THEATER

Het Vlaamse gezelschap De Koe speelt De Nijl is in Caïro aangekomen, waarin Frank Focketyn en Peter Van den Eede met teksten van Schopenhauer, Montaigne en Pascal verstrikt raken in een 'radicale folie à deux'....

Tournee

De Paardenkathedraal brengt in de regie van Dirk Tanghe een bewerking van Brechts 'Burgermansbruiloft', De Bruiloft. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Leiden (Schouwburg), zaterdag in Apeldoorn (Orpheus).

Dood Paard presenteert Blaat, een nieuw stuk van Oscar van Woensel. 'Tien delen, tien locaties, vele personages in een carrousel van verwikkelingen.' Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), 6 januari in Arnhem (Schouwburg).

Twee vrouwen in de lobby van een hotel, waar ze tot rust hopen te komen. Wie is de jager, wie de prooi? Karina Holla en Barbara Duijfjes spelen De Scrupuleuzen, vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Nijmegen (O42), zaterdag in Purmerend (de Verbeelding).

Leonard Frank regisseerde bij Theater van het Oosten de muziektheaterproductie Een Golem. Door o.a. Sacha Bulthuis, Rudolf Lucieer en Hugo Maerten. Miny Dekkers speelt accordeon, Marjanne Kweksilber is de mezzosopraan. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater) en vrijdag in Deventer (De Leeuwenburg).

Het Volk gaf Bouke Oldenhof ('Rolbrug', 'Hanebuurt', 'Abe') een schrijfopdracht, die resulteerde in Het Verjaardagsfeest, een tekst over de verjaardag van de pas gescheiden Brordus Kegge, waarin iedereen zijn best doet om het gezellig te maken. Een regie van Aike Dirkzwager. Met Bert Bunschoten, Elsje de Wijn e.a. Vanavond in Heerenveen (Posthuistheater), vrijdag in Zaltbommel (De Poorterij), dinsdag in Winschoten (De Klinker).

Voor Het Toneel Speelt maakte Benno Barnard een bewerking van Vondels 'Jephta', Jefta of Semitische liefdes. Het werd een eigentijds versdrama over liefde, dood en God. Met Hans Croiset, Alice Reys, Sieto Hoving en Lou Landré. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal), vrijdag in Doetinchem (Amphion), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en tot slot woensdag in Roosendaal (De Kring). 'De Jefta is een aangename verrassing - hier is een ijzingwekkende familietragedie in heldere woorden samengevat.' (Hein Janssen)

Rouw past Elektra door het Noord Nederlands Toneel in regie van Agaath Witteman. Met Marie-Louise Stheins, Josée Ruiter, Carol van Herwijnen e.a. Vanavond in Veenendaal (De Lampegiet), vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zaterdag en zondag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Wageningen (Junushof). 'De combinatie van Ruiter en Stheins als moeder en dochter bitch levert spetterend theater op.' (Marijn van der Jagt)

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartekreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vanavond in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), vrijdag in Breda (Chassé Theater) en tot slot dinsdag in Gouda (Goudse Schouwburg).

De Wetten van Kepler speelt Antigone van Jean Anouilh in regie van Dominique Hoste. Een jonge vrouw trotseert het gezag van een machtige vorst en bewijst haar broer de laatste eer. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur) en 19 december tot slot in Den Haag (Theater a/h Spui).

Golfbrakers van Art & Pro (Frans Strijards) gaat over een groep vrienden en 'de onverzettelijke vindingrijkheid waarmee overleven gepaard gaat'. Met Gusta Geleijnse, Titus Muizelaar, Betty Schuurman e.a. Zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 21, 22 en 23 december in Rotterdam (Schouwburg), 26 en 27 december in Eindhoven (Plaza Futura).

Ivar van Urk regisseerde Oom Wanja van Tsjechov bij Fact. 'Het grote gala van de gemiste kansen', volgens Van Urk. Met Annelies van der Bie, Truus Dekker, Joop Doderer, Maarten Wansink e.a. Dinsdag in Middelburg en tot slot woensdag in Leiden (Schouwburg).

Het Stuffed Puppet Theatre met Molière, vanavond in Terneuzen (Zuidlandtheater), 18 en 19 december in Utrecht (De Blauwe Zaal), 23 december in Alkmaar (de Vest).

Amsterdam

Het jaarlijkse theaterkerstspektakel in Theater Bellevue is gebaseerd op het sprookje Assepoester. Over de zoektocht naar de ideale partner, het verlangen naar de grote liefde - in een theater dat is omgetoverd tot een sprookjesachtig danspaleis. Met Coby Stunnenberg, Frans van Deursen, Wivineke van Groningen, Frits Lambrechts, Fania Sorel e.a. Vanavond (try-out), vrijdag (première), 19 december t/m 10 januari in Bellevue.

Stephan Sanders schreef Eros

/Thanatos, waarin vier personages op zoek gaan naar de waarheid. Een voorstelling van het DNA Lab, vanavond t/m zaterdag try-outs, maandag (première) en dinsdag in De Windbreker, Grote Bickersstraat 2-4.

Alle elf voorstellingen van Wilhelmina: je maintiendrai in de Stadsschouwburg, van 21 december t/m 3 januari, zijn bijna uitverkocht. Een vorstelijke productie van impresariaat J. Senf met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als de oude vorstin: 'Blankers zet haar sterke persoonlijkheid af tegen haar personage en dat levert adembenemend toneelspel op.' (Hein Janssen).

Het Duitse gezelschap Theater an der Ruhr speelt Pinocchio Faust, Roberto Ciulli's mix van Goethe's 'Faust' en 'Pinocchio' van Collodi. Vanavond in de Stadsschouwburg.

Op verzoek van actrice Kathenka Woudenberg schreef Daphne Meijer een stuk over mensen die niet kunnen of willen slapen. In Strassenfeger ontmoeten twee mannen en een vrouw elkaar 's nachts - alle drie met hun eigen redenen om niet thuis in bed te liggen. Vanavond (première) t/m 30 december in De Brakke Grond.

In Theater Bellevue de lunchvoorstelling Noorderzon, geschreven en geregisseerd door Moniek Kramer. Met Reinout Bussemaker, en Petra Laseur en Ria Marks als twee zusters die gevangen zitten in de sleur van hun bestaan. Tot en met 3 januari.

Een dochter brengt haar zwarte vader en witte moeder na jaren scheiding weer bij elkaar. De familiereünie pakt anders uit dan ze dachten. De Familie Samuels, geschreven en geregisseerd door Fenneke Wekker, vanavond t/m 30 december in Theater Cosmic.

Tot en met 26 december speelt Toneelgroep Amsterdam in het Transformatorhuis in de regie van Jürgen Gosch Bakchanten van Euripides. 'Gosch' strakke, gestileerde vorm geeft de mythische vertelling een heel eigen, beeldend karakter.' (Marian Buijs)

Haarlem

Na 'Het interview', brengt Carrousel een nieuwe tekst van Natalia Ginzburg, De Vergissing, opnieuw in regie van Marlies Heuer. Vijf vrienden wachten op hun gast en nemen het leven door. Ze klampen zich aan elkaar vast en aan hun dromen. Vanavond (première) t/m zaterdag in de Toneelschuur.

Rotterdam

Rieks Swarte en Mark Rietman regisseren Hondje, de familievoorstelling van het RO Theater, gebaseerd op het jeugdboek 'Cabot-Caboche' van Daniel Pennac. Over een straathond die in de grote stad een bazinnetje vindt, toch weer wordt gedumpt en het uiteindelijk redt dankzij zijn vrienden. Een uitbundige voorstelling met acteurs, poppenspelers, muzikanten en een sneltekenaar. De muziek is van Fay Lovsky. Van 16 december t/m 3 januari in de Schouwburg (daarna tournee).

Een lege strippenkaart verleent toegang tot de voorstelling De Hamletmachine van Heiner Müller door De Gasten komen, waartoe men zich verzamelt in de hal van het Centraal Station bij het beeld Het Afscheid. Op 21, 22 en 23 december om 20.30 uur.

Het multiculturele leven in Rotterdam West komt tot leven in de voorstelling West, vanavond en vrijdag nog in het Rotterdams Centrum voor Theater (Mathenesserdijk 293). Een idee, tekst en regie van Dave Schwab.

In het Maastheater op 18, 19, 22 t/m 25 december Nénette et les Zézettes: Loes Luca en haar band met 'Speciale Gast-artiesten' in kerstsfeer. Bespreken tel. 010-4004206.

Het RO Theater speelt Nachtasiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Werklozen, sukkelaars, dieven, helers en zwervers zoeken in een kelder vergetelheid in de drank. Laatste voorstellingen vanavond en vrijdag in het RO Theater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden