theater

Trojaanse vrouwen van Annette Speelt is gebaseerd op Euripides’ relaas over het lot van de vrouwen na de val van Troje....

theater
Medea van Euripides door Bonheur. Bewerking en regie: Peter Sonneveld. Een familiedrama uit de klassieke oudheid over jaloezie en kindermoord, dat nog altijd actueel is. Vanavond t/m 23 december (niet op maandag en dinsdag) in Bonheur Theater in Rotterdam; vrijdag première.

theater
J6 van theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek heeft als ondertitel: ‘een christelijke avond, ook voor niet gelovigen, naar Mistero Buffo van Dario Fo’. Een komisch evangelie of: ‘een groteske plechtigheid met een verkleedkist’. Regie: Domenico Mertens. Van 4 t/m 8 december in het Rozentheater, Amsterdam; 5 december première; tournee.

theater
Lang en Gelukkig (8+), de familievoorstelling van het RO Theater. Iedereen mag meezingen met Arjan Ederveen als boze stiefmoeder in dit warme sprookje tijdens koude dagen. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Eindhoven (Parktheater), 8 en 9 december in Groningen (Stadsschouwburg). www.rotheater.nl

theater
Midsummernightsdream van Shake-speare door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Een spektakel over de liefde in vele vormen. Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Breda (Chassé Theater), 5 t/m 8 december in Den Haag (Kon. Schouwburg).

theater
Kale bomen ruisen niet, een tekst van Magne van den Berg, geënsceneerd door Jetse Batelaan. Twee vrouwen (José Kuijpers en Ria Marks) proberen elkaar heel te houden met de juiste woorden. Vandaag t/m zondag als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Wolfskers door Het Toneelhuis, is Guy Cassiers tweede voorstelling in zijn Triptiek van de Macht. Over de ondergang in het imperium van drie dictators: Hitler, Hirohito en Lenin. Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), 1 en 2 december in Rotterdamse Schouwburg.

theater
Una Giornata Particolare naar de film van Ettore Scola, in regie van Peter de Baan. Met Linda van Dyck en Tom Jansen als verschoppelingen van het fascistische Italië, die troost bij elkaar vinden. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Veghel (De Blauwe Kei), dinsdag in Enschede (Podium Twente), 6 december in Tilburg (Schouwburg).

theater
De Dikke van Dale door Theaterproductiehuis Zeelandia, met Bram Kwekkeboom als de onderwijzer en woordenboekenmaker die geen makkelijk leven had. Vanavond in Terneuzen (Scheldetheater), vrijdag in Ouwerkerk (Dorpshuis), dindag in Vlissingen (Arsenaaltheater), 6 december in Heinkenszand (De Stenge).

theater
Bambie 12, de nieuwe aflevering in de reeks van mimetheatergroep Bambie gaat over de tijd, toekomst en lifestyle. Eindregie: Ko van den Bosch. Vanavond in Den Haag (Korzo Theater), vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 4 december in Apeldoorn (Orpheus), 6 en 7 december in Eindhoven (Plaza Futura).

theater
Op de ziel, een tekst van Peer Wittenbols over drie mensen die denken dat ze het geluk hebben gevonden. Regie: Rob Ligthert. Vanavond t/m 9 december in Huis Oostpool, Arnhem.

theater
Levende doden is een thriller van Laura Wade over wat er met iemand gebeurt die een lijk vindt. Kunnen zij leven met de dood? Door het Nationale Toneel in regie van Ivar van Urk. Met Pauline Greidanus, Jeroen Spitzenberger, Tijn Docter e.a. Vrijdag, zaterdag en zondag in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Ajax van Sofokles door Theatercompagnie en Toneelgroep Amsterdam in regie van Theu Boermans. Met Hans Kesting als de gekwetste held die zijn recht zoekt. Vanavond in Alkmaar (De Vest) en zaterdag tot slot in Arnhem (Schouwburg).

theater
Oblomov, Kroetz’ bewerking van Gontsjarovs roman door Het Zuidelijk Toneel in regie van Matthijs Rümke. Met Bert Luppes als de melancholieke landeigenaar die zijn leven vult met dagdromen. René van ‘t Hof is zijn trouwe bediende. Vanavond in Weert (Munttheater), vrijdag in Roosendaal (De Kring), 4 december in Amsterdam (Stadsschouwburg), 6 december in Meppel (Ogterop).

theater
Liaisons dangereuses van Christopher Hampton naar het boek van Choderlos de Laclos, met Ariane Schluter en Gijs Scholten van Aschat als het perverse paar dat een gevaarlijk spel speelt. Johan Doesburg regisseert deze voorstelling van het Nationale Toneel. Vanavond in Den Haag (Kon. Schouwburg), zaterdag in Tiel (Agnietenhof), dinsdag in Kerkrade (Theater), 6 december in Drachten (De Lawei).

theater
Wuivend graan van Wim T. Schippers gaat over een groot geleerde die tijdens een lezing belandt in een schrijnende familieruzie. Met Titus Muizelaar, Nelly Frijda, Olga Zuiderhoek e.a. Regie: Titus Tiel Groenestege. Vanavond in Rijswijkse Schouwburg, vrijdag in Wageningen (Junushoff), zaterdag in Goirle (Jan van Besouwhuis), maandag in Den Haag (Kon. Schouwburg), dinsdag in Gouda (Schouwburg).

theater
Alptraum, komische ‘whodunnit’ van Peer Wittenbols door Oostpool. Reprise. Regie: Ted Keijser. Vanavond in Oldenzaal (De Bond), zaterdag in Ede (Cultura), maandag in Eindhoven (Parktheater), 6 december in Amstelveen (Schouwburg).

theater
3 zussen van Boogaerdt/VanderSchoot is het tweede deel van een drieluik, dat is geïnspireerd op Drie zusters van Tsjechov. De drie zussen proberen hun koffers te pakken, en verliezen zichzelf in dagdromen. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), dinsdag in Den Bosch (Konings-theater), woensdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 6 december in Groningen (Het Kruithuis).

theater
King Lear van Shakespeare, door Het Vervolg, in regie van Léon van der Sanden. Met Rik van Uffelen als de oude koning en dwaas, die zich van alles en iedereen vervreemdt. Vanavond in Uden (Markant), vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), zaterdag in Venlo (De Maaspoort), dinsdag in Schiedam (Theater a/d Schie), woensdag in Middelburg (Stadsschouwburg).

theater
Bloedverwanten, een Hollandse Oresteia is een bewerking van het oude verhaal van Aischylos over (on)gehoorzaamheid, offers en vadermoord, door Suver Nuver en Max. Regie: Moniek Merkx. Vanavond t/m maandag in Amsterdam (Frascati), 6 december in Oss (De Groene Engel).

theater
Odyssee, de laatste beproeving van Homerus door Bonheur, in een bewerking van Peter Sonneveld en Lex Bohlmeijer. Betoverende monoloog van Paul R. Kooij, begeleid door trombone en altviool. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, 6 en 7 december in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 12 december in Arnhem (Schouwburg).

theater
Platform door NTGent, naar de roman van Michel Houellebecq over een jong stel dat zijn dromen wreed verstoord zien door een terreuraanslag. Regie: Johan Simons. Reprise. Laatste voorstellingen: 5 t/m 8 december in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
Ik ben weg van Ger Thijs (tekst/regie) door Het Toneel Speelt. Met Mark Rietman en Peter Blok als twee kunstbroeders die elkaar na jaren weer ontmoeten en pijnlijke herinneringen ophalen. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag en zaterdag tot slot in Leidse Schouwburg,

theater
Liefdesbrieven van A.R. Gurney door Anne-Wil Blankers en Paul van Vliet, in regie van Mette Bouhuijs. Over twee geliefden die elkaar hun hele leven schrijven. Laatste voorstellingen: 30 november, 1, 2 en 9 december in de Kon. Schouwburg in Den Haag.

dans
The Prize Piece van Keren Levi is een co-productie van Grand Theatre, Dansateliers Rotterdam en Monty Antwerpen. Over ‘de pijnlijke en onzekere dubbelzinnigheid van het bestaan’ door vier performers. Zaterdag in Tilburg (De NWE Vorst), maandag in Amsterdam (Theater Bellevue), 6 december in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

dans
4 Go van Dansgroep Krisztina de Châtel bestaat uit vier werken van de choreografen Giulia Mureddu, Sacha Steenks, Tina Valentan, Alida Dors en Bryan Druiventak. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

dans
Schatten van moeder India vertelt de eeuwenoude verhalen van goden en mensen uit India. Door het Internationaal Danstheater en acteur Adil Hussain, die optreedt als verteller. Zaterdag in Helmond (’t Speelhuis), 6 december in Capelle a/d IJssel (Isala Theater).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden