Theater

A Solitary Blue door Bonheur, muzikaal-beeldende voorstelling naar het gelijknamige boek van Cynthia Voigt. Over een jongen die door zijn vader en moeder wordt afgewezen en op eigen benen leert staan....

Een droomspel van Strindberg. Jaarlijks geeft de Engelenbak in Amsterdam amateurspelers een kans een voorstelling te maken o.l.v. een professionele regisseur. Dit jaar is dat Pieter Vrijman. Tot en met 15 februari in de Engelenbak, première vrijdag.

Sweet Bird van Tennessee Williams door het Toneelhuis. Een ietwat verwelkte filmster legt het aan met een ambitieuze acteur. Reprise. Regie: Stefan Perceval. Op 24 januari in Theater a/h Vrijthof, Maastricht.

The complete works of William Shakespeare door The Reduces Shakespeare Company. Drie acteurs brengen 37 stukken van Shakespeare terug tot 97 vrolijke minuten toneel. Engelstalige voorstelling, enige Shakespeare-kennis is gewenst. Vrijdag en zaterdag in de Leidse Schouwburg, 26 januari in Theater Zuidplein in Rotterdam, 28 januari in de Maaspoort in Venlo, 29 januari in Parkstad Kerkrade.

Harde Polaroids van Mark Ravenhill, een productie van Stichting Babba/RO Theater. Humoristische zwarte zedenschets over een man die na twintig jaar gevangenschap weer voet in de 'gewone' wereld zet. Regie: Alexandra Koch. Van 23 t/m 25 januari in Hal4 in Rotterdam.

Schandaal in Holland, eerste van een serie readings van en door Ton Vorstenbosch. Hij maakte destijds samen met Guus Vleugel een toneelversie van het gelijknamige boek van E. du Perron, over een incestschandaal van de Friese regentenfamilie Van Haren in 1760. Zondag om 15 uur in Bellevue in Amsterdam.

De B@lgen van Jean-Marie Piemme en Paul Pourveur door Dito Dito & Transquinquennal. Voorstelling waarin België wordt vergeleken met een boks tent. Van 28 januari t/m 1 februari in De Brakke Grond, Amserdam.

Droom in de Herfst van Jon Fosse door Toneelgroep Oostpool. Een man ontmoet zijn oude geliefde op een kerkhof. Regie: Lidwien Roothaan. Tot en met 30 maart in Huis Oostpool in Arnhem.

Blue Remembered Hills van Dennis Potter door De Roovers. Toneelversie naar de gelijknamige BBC-productie. Potter geloofde niet in kinderlijke onschuld. Daarom schreef hij voor, dat de zeven kinderrollen door volwassenen moeten worden gespeeld. Donderdag in Schouwburg Arnhem.

Dood van een Handelsreiziger van Arthur Miller door het Nationale Toneel. Hans Croiset regisseert dit beroemde stuk over de lotgevallen van een handelsreiziger. Met o.a. Jules, Vincent en Niels Croiset. Donderdag in 't Spant in Bussum, vrijdag en zaterdag in de Flint in Amersfoort, dinsdag in Amphion in Doetinchem, 29 januari in Theater a/d Schie in Schiedam.

Hedda Gabler van Ibsen door De Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans. Hedda moppert op haar man, een pantoffelheld, terwijl ze heimelijk droomt over de held uit haar jonge jaren. Met Tjitske Reidenga en Carice van Houten. Vanavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 29 januari in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

Festen van Thomas Vinterberg door De Ploeg. Theaterbewerking van de film. Met vader en zoon Römer, Titus Tiel Groenestege, Genia de Groot, Saskia Temmink en de drie leden van Niet Uit Het Raam. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen. Familiedrama met een aantal onverkwikkelijke ontboezemingen. Donderdag in Schouwburg Arnhem, vrijdag in De Stoep in Spijkenisse, zaterdag in de Rijswijkse Schouwburg, 28 en 29 januari in het Stadstheater in Zoetermeer.

Pure Passie, een horror, deel drie uit een vierluik over vriendschap door Carla Mulder en Joke Tjalsma. Regie: Ernst Braches. Vanavond in De Lieve Vrouw in Amersfoort, donderdag in Theater Bis, Den Bosch, 28 januari in De Harmonie, Leeuwarden, 29 en 30 januari in Blauwe Zaal, Utrecht.

In Two Minds van Aernout Mik door Toneelgroep Amsterdam. 55-Minuten-live-performance over de wereld van de supermarkt. Tot en met 8 februari in het Stedelijk Museum in Amsterdam; di t/m za 16 en 21u.

Requiem voor een Zwaargewicht van Rod Sterling. Joop van den Ende-productie Met Victor Löw als topbokser Mountain die in handen van foute managers valt. Vanavond en donderdag in de Goudse Schouwburg, 24 januari in het Chassé Theater in Breda, 27 en 28 januari in Stadsschouwburg Utrecht.

Orlando door Catherine ten Bruggencate (NT), monoloog naar het verhaal van Virginia Woolf. Bewerking en regie: Karst Woudstra. Fictieve biografie van een androgyne personage dat zo'n 400 jaar leeft. Vrijdag in het Laktheater in Leiden, zaterdag Schouwburg Amstelveen, 29 en 30 januari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Snowbirds van en door Golden Palace. Over overwinterende bejaarden die allemaal het onderste uit de kan willen halen. Regie: Ingrid Kuijpers. Vanavond in de Toneelakademie in Maastricht, donderdag in de Groene Engel in Oss, vrijdag in het Grand Theatre in Groningen, zaterdag in de Harmonie in Leeuwarden, 28 januari in de Kring in Roosendaal, 29 en 30 januari in Schouwburg Arnhem.

Chinindrest takeaway van en door Dood Paard is een verontwaardigd protest tegen de manier waarop de welvaart in de wereld is verdeeld. Vanavond in De Balie in Amsterdam.

Het vuil, de stad en de dood van Fassbinder door het Nationale Toneel. Na vijftien jaar dan toch op de planken, in de regie van Johan Doesburg. Drama over door het leven zwaar gehavende en extreem getekende mensen. Vanavond in De Vest in Alkmaar, 23 t/m 26 januari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Slachthuis 5 naar de gelijknamige roman van Kurt Vonnegut door Courage/De Stichting. Magrith Vrenegoor regisseert Peter de Graef in aangrijpend maar ook hilarisch relaas van een Amerikaanse soldaat die getuige is van het bombardement op Dresden. Vanavond in De Vest in Alkmaar, 24 januari in Theater Bouwkunde in Deventer, en tot slot op 30 januari in het Kruithuis in Groningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.