theater

To die for van Irene Kriek. Twee jonge meisjes (Fransie Groenendijk en Mira van der Lubbe) raken verstrikt in een plan een moordaanslag te plegen....

To die for van Irene Kriek. Twee jonge meisjes (Fransie Groenendijk en Mira van der Lubbe) raken verstrikt in een plan een moordaanslag te plegen. Zaterdag (première), t/m 28 april (behalve ma/di) in Het Veemtheater in Amsterdam.

Checkpoint cha cha cha waarin oude, ontheemde mensen op zoek gaan naar vitaliteit. In regie van Annechien Koerselman met teksbijdragen van Ko van den Bosch. Zaterdag (première) t/m 27 april in Theater a/h Spui in Den Haag.

Drijfhout door Stut Theater, in regie van Jan van Sas. Portretten van vluchtelingen en hun Nederlandse buren, gebaseerd op ervaringen en verhalen van de spelers en buurtbewoners. Zaterdag (première), zondag in ISKschool in Utrecht; 26 en 27 april in Stadsschouwburg in Utrecht.

Helsinki, een Lantaren/ Venster productie in regie van Chaouki El Ofir. Bewerking naar Vluchtelingengesprekken van Bertolt Brecht over twee Congolezen in Finland die proberen te ontsnappen aan de realiteit. Vrijdag (première), zaterdag en 25 t/m 29 april in Theater Lantaren/ Venster in Rotterdam.

Walhalla, locatieproject van Het Zuidelijk Toneel over idealisme. Drie teksten over een wereldverbeteraar (gespeeld door Bert Luppes), aangevuld met debatten en muziek. Vanavond t/m 28 april in Rotterdam (O.T. Theater), 3 t/m 13 mei in Amsterdam (Storkfabriek, Oostenburg), 17 t/m 27 mei in Hengelo (Storkfabriek, Esrein 44).

Onderbuikblues van Peter Handke door Ro Theater, met Herman Gilis als oerkankeraar die iedereen van zich vervreemd. Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Ro Theater), 24 april in Academietheater in Maastricht, 27, 28 april in Haarlem (De Toneelschuur).

Oresteia, nieuwe bewerking van het (bloedige) epos van Aischylos door het Nationale Toneel. Een marathonvoorstelling in regie van Johan Doesburg. Met Mark Rietman, Marie-Louise Stheins, Hans Hoes e.v.a. Vanavond t/m 27 mei om 18u in de Lourdeskerk in Scheveningen. www.oresteia.nl

Het Licht is een roman van de Zweedse schrijver Torgny Lindgren, voor Noord Nederlands Toneel bewerkt door Koos Terpstra en Tom Blokdijk. Een besmettelijk ziek konijn roeit een heel dorp uit, op zeven personen na. Zij staan voor de klus een nieuwe ordening in te richten. Vanavond t/m 29 april in De Machinefabriek, Groningen.

Voor het leven door De Tijd is een project van Rosa Vandervorst en Jurgen Delnaet op basis van de roman To the Wedding van John Berger. Over een dodelijke ziekte, de liefde en de kracht van het individu. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 26 april in Haarlem (Toneelschuur), 27 en 28 april in Amsterdam (De Brakke Grond).

Ado/Ajax van theatergroep Drang is een variatie op Ajax van Sofokles, geschreven door Ton Theo Smit. Zijn held heet Ado, die na een verloren wedstrijd finaal door het lint gaat. Vanavond t/m 29 april in de voormalige KPN Hallen in Den Haag. www.drang.nl

Gepamperd & gepeperd door Debbie Korper en Carla Mulder, in regie van Moniek Merkx. Met teksten van Ko van den Bosch en Toon Tellegen over de vriendschap tussen twee peuters. Vanavond in Goed ('t Beest), 25 april in Hoofddorp (Het Oude Raadhuis), 26 april in Alkmaar (De Vest), 28 april in Deventer (Bouwkunde).

Hof van Haile door Orkater gaat over een dictator van een imaginair Afrikaans land, die alles en iedereen - inclusief een Noorse journaliste - gebruikt om zijn macht te behouden. Vanavond t/m 22 april in Amsterdam (Bellevue), 26 en 27 april in Nijmegen (Lux), 28 april in Dordrecht (Kunstmin).

Hersenschimmen, bewerking van Bernlefs boek door Guy Cassiers voor Ro Theater. Met Joop Keesmaat als de dementerende Maarten Klein. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 26 t/m 29 april in de Tilburgse Schouwburg.

Hippolytos, naar Euripides, is in de bewerking van theatergroep Aluin een 'surrealistisch, donker sprookje in een decadente wereld'. Hippoluytos bespot Artemis, de godin van de liefde, die zich genadeloos wreekt. Vanavond in De Harmonie in Leeuwarden, vrijdag in Posthuis Theater Heerenveen, zaterdag in De Lieve Vrouw in Amersfoort, 27 en 28 april in Het Kruithuis in Groningen.

Triptiek door het Nationale Toneel. Op basis van teksten van Nelly Arcan en Georges Bataille. Regie: Franz Marijnen. Met Stefan de Walle en Anniek Pheifer. Thema is de eeuwige kloof tussen man en vrouw, en het verlangen. Vanavond t/m 22 april in het repetitielokaal Kniertje aan de Scheveningse Haven (Dr. Lelykade 160).

De nacht zingt zijn eigen lied, een tekst van Jon Fosse in regie van Olivier Provily bij Het Zuidelijk Toneel. Over een rusteloze jonge vrouw, een onzekere schrijver en de angst om keuzes te maken. Met Cas Enklaar, José Kuijpers, Nanette Edens e.a. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Den Bosch (Verkadefabriek), zaterdag in de Kunstmin in Dordrecht, woensdag in Doetinchem (Schouwburg Amphion), 27 april in Roosendaal (De Kring).

Othello van Shakespeare door De Wetten van Kepler, in een vrije bewerking van regisseur Wim Berings. Over een liefde die verloren gaat door onzekerheid en jaloezie. Vanavond en vrijdag in Leiden (LAKtheater), 22 april in Tilburg (De nieuwe vorst), 25 april in Zwolle (Odeon), 26 april in Haarlem (Toneelschuur), 27 april in Den Haag (Theater a/h Spui).

Banden van Theatergroep Carver werd gemaakt door Beppie Melissen, Jim van der Woude en Martin Hofstra. Een moeder, haar zoon en haar broer wonen samen, zo vertrouwd met elkaar en toch zo vreemd soms. Vrijdag en zaterdag in Nijmegen (Lux), 25 en 26 april in IJmuiden (Witte Theater), 27 en 28 april in de Rotterdamse Schouwburg.

Mightysociety2+3, project van Eric de Vroedt, dat bestaat uit twee kleine voorstellingen: het portret van een terrorist, Ibrahim K. en dat van zijn slachtoffers, een groepje hyper-individualisten. Alles speelt zich vlak vóór een aanslag af, gelijktijdig, in een hotelkamer en in het theater. Zaterdag in de Verbeelding in Purmerend, 27 april Amersfoort (Lieve Vrouw), 28 april in Plaza Futura in Eindhoven.

Succes van Norman Beim door Isa Hoes en Rick Engelkes. Een acteursechtpaar zet de stap naar Hollywood, waar ze beiden een andere manier blijken te hebben om het succes binnen te halen. Regie: Peter de Baan. Vanavond in Hardenberg in TheaterDe Voorveghter), zaterdag in Hoogeveen (de Tamboer), 27 april in Oosterhout (de Bussel).

Gurumatic is een 'tekst-, schilder- en geluidsperformance' door Ko van den Bosch, Anna Schoen en samplekunstenaar Eboman. Over de ontmoeting tussen een man en een vrouw in een ongedefinieerde ruimte, op zoek naar waarden en normen. Vanavond in Alphen a/d Rijn (Castellum), vrijdag in Heemskerk (De Cirkel), zaterdag in Enschede (Concordia), 25 april in Alkmaar (De Vest) en 26 t/m 28 april in Rotterdam (Lantaren/ Venster).

Madame de Sade van Yukio Mishima door Toneelgroep Amsterdam. Met mannen in vrouwenrollen, en Barry Atsma in de titelrol. Regie: Krzysztof Warlikowski. Laatste voorstellingen t/m 22 april in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Dagboek van een gek van Gogol, een solo door Peter Faber, die van de wanhopige Russische ambtenaar een Nederlandse systeembeheerder maakte, Axel Loopbaan. Regie: Helmert Woudenberg. Vanavond in Schouwburg Arnhem, vrijdag in Amsterdam (De Meervaart), zaterdag in Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden, 27 april in Den Haag (De Regentes) en tot slot 28 april in Oisterwijk in Tiliander,dans

Dood in Venetië is een dansbewerking van Fabian Galema en Peter Kho sien kie i.s.m. het Onafhankelijk Toneel. Een locatievoorstelling over de vergankelijkheid van verrukking, verlangen en schoonheid. Tot en met 14 mei in O.T. Theater in Rotterdam.

Fairy-Tales Reconfigured door Bruno Listopad. Zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 24 april in Amsterdam (Theater Bellevue), 26 april in Helmond ('t Speelhuis).

Springdance/ preview jonge (internationale) makers laten hun recente werk zien, tot en met 22 april in Theater Kikker in Utrecht.

Exile Within door Galili Dance, vanavond 20 april in Zwolle (Odeon), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Wageningen (Junushoff), 25 april in Den Haag (Theater aan het Spui), 26 april in Hoogezand ('t Kielzog), 27 april in het Posthuis Theater in Heerenveen.

Differend Dimensions van Introdans bestaat uit premières van Patrick de Bana (Creatures) en Gisela Rocha (Paradise attacks). Het programma begint met See Blue Through van Didy Veldman. Vanavond in Arnhemse Schouwburg, vrijdag in Doetinchem (Amphion), 22 april in Deventer Schouwburg, 25 april in de Stadsschouwburg van Nijmegen.

4x20 Waterproof, een vierluik van Scapino Ballet Rotterdam met werken van Amanda Miller, Nanine Linning, Georg Reischl en Ed Wubbe. Vanavond in Meppel (Schouwburg Ogterop), vrijdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), 23 april in Oss (Theater De Lievekamp), 25 april in Zwolle (Schouwburg Odeon), 26 april in Drachten (De Lawei), 27 en 28 april in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden