Theater

Er wordt geslagen, gebeten en gevierendeeld tot de oude wereld compleet is vernietigd.

Wat is The New Forest? Ten eerste is het de titel van een vierjarige serie voorstellingen van Rotterdams acteurscollectief Wunderbaum. Het is ook de naam die deze theatermakers gaven aan de nieuwe samenleving die ze willen creëren en waarvoor ze samenwerken met sociologen, architecten en reclamebureau KesselsKramer. Om The New Forest te presenteren, zijn er vast een maquette, een virtueel platform en een theatervoorstelling waarin de acteurs elkaar het licht uit de ogen slaan.


Bovenal is The New Forest een vierjarig gedachtenexperiment: Als je vanuit het niets een nieuwe wereld mocht opbouwen, hoe zou je dat dan doen? Alles begint met de voorstelling The New Forest - het begin, die ze nu spelen. Dit 'begin' gaat over het einde van de huidige samenleving. Want voor je iets nieuws kan bouwen, moet je al het bestaande afbreken.


Er zijn een paar lange scènes. De eerste, tevens beste, is één lang manifest, om en om uitgesproken door de vijf spelers, waarin al het oude wordt gedefinieerd. Wine Dierickx somt eerst de basisregels van de moderne maatschappij op. 'U heeft het draagvermogen van de lift niet overschreden. U heeft inritten vrijgehouden.'


Als geleidelijk ook andere spelers aan het woord komen, dienen complexere kwesties zich aan. 'We weten niet hoe we Zwarte Piet zouden moeten uitleggen aan Oprah Winfrey,' zegt Walter Bart. 'Ze moeten met hun kankerpoten van ons Sinterklaasfeest afblijven,' roept Matijs Jansen. Het beeld van onze samenleving wordt steeds troostelozer als Marleen Scholten zich afvraagt hoe zes mannen een meisje kunnen doodneuken.


Daarna gaan ze vechten. De spelers hadden hun boksbroekjes al aan. In een goed gechoreografeerde worsteling laten ze weinig van elkaar heel. Er wordt geslagen, gebeten en gevierendeeld tot het nepbloed rijkelijk vloeit en de oude wereld (een tekening op de vloer) compleet is vernietigd. De voorstelling eindigt met een presentatie van een aantal pioniers, inwoners van Wunderbaums nieuwe utopie. De spelers plunderen hiervoor een verkleedkist. Ze laten hun beste typetjes zien en komen met een keur aan accenten en gebreken. We zien een klagende oma, een arrogante Duitser, een 9-jarig voetballertje.


Hoe gaat die nieuwe samenleving er nu uitzien? De makers lijken zelf ook nog geen idee te hebben. De vraag is ook of een wereld zonder al die eigenaardigheden en problemen nog wel interessant is om in te leven. Waar zou Wunderbaum in zo'n wereld nog theater over moeten maken?


Maar het is een beginnetje. Na afloop kunnen publiek en spelers zich op het toneel rond de maquette verzamelen voor een champagnemoment. Er is ook een ideeënbox waarin iedereen suggesties kan achterlaten voor nieuwe typetjes voor de scène met de pioniers. Ik bedacht Arend, een 40-jarige Nederlander die zich seksueel aangetrokken voelt tot jonge kinderen. Benieuwd of die ook welkom is in The New Forest.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden