland is een Orkater-voorstelling door Beppe Costa, Geert Lageveen en Leopold Witte, in regie van Gijs de Lange. Over de allereerste koning van Holland, een gevoelige ziel die hardhandig op de troon werd gezet door zijn broer, keizer Napoleon. Vanavond t/m 2 december in Den Haag (Theater a/h Spui) en tot slot 7 t/m 23 december in Amsterdam (Theater Bellevue).

De Kern speelt Victoria goes Wilde, waarin koningin Victoria een interessante ontmoeting heeft met dandy Oscar Wilde. Vrijdag in Vught (De Kattendans), 6 december in Gouda (Schouwburg), 7 december in Zevenaar (Bommersheuf).

Sigrid Koetse neemt afscheid van Toneelgroep Amsterdam met de komedie Bernhard, die Gerardjan Rijnders speciaal voor haar schreef. Haar dochter Sjoera Retèl speelt haar dochter. Vanavond t/m 2 december in Amsterdam (Stadsschouwburg), 12 december in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Het Vervolg met Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin, waarin Hans Trentelman Franz Biberkopf speelt, de Berlijnse arbeider die strijd levert tegen het noodlot. Vanavond in Laren (Singer Concertzaal), vrijdag in Rijswijk (Schouwburg), zaterdag in Spijkenisse (De Stoep), 6 december in Utrecht (Stadsschouwburg).

Het RO Theater herneemt Nachtasiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Over een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven en drankzuchtigen die leven in een kelder. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Zwolle (Odeon), zaterdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), dinsdag in Heerlen (Parkstad Theater), 6 december in Hoorn (Het Park).

In Op = op spelen Kas & De Wolf een voormalig muzikaal duo dat elkaar na vijf jaar terugziet omdat ze in aanmerking komen voor een prijs. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), 1 en 2 december in Groningen (Grand Theater), 6 en 7 december in Den Haag (Theater a/h Spui).

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vanavond t/m zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), maandag in Zoetermeer (Stadstheater), 6 december in Zaandam (Zaantheater).

Op bezoek bij meneer Green, met John Kraaijkamp als de nukkige meneer Green en Jasper Boeke als de homoseksuele yup, die de oude man uit zijn isolement moet halen. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), zondag in Haarlem (Stadsschouwburg), maandag in Leiden (Stadsgehoorzaal), 6 december in Purmerend.

Amsterdam

In samenwerking met Fact maakte Carina Molier bij Toneelgroep Amsterdam het tweeluik Ruigoord. In deel 1, De geboorte, leidt cultgoeroe Clifford A. Pickover (Gerardjan Rijnders) het publiek mee in een trip die voert naar een 'zielsverhuizing'. Vanavond t/m 9 december in het Transformatorhuis.

Met ingang van 1 januari 2001 is de Trust gefuseerd met Art & Pro tot De Theatercompagnie. Beeldend kunstenares Barbara van Loon maakte een compilatie van karakters uit voorstellingen van de Trust voor de installatie 'Mijn ziel is mijn schoonheid, maar jammer genoeg is mijn ziel zo vreselijk binnenin'. Van 1 t/m 10 december, van 17 tot 22 uur.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg de Engelstalige familievoorstelling Dick Whittington door The Inplayers. Een 'pantomime' in de Britse traditie met muziek en zang.

Peter van de Witte schreef Flysk, een eenakter over een ruziënd echtpaar dat op een klein eiland een hotel runt dat plaats biedt aan één gast - rust zal die er niet vinden. Een lunchvoorstelling in Theater Bellevue, vandaag t/m 8 december.

Den Haag

Herman Naber van De Appel speelt de solo De botten van Bach, een tekst van Hubert Fermin over een duivelse figuur die de botten van Bach bewaart op de zolder van de universiteit. Een voorstelling in het Gemeentemuseum, waar eerst, vanaf 19.30 uur de tentoonstelling 'Bach schatten' bezocht kan worden. Vanavond t/m 23 december (wo t/m za). Reserveren via Appeltheater (070-3502200).

In de Guido de Moorzaal van de Koninklijke Schouwburg t/m 2 december Penetrator van Anthony Neilson. Een werkplaatsvoorstelling van het Nationale Toneel in regie van Ivar van Urk. Over twee vrienden die een oude bekende op hun dak krijgen, waar ze niet meer vanaf komen.

In Literair Theater Branoul vanavond t/m 16 december Ik wil ik moet ik durf ik mag ik zal scheppen in regie van Kim Zeegers. Over het scheppen van kunst aan de hand van notities van Elfriede Jelinek.

Laren

In het Singer Theater zondag om 15 uur de allerlaatste voorstelling van het Figurentheater Feike Boschma, die begint met de film 'Feike Boschma: het leeft een klein beetje' van Leonard Retel Helmrich.

Maastricht

Léon van der Sanden bewerkte het boek De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen tot een voorstelling bij Het Vervolg. Over een vrouw wier zorgeloze bestaan drastisch verandert als ze in een postnatale depressie terecht komt. Vanavond t/m 9 december in Derlon Theater.

Rotterdam

Verhalen over liefde, vriendschap en jaloezie in Heartbreak Hotel van het Onafhankelijk Toneel met elf jongeren van 16 tot 22 jaar, Joke Tjalsma en Rutger Esajas. Plaats van handeling is een hotellounge waar mensen in en uit lopen, en blijven hangen. Vanavond t/m 17 december - alleen op vrijdag en zaterdag om 20 uur en zondag om 15 uur.

IJmuiden

De laatste locatievoorstelling van Hollandia heet Vuile dieve en is te zien op het terrein van de Hoogovens. Elsie de Brauw speelt een oude vrouw, wier verhaal wordt gezet naast dat van de 'alternatieve' zakenvrouw Anita Roddick, gezongen door Jannie Pranger. Tot en met 17 december; reserveren tel. 075-6310231.

Utrecht

In De Vossejacht van Hugo Claus door De Paardenkathedraal speelt Herman Bolten de steenrijke Volpone, die zijn vrienden op de proef wil stellen. Thomas de Bres is zijn advocaat, nog amoreler dan zijn opdrachtgever. Vanavond tot en met 30 december in De Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 155.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden