Theater

Hotel Sonja van Birgitta Hacham door Atelier D. Een soldaat en een officier ontmoeten elkaar onder een oeroude boom. Regie: Moniek Merkx....

Sterrenmix van Oscar van den Boogaard door het Vlaamse SKaGeN, een jong Vlaams gezelschap van acteurs afgestudeerd bij Toneel Dora van der Groen. Een voorstelling over het verlangen naar de ideale liefde. Tot en met 21 september in het RO Theater in Rotterdam.

Slachthuis 5 naar de gelijknamige roman van Kurt Vonnegut door Courage/De Stichting. Magrith Vrenegoor regisseert Peter de Graef in aangrijpend maar ook hilarisch relaas van een Amerikaanse soldaat die getuige is van het bombardement op Dresden. Tot en met 28 september in de Bovenzaal van Stadsschouwburg Amsterdam, première vrijdag.

Laika door T.A.F.K.A.S, een nieuw theaterinitiatief van Luc de Loo en Pètra Ardai (Space). Laika is het hondje dat in 1957 in Spoetnik 2 de ruimte in werd geschoten. Van 24 t/m 28 september in Frascati in Amsterdam.

Een heilige van de horlogerie door Boris van den Wijngaard en Roos Drenth, naar de roman van Willem Frederik Hermans. Tot en 22 september, 26 t/m 28 september, 3 t/m 6 oktober in Literair Theater Branoul in Den Haag.

Bloedarm van Sam Shepard door Het Toneelhuis wordt hernomen. Over hoe een vader, moeder, broer en zus elkaar het leven zuur maken. Met onder anderen Jan Decleir. Alleen in Stadsschouwburg Eindhoven te zien, op 24 september.

Zomergasten van Maksim Gorki door De Tijd. Een landhuis, een samowar, een pistool en een groepje Russen. Lucas Vandervost regisseert Warre Borgmans, Sam Bogaerts, Johan Van Assche, Katelijne Verbeke en Wim van der Grijn. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, vrijdag in de Goudse Schouwburg, zaterdag in De Warande in Turnhout, 23 september in Stadsschouwburg Eindhoven, 25 september in Chassé Theater, Breda.

Een lastig portret van Barbara Duijfjes naar teksten van Toon Tellegen. Regie: Liesbeth Coltof. Duijfjes speelt met haar moeder een stuk vol waarheden en leugens in het licht van een onvermijdelijk naderend afscheid. Tot en met 21 september in Frascati in Amsterdam.

Tourist van en door Mugmetdegoudentand. Een acteur en een actrice zijn te gast in een culinaire talkshow en spreken daar over reizen. Regie: Michiel van Erp. Vanavond in het Chassé Theater in Breda, vrijdag in Provadja in Alkmaar, 25 en 26 september in Grand Theatre in Groningen.

Pretpark van het lijden, acteurs van Keesen & Co (o.a. Wim Bouwens, Monique Kuijpers en Reinour Bussemaker) lezen teksten van Paul Pourveur (uit o.a. Naar Belgrado!, Congo en White-Out), welke eerder in regie van Willibrord Keesen gespeeld zijn. Op 21 en 22 september in Theater aan de Rijn Arnhem.

Twee stemmen, de bejubelde voorstelling door Jeroen Willems van ZT Hollandia maakt een reprisetournee. Aan een rijk gedekte dis speelt Willems zes topindustriëlen. Naar teksten van Pier Paolo Pasolini. Regie: Johan Simons. Vrijdag in Theater Bis in Den Bosch, 24 t/m 26 september in Bellevue in Amsterdam.

Van muizen en mensen van John Steinbeck in reprise bij Het Vervolg. Over liefde en dromen in een harde mannenwereld van losers en loners. Regie: Léon van der Sanden. Op 21 september in Stadsschouwburg Eindhoven, dinsdag in de Goudse Schouwburg, 25 september in De Maaspoort in Venlo.

Ubu van Alfred Jarry door Firma Rieks Swarte. 'Graaf u in , zet u schrap en hamster!' Een ruw plaatje uit de wereldgeschiedenis. Regie: Rieks Swarte. Zaterdag in Theater Bis in Den Bosch, 25 en 26 september in Stadsschouwburg Utrecht.

Beneden de Rivieren van Ger Thijs door Het Toneel Speelt. Door Hans Croiset en Ger Thijs. Een vader heeft na zijn dood nog een goed gesprek met zijn familie. Eindregie: Leonard Frank. Vanavond in Orpheus in Apeldoorn, vrijdag in Het Park in Hoorn, zaterdag in Schouwburg Amstelveen, dinsdag in Stadsschouwburg Utrecht, woensdag in De Vest in Alkmaar.

De Koopman van Venetië van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam wordt hernomen. In de regie van Ola Mafaalani gaat de voorstelling over het grote spel van de moderne, dolgedraaide economie van nu. Van 19 t/m 21 september in Stadsschouwburg Amsterdam, 25 september in Theater a/d Schie in Schiedam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden