theater

lt. Gustl - mej. Else van Arthur Schnitzler door ‘t Barre Land. Bewerking van twee ‘monoloog novelles’ waarin een overspannen Weense officier en een wanhopige, ongetrouwde dame hun hart uitstorten....

Apocalypso is het tweede deel van een trilogie die Jibbe Willems schrijft voor Het Syndicaat. Een zwarte komedie waarin de wereld nu eens echt vergaat. Met live muziek. Vanavond (première) t/m zaterdag in Amsterdam (Rozentheater), dinsdag in Haarlem (Toneelschuur), 27 februari in Zwolle (Odeon), 28 februari in Arnhem (Schouwburg), 2 maart in Amsterdam (Studio K).

Moeder Courage van Brecht in regie van Hans Croiset, is een productie van Stage Entertainment (Joop van den Ende). Met Anne-Wil Blankers als de marketentster die probeert te overleven in oorlogstijd. Vrijdag en zaterdag in Apeldoorn (Orpheus), 25 t/m 27 februari in Breda (Chassé Theater), 29 februari, 1 en 2 maart in Nijmegen (Stadsschouwburg), 4 t/m 6 maart in Den Haag (Kon. Schouwburg).

De pianist naar het boek van W. Szpilman over de Pools-Joodse pianist die het getto van Warschau weet te overleven. Vanavond in Uden (Markant), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Flint), 25 t/m 27 februari in Amsterdam (Bellevue), 29 februari in Hoofddorp (De Meerse), 4 maart in Zoetermeer (Stadstheater).

Een Meeuw, vrije bewerking van Tsjechov, door Keesen & Co. Regisseur Willibrord Keesen scherpt de tegenstelling tussen de ambitieuze jongeren en de gearriveerde ouderen sterk aan. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), dinsdag in Wageningen (Junushoff), 27 februari in Tilburg (NWe Vorst), 28 februari in Leiden (LAKtheater), 29 februari in Doetinchem (De Gruitpoort), 1 maart in Amstelveen (Schouwburg).

As You Like It, Shakespeare’s komedie over de liefde door het Nationale Toneel, in regie van Gerardjan Rijnders. Met onder meer Anniek Pheifer, Jochum ten Haaf, Antoinette Jelgersma en Paul R. Kooij. Vanavond t/m zondag(middag) in Den Haag (Kon. Schouwburg), 5 t/m 8 maart in Groningen (Stadsschouwburg).

Vossen Johnny door Theatergroep Ponies. Een stuk van Anne van Weeghel over de visie van een zonderling op de ‘normale’ wereld. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Theater Kikker), 18 en 19 maart in Amsterdam (Theater Bellevue).

Frankenstein!, bewerking van Mary Shelley’s klassieker door Ko van den Bosch. Over de hypocrisie van de schoonheid, de wetenschap en de taal. Door d’Electrique in regie van Ola Mafaalani. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), woensdag in Heerenveen (Posthuis Theater), 28 februari in Groningen (Stadsschouwburg), 29 februari en 1 maart in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Steil, nieuwe voorstelling van Maatschappij Discordia over de noodzaak van nutteloosheid. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam. Van 26 t/m 28 februari speelt Discordia in Frascati Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernard, en van 29 februari t/m 1 maart Bernards Der Theatermacher.

Poppen in beweging is een festival in Theater Bellevue, Amsterdam. Vanavond en vrijdag de Poolse groep BTL & Duda Paiva met Facade, vrijdag en zaterdag Theatergroep Winterberg met ’hardcore’ poppentheater over hoeren en vanmiddag t/m zondag als lunchvoorstelling Survival, or how to survive Murphy’s law door TamTam Objektentheater.

De Laatste Lach met Freek de Jonge in de rol van oude komiek in een bejaardenhuis. Reprise. Vanavond t/m 7 maart en 17 t/m 29 maart in het Compagnietheater, Rotterdam.

Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die op overtuigende wijze het leven en streven schetst van Pim Fortuyn. Reprise. Vanavond in Berlicum (Den Durpsherd), vrijdag in Heerhugowaard (De Schakel), zaterdag in Soest (Idea Theater), dinsdag in Terneuzen (Scheldetheater), 27 februari in Roermond (CK Theater), 28 februari in Nijmegen (Hogeschool van Arnhem).

Pijlers van de samenleving van Henrik Ibsen gaat over een zakenman die in ernstige gewetensnood komt als een geheim uit zijn verleden opdoemt. Rob Klinkenberg bewerkte het stuk voor Toneelgroep Oosten. Erik Whien regisseert. Vanavond t/m 3 maart in Huis Oostpool, Arnhem. Tournee.

Huisvrouw/ Gras, tweeluik van Theatergroep Het Vervolg over het gezin. Het zijn twee toneelteksten van Ester Gerritsen. Gras, over een gezin op een Franse camping, is een reprise. Nieuw is Huisvrouw, dat de dagbesteding van een vlijtige huisvrouw zal onthullen. Regie: Hans Trentelman. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg, vrijdag in Lelystad (Agora), zaterdag in Hoorn (Het Park), 26 februari in Schiedam (Theater a/d Schie), woensdag in Valkenswaard (De Hofnar), 28 en 29 februari in Amsterdam (Theater Bellevue).

Is.Man, de voorstelling waarin Adelheid Roosen moslimmannen aan het woord laat, maakt een reprisetournee. Door Taco van Dijk en Yasar Üstüner. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), dinsdag in Deventer (Schouwburg), 27 februari in Beverwijk (Kennemer Theater), 28 februari in Breda (Chassé Theater), 29 februari in Soest (Idea).

Bezoek van een dame van Friedrich Dürrenmatt gaat over een dorp dat in opschudding raakt als een vrouw na jaren terugkomt en vergelding eist voor bepaalde gebeurtenissen. Door Els inc. in regie van Arie de Mol. Vrijdag en zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 25 en 26 februari in Groningen (Kruithuis), 1 maart in Heerenveen (Posthuis Theater), 4 t/m 6 maart in Utrecht (Kikker).

De Wilde Eend van Ibsen door De Theatercompagnie. Familietragedie waarin eenzame zielen verlichting zoeken. Regie: Maaike van Langen. Vanavond in Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Eindhoven (Parktheater), dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), 28 februari in Nijmegen (Luxtheater), 29 februari in Goudse Schouwburg.

Mightysociety5 van Eric de Vroedt gaat over de utopieën en dystopiën van de 21ste eeuw. Waar dromen jongeren nu van? Hoe groot is hun apathie? In een speciaal ontworpen installatie met verschillende ruimtes moet het publiek zijn eigen weg zoeken. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Theater Frascati), 27 februari t/m 1 maart in Den Bosch (Verkadefabriek), 5 t/m 7 maart in Leeuwarden (De Harmonie).

Laatste Nachtmerrie, derde deel in de reeks Stand Up Philosophy van Laura van Dolron. Over de machtswellust van de machthebbers, die niet terugschrikken voor een ‘leugentje om bestwil’. Vrijdag in Deventer (Bouwkunde), 29 februari en 1 maart in Haarlem (Toneelschuur).

dans
This, laatste deel van het vierluik Writing on the Walls van Dylan Newcomb over de vier elementen, en de ‘confrontatie met grenzen’. Een choreografie voor zes dansers. Vrijdag t/m zondag in Korzo, Den Haag.

dans
Piece T(H)ree (Here we are now) vormt het slotstuk in de reeks Piece en Private Peace van Piet Rogie. Een solo door Rogie over de ‘leefruimte van het individu’. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdamse Schouwburg.

dans
Coppelia door Het Nationale Toneel is een avondvullend klassiek ballet met vrolijke, eigentijdse vormgeving door Sieb Posthuma. Vrijdag, 27 en 29 februari, 1, 2 en 3 maart in Het Muziektheater, Amsterdam.

dans
Fluke van het Nederlands Dans Theater I bestaat uit Fluke (2002) van Mats Ek, en een nieuw werk van Jiri Kylián, Vanishing Twin (unfinished work) op muziek van Han Otten. Vanavond in Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 26 februari in Eindhoven (Parktheater), 28 februari in Tilburg (Schouwburg).

dans
The Autopsy Project van André Gingras, explosieve dans, vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Leiden (LAKtheater), 28 febuari in Tilburg (NWE Vorst).

dans
Imperium door Dansgroep Krisztina de Châtel op muziek van Henry Purcell. Reprise van ‘sublieme’ voorstelling. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), 28 februari in Almere (Schouwburg), 3 maart in Groningen (Stadsschouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden