Theater

9 MM van Lionel Spycher door de Queeste. Een voorstelling over verscholen racisme in een stad. Op 10 maart in de Toneelacademie in Maastricht, op 16 maart in Toneelschuur in Haarlem....

Amor, soloperformance van Hans Bryssinck, die hiermee zijn studie aan DasArts afrondt. Hij onderzocht de raakvlakken tussen theater en ceremoni Van 5 t/m 7 en 11 t/m 14 maart in Het Veemtheater in Amsterdam.

Guus Vleugel, een hommage: zondag om 15 uur in Theater Bellevue in Amsterdam brengen o.a. Ton Vorstenbosch, Annemarie Oster en Marjan Berk een hommage aan wijlen tekstdichter Guus Vleugel. Met videobijdragen van Ad Bloemendaal, Jasperina de Jong en Kitty Courbois.

Generaal D. door Compagnie Dakar. Heeft de mens de morele plicht om in te grijpen als hij getuige is van geweld? Die vraag staat centraal in Generaal D., vernoemd naar de destijds bevelhebbende generaal Dellaire. Regisseur Guido Kleene baseerde zich in deze documentaire voorstelling op interviews met VN-militairen die in Rwanda waren. Op 5 (premi) en 6 maart in de Toneelschuur in Haarlem, 7 maart in Provadja in Alkmaar, 10 maart in het Grand Theatre in Groningen, 11 maart in de Gigant in Apeldoorn, 12 en 13 maart in Kikker in Utrecht.

Met grote blijdschap, toneelversie van de gelijknamige film van Lodewijk Crijns en Kim van Kooten. Over een man die zijn destijds spoorloos verdwenen broer in totaal verloederde toestand aantreft. Regie: Porgy Franssen. Vanavond in Odeon in Zwolle, 5 maart in De Nieuwe Doelen in Gorinchem, 6 maart in het Singer Theater in Laren, 9 maart in de Voorvegter in Hardenberg, 10 maart in de Muzeval in Emmen, 11 maart in de Tamboer in Hoogeveen, 12 maart in Geert Teis in Stadskanaal, 13 maart in de Kampanje in Den Helder, 16 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 17 maart in 't Speelhuis in Helmond, 18 maart in de Stoep in Spijkenisse, 19 maart in De Vest in Alkmaar.

De Tramlijn die Verlangen heet van Tennessee Williams door Publiekstheater Gent. Het aangrijpende verhaal van Blanche die alles heeft achtergelaten en onderdak zoekt bij haar zus en zwager. Paula Bangels regisseert. Op 18 maart in Odeon in Zwolle.

De man die zijn haar kort liet knippen van Johan Daisne door Cie. de Koe (Peter Van den Eede en Natali Broods). Over een bizarre liefde tussen een man en een vrouw. Vanavond in de Toneelschuur in Haarlem, 16 en 17 maart in het Grand Theatre in Groningen, 18 maart in Plaza Futura in Eindhoven.

School voor vrouwen van Moli door De Kern. Komedie over een jonge vrouw die weigert zich te laten uithuwelijken aan een veel oudere man. Regie: Wim Meuwissen. Op 4 maart in Schouwburg Deventer, 6 maart in Centrum v.d. Kunsten in Roermond, 8 maart in het Isalatheater in Capelle a/d IJssel, 10 maart in Stadsschouwburg Eindhoven, 12 maart in De Goote in Brielle, 13 maart in de Kloostertuin in Woerden, 17 t/m 19 maart in de Doelenzaal in Amsterdam.

De Leenane Trilogie van Martin MacDonagh door ZT Hollandia/Toneelhuis, in een bewerking van Johan Simons. Drie huiskamerdrama's over een gei¿soleerde dorpscultuur in de jaren negentig. Met o.a. Frieda Pittoors en Betty Schuurman. Op 5 en 6 maart in Stadsschouwburg Eindhoven.

Show, komedie van Jeroen van den Berg over een wereld waarin jezelf spelen synoniem is aan jezelf zijn. Met o.a. Bill van Dijk, Huib Rooijmans en Ivar van Urk. Tot en met 7 maart in het Werkteater in Amsterdam.

Vrouwen van Picasso van Brian McAvera, monoloog door Will van Kralingen van Het Nationale Toneel. Regie: Digna Sinke. Over de drie vrouwen uit het leven van de Spaanse schilder Picasso. Tot en met 10 april in Het Paradijs in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Droomsporen door Toneelgroep Amsterdam naar een filmscript van Andrew Bovell. Regie: Krysztof Warlikowski. Over een groep dertigers die hevig verlangt naar de liefde. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, 7 maart Stadsschouwburg Eindhoven, 11 maart Stadsschouwburg Groningen, 17 maart Theater a/h Vrijthof in Maastricht, 18 maart in het Chassheater in Breda, 19 maart in Schouwburg Tilburg, 20 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

Spong GHirsi Jahjah Tuur y, vijf theatermonologen over Gerard Spong, Zekeriya G Ayaan Hirsi Ali, Dyab Abou Jajah en Regilio Tuur. Concept: Khaldoun Elmecky. Tot en met 6 maart in Cosmic in Amsterdam.

Blauw/Oranje van Joe Penhaal door Het Nationale Toneel. Kamerdrama over een schizofreen, die na ontslag uit de kliniek dakloos dreigt te raken. Regie: Peter Tuinman. Vanavond in Theater a/d Parade in Den Bosch, vrijdag in het Chassheater in Den Bosch, 10 t/m 14 maart in Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam, 16 maart in Stadsschouwburg Groningen, 17 maart in De Kolk in Assen, 18 maart in de Speeldoos in Baarn, 19 maart in het Singer Theater in Laren, 20 maart in de Rijswijkse Schouwburg.

Gaga door Alex d'Electrique, 'een schofterige komedie over de angst van de ene generatie voor de andere'. Als inspiratiebron diende Calderons Leven is een droom. Regie: Ko van den Bosch. Vanavond t/m 6 maart in Lanteren/Venster in Rotterdam, 9 maart in De Vest in Alkmaar, 10 maart in de Purmaryn in Purmerend, 12 maart in Schouwburg Amstelveen, 13 maart in Stadsschouwburg Utrecht, 17 t/m 20 maart in Theater a/h Spui in Den Haag.

Richard III van Shakespeare door Annette Speelt. De opkomst en ondergangvan een politiek leider. Regie: Erik Whien. Tot en met 6 maart in Theater a/h Spui in Den Haag, 12 en 13 maart in Laktheater in Leiden.

Tantalus in een bewerking van John Barton door Toneelgroep De Appel. Monsterproductie van twaalf uur, tot eind mei op dag gespeeld in het Appeltheater in Den Haag (uitverkocht, extra voorstellingen op 5, 6, 12 en 13 juni).

De Twaalfde Nacht (8+) naar Shakespeare door Laika/RO Theater. Iedereen is verkikkerd op de verkeerde in deze uitbundige familievoorstelling. Regie: Jo Roets. Vanavond in het Rabo Theater in Hengelo, 6 en 7 maart in Stadsschouwburg Groningen, 12 maart in De Vest in Alkmaar, 14 maart in Schouwburg Tilburg, 16 maart in de Rotterdamse Schouwburg, 19 maart in de Flint in Amersfoort.

De Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen, die vrouwen met een islamitische achtergrond interviewde. Vanavond in de Roestbak in Almere, 8 t/m 14 maart in Frascati in Amsterdam.

Pygmalion van George Bernard Shaw door Noord Nederlands Toneel. Komedie over een spraakleraar die een plat sprekend meisje omtovert tot een dame van stand. Regie: Koos Terpstra. Vanavond in De Lawei in Drachten, 6 maart in het Posthuis Theater in Heerenveen, 9 maart in Stadsschouwburg Middelburg, 11 maart in De Meerse in Hoofddorp, 12 maart in de Metropole in Almere, 13 maart in de Rotterdamse Schouwburg, 17 maart in Het Park in Hoorn.

Dolly, and the art of being myself door Boogaerdt/Van der Schoot. Een voorstelling over look-a-likes. Tot en met 6 maart in de Brakke Grond in Amsterdam.

De Revisor van Gogol door De Paardenkathedraal. Over een groepje kleinburgers in een slaperig stadje waar plotseling een inspecteur (revisor) op bezoek komt. Regie: Dirk Tanghe en Paula Bangels. Vanavond in het Zaantheater in Zaandam, 6 maart in Schouwburg Deventer, 9 en 10 maart in Theater a/d Parade in Den Bosch, 11 maart in de Lawei in Drachten.

Vrouwen van Tsjechov van en door JosRuiter. Solo over twee vrouwen die zich allebei op hun manier verbonden voelen met Tsjechov. Op 9 maart in De Beun in Heilo, 10 maart in Het Oude Slot in Heemstede, 16 maart in het Fulcotheater in IJsselstein, 18 maart in Schouwburg Tilburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden