THEATER

Tournee..

Ja Zuster Nee Zuster, de familievoorstelling van het RO Theater is een juweeltje. Niet in de laatste plaats door regie en decor van Pieter Kramer en Rieks Swarte. Met o.a. Loes Luca als Zuster Klivia en Paul Kooij als een hele Boze Buurman Boordevol. Op 15 en 16 januari in Breda (Chassé Theater), 18 en 19 januari in Alkmaar (De Vest), 20 januari in Drachten (De Lawei), 22 en 23 januari in Groningen (Stadsschouwburg). Op 10 februari in de Rotterdamse Schouwburg een extra voorstelling t.b.v. het afgebrande Hofpleintheater (kaarten 100 gulden).

In Gebakken meeuw van Het Volk zien drie verongelukte zwagers elkaar terug in het hiernamaals. Ook in de dood blijft het sappelen. Door Bert Bunschoten, Aike Dirkzwager, Joep & Wigbolt Kruijver. Vanavond in IJmuiden (Schouwburg Velsen), vrijdag in Zwolle (Odeon), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), dinsdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), woensdag in Stadskanaal (Geert Teis).

Mooi weer vandaag van David Storey door Toneelgroep Amsterdam. Met Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur als de vier oude mensen die keuvelen over het verleden, het weer en de voorbijgangers. Vanavond in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Schiedam (Theater a/d Schie), zaterdag in Delft (De Veste), dinsdag in Assen (De Kolk), woensdag in Emmen (De Muzeval).

In De onverwachte man van de Frans-Iraanse schrijfster Yasmina Reza ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Gijs de Lange regisseert Linda van Dyck en Jules Croiset. Vanavond in Rotterdam (Zuidplein Theater), vrijdag in Bussum ('t Spant), zaterdag in Papendrecht (De Willem), dinsdag in Lochem (Schouwburg), woensdag in Zutphen (Hanzehof).

Ingeborg Elzevier en Kees Coolen spelen Herfst in Riga. Zij is een patiënte in het sanatorium, waarvan hij de directeur is. Na een slechte start leren ze elkaar langzaam beter kennen. Vanavond in Oosterhout (De Bussel), zaterdag in Valkenswaard (De Hofnar), dinsdag in Deventer (De Leeuwenbrug), woensdag in Harderwijk (Cultureel Centrum).

Big Boy van Carina Molier is gebaseerd op het leven en werk van Patti Smith en de New Yorkse performance-kunstenares Marina Rodriguez. Een Engelstalige voorstelling door Lotte Proot en Marie Paz. Video: Joost de Jager, muziek: Henk Bakker. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Tilburg (De Vorst), zaterdag in Arnhem (Schouwburg).

In Schnitzlers Reigen maken mannen en vrouwen een rondedans om de liefde. In de voorstelling van De Paardenkathedraal spelen Peter de Graef en Marie-Louise Stheins alle rollen, in regie van Dirk Tanghe. Vanavond en vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 19 en 20 januari in Rotterdam (Schouwburg).

Er valt een traan op de tompoes is een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil. Met Trudy Labij en Jules Hamel. Vrijdag in IJmuiden (Schouwburg Velsen), zondag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 17 en 18 januari in Utrecht (Stadsschouwburg), 20 t/m 28 januari in Amsterdam (Nieuwe la Mar).

De Wetten van Kepler speelt Zand, een tragikomedie over twee broers, die na de dood van hun vader worden verjaagd uit hun boerderij. De een weet zich beter te redden dan de ander. Vanavond in Goes ('t Beest), 14 en 15 januari in Rotterdam (Lantaren/Venster), zondag in Bergeijk (Kattendans), woensdag in Nijmegen (O42).

Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg speelt Het aards paradijs van Tennesee Williams in regie van Ignace Cornelissen. Een 'thriller op leven en dood' waarin twee broers vechten om een erfenis. Vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Gouda (Schouwburg), 19 januari in Groningen (Stadsschouwburg), 20 januari in Zwolle (Odeon).

Think Big, Minnie Mouse for President is een 'striptheatervoorstelling' over het Amerikaanse Denken, en over de 'desastreuse verhouding tussen een nachtwaker en een schoonmaakster' naar het model van de Monica Lewinsky-affaire. Daphne de Bruin schreef de tekst voor Growing up in Public en InDependance Theaterproductiehuis. Vanavond in Groningen (Kruithuis), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 20 januari in Enschede (Concordia).

Mannenschool is een voorstelling van Ingrid Kuijpers over mannen 'in het keurslijf van de aanpassing', die na hun kantoorwerk naar de Mannenschool gaan waar de overheid ze 'bijstuurt'. Vanavond in Apeldoorn (Gigant), zaterdag in Maastricht (Lösstheater), 20 januari in Arnhem (Schouwburg), 21 en 22 januari in Amsterdam (De Brakke Grond).

MUF is een theatervoorstelling van Don Duyns (tekst, regie), Harm van Geel en Christine van Stralen (spel) over het 'onvermijdelijke verstrijken van de tijd'. Een man en een vrouw zoeken steun bij elkaar, maar kan ware liefde nog bestaan? 'Muf' is een coproductie van Groep van Stralen en Growing up in Public. Zaterdag in Wormer (Dorpstheater), dinsdag in Alkmaar (De Vest).

Teksten van Unica Zürn vormen de inspiratie voor City Life, de nieuwe voorstelling van Karina Holla. Over de dynamiek van de grote stad en het zoeken naar innerlijke rust. Door Jakop Ahlbom, Natasha Lushetich en Oerm Matern. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Groningen (Kruithuis), zaterdag in Den Haag (Korzo), dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater).

Amsterdam

Xaviera Hollander organiseert een voorstelling bij haar thuis (Stadionweg 17). Van 20 t/m 23 januari de solo What mother never told me door Lisa Lipkin, het relaas van de tweede generatie overlevenden van de holocaust. Reserveren tel. 020-6733934.

Flashback is een 'filmische' theatervoorstelling van Jan Boiten waarin een man zich moet verantwoorden voor zijn daden van dertig jaar geleden. Twee rechercheurs komen met feiten, waarvan hij zich niets herinnert. Vanavond t/m 23 januari in Het Veemtheater. Tekst: Justus van Oel.

In de Balie Vermoedens omtrent Jakob, een 'live hoorspel'-bewerking van de gelijknamige roman van Uwe Johnson over de dood van een Oostduitse spoorwegbeamte in november 1956, een politiek gespannen tijd. Vanavond t/m zondag.

De Trust speelt De laatsten van Gorki in regie van Theu Boermans. Een familiedrama tegen de achtergrond van de (mislukte) revolutie van 1905 - alles draait om geld, morele waarden bestaan nauwelijks. Met een bijna volledige Trust-cast: Anneke Blok, Jappe Claes, Marisa van Eyle, Sylvia Poorta, Bert Geurkink, Harry van Rijthoven e.a. Vanavond t/m 4 maart in het Trusttheater.

Toneelgroep Amsterdam met Kwartet van Heiner Müller naar 'Les liaisons dangereuses'. Met Gerardjan Rijnders en Marieke Heebink als Vicomte de Valmont en Markiezin de Merteuil, twee intriganten die zijn uitgespeeld. Vanavond t/m 22 januari in het Transformatorhuis.

Hans Leendertse en Elsje de Wijn spelen in Om de macht een gevallen dictator en zijn vrouw die op het moment dat ze moeten vluchten herinneringen ophalen aan hun hoogtijdagen. Een tekst en regie van Niek Barendsen. Vanavond t/m 23 januari als lunchvoorstelling in Theater Bellevue.

Den Haag

Stramrood en De erven Stramrood is een tweedelig toneelfeuilleton van de Haagse Toneelgroep Drang. Over een projectontwikkelaarsfamilie en hun zucht naar geld, macht en aanzien. Het tweede deel is vanavond t/m 22 januari te zien in Zwembad De Regentes.

Maastricht

Donuts & Hot Dogs is een 'hysterische comedy over mooi, jong en gelukkig zijn' door Het Vervolg. Hans Trentelman regisseert 'Jonge Gasten', vijf jonge acteurs die (nog) geen deel uitmaken van het ensemble. Vanavond t/m 12 februari in het Derlon Theater (zaterdag première).

Utrecht

Ine te Rietstap, Harm van Geel en René Geerlings trokken zich een week terug op Schiermonnikoog en kwamen terug met de voorstelling Alleen alleen is een eend een eend, 'een gezellig eenzaam avondje met grapjes en brutale praatjes'. Te Rietstap regisseerde. Vanavond en vrijdag en in Huis a/d Werf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden