Theater

desTROYed is een tekst van Anna Rottier op basis van De Trojaanse Vrouwen van Euripides. De ondergang van Troje door de ogen van drie jonge vrouwen....

Herinner Mij is een bewegingsvoorstelling van Barbara Duijfjes en Susan Gritzman, met een tekst van Toon Tellegen. Twee vrouwen proberen hun relatie te behouden terwijl een van de twee langzaam maar zeker haar geheugen verliest. Op 25 en 26 november in Alkmaar (Provadja), 27 en 28 november in Enkhuizen (Drommedaris).

Braak door het Haagse toneelgezelschap Drang is gebaseerd op het leven en de denkbeelden van Menno ter Braak. Drie alpinisten komen zichzelf tegen op een berg in Zwitserland. Tekst en regie: Ton Theo Smit. Vanavond (premi) t/m 5 december in Het Paradijs van de Kon. Schouwburg in Den Haag. Zie ook: www.drang.nl

Diwhwybmop (staat voor Death is what happens while you're making other plans) is gemaakt door Ernest van der Kwast, Yusef el Halal en Jorg Schellekens voor Theatergroep WIvar van Urk speelt Dr. Bub, een 'radiohost' die 's nachts jonge meisjes advies geeft, maar een dubbele agenda blijkt te hebben. Vanavond, vrijdag (premi) en zaterdag in Theater Zuidplein, Rotterdam.

Romeo & Juliet van Shakespeare door Oskaras Korsunovas Theatre uit Litouwen, maandag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht.

Seemanslieder door ZT Hollandia is een rigoreuze bewerking van Heijermans' Op Hoop van Zegen door de Oostenrijkse regisseur Christoph Marthaler. Vanavond t/m zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, op 23 en 24 november in Groningen (Stadsschouwburg), 2, 3 en 4 december in Eindhoven (Stadsschouwburg), 15 t/m 18 december in Amsterdam.

King Arthur integraal door Suver Nuver plus Toon Kuijpers en Art-Jan de Vries. Een ridderverhaal met harnassen en wapengekletter, loyaliteitsconflicten en ongelukkige liefdes. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Groningen (Grand Theatre), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 24 en 25 november in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Ivanov van Tsjechov door het Nationale Toneel, met Mark Rietman als de gekwelde anti-held. Regie: Johan Doesburg. Vanavond in Roosendaal (De Kring), zaterdag in Kerkrade (Theater), maandag in Venlo (De Maaspoort), 24 november in Purmerend (De Purmaryn), 25 t/m 28 november in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Een nacht uit het leven van de stad, de nieuwe solo van John Buijsman bestaat uit monologen van Ko van den Bosch, Daphne de Bruin, Maria Goos, Marcel Mg en Martin van Waardenberg. Vijf stadsbewoners vertellen hun verhaal, begeleid door een driemansband. Op 24 november in Arnhem (Schouwburg), 25 november in Tiel (Agnietenhof), 26 november in Alkmaar (De Vest), 1 december in Barendrecht (Het Kruispunt).

Kerstpakket, een lunchpauzevoorstelling van Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Mischa van Dullemen over de ongekende verrassingen van het bekende kerstpakket. Regie: Moniek Merkx. Vandaag t/m zondag (12.30u) in Bellevue, Amsterdam; 25 november in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 26 november in Den Bosch (Verkadefabriek), 27 november in Den Haag (Theater a/h Spui).

Everybody for Berlusconi gaat over macht en manipulatie, toegespitst op de politiek van de Italiaanse premier Berlusconi. Een voorstelling van Jonghollandia en de Sloveense theatergroep Betontanc, met een klankdecor van Remco de Jong. Vanavond en vrijdag in Den Bosch (reserveren via Verkadefabriek); 23 t/m 25 november in Maastricht (reserveren via Theater a/h Vrijthof). Zie ook:

www.berlusconi.zthollandia.nl

Cordoba!, een samenwerkingsverband tussen enkele toneelgroepen en productiebureau's, biedt van 24 t/m 28 november voorstellingen, debatten, films en muziek in de Toneelschuur in Haarlem. Met o.a. DitoDito, NNT, Theater Artemis, Firma Rieks Swarte, het OT en Theatergroep Max. Zie ook: www.cordobafestival.nl

Jozef in Egypte van Joost van den Vondel door Het Toneel Speelt, in regie van Hans Croiset. Met Carine Crutzen, Marisa van Eyle, Jaap Spijkers en Mohammed Azaay. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Leidse Schouwburg, 23 november in

Leeuwarden (De Harmonie), 24 en 25 november in Rotterdamse Schouwburg.

White Star door Victoria en PubliektheaterGent. Inspiratiebron voor deze 'tedere kermis van mixed emotions' vormt het kleurrijke leven van Lothar Berfelde, die als vrouw door het leven wilde gaan. Regie: Lies Pauwels. Vanavond en vrijdag in de Toneelschuur in Haarlem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden