THEATER

Een studie van humor. Zo luidt de ondertitel van de productie De slag van Glottis van het Vlaamse gezelschap Cie....

Tournee

Pietjan Dusee bewerkte de roman 'In the heart of the country' van Coetzee tot Veldschmerz. Een jonge, vereenzaamde vrouw woont met haar stugge vader op een afgelegen boerderij in Zuid-Afrika. De komst van een nieuwe voorman en zijn wulpse kindvrouwtje leidt tot onrustbarende ontwikkelingen. Een voorstelling door De Wetten van Kepler, op 1 en 2 mei in Amsterdam (Frascati), 3 mei in Purmerend (De Verbeelding), 7 en 8 mei in Tilburg (De Vorst), 12 en 13 mei in Leiden (LAKtheater).

Jan Ritsema regisseerde De Doden van James Joyce bij Het Nationale Toneel. Over een familiefeest in Dublin tijdens de kerst en een geheim uit het verleden. Met Marjon Brandsma, Frieda Pittoors en Ger Thijs. Vrijdag en zaterdag in Groningen (Kruithuis), zondag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 5 en 6 mei in Rotterdam (Schouwburg), 8 mei in Maastricht (Toneelacademie).

Zes personages op zoek is een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam, gebaseerd op een verhaal van Pirandello over personages die door hun schrijver halverwege het scheppingsproces in de steek zijn gelaten. De inwisselbaarheid van acteurs, van rollen, van personages, van emoties vormde het uitgangspunt voor regisseur Gerardjan Rijnders. Vrijdag en zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 5 t/m 9 en 19 t/m 23 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Op Rijncruiseschip Prins Hendrik viert de familie Tocht het robijnen huwelijksfeest. Peer Wittenbols schreef voor De Federatie Ochtendkroniek. Een regie van Rob Ligthert. Vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 3 mei in Den Haag (Korzo), 5 en 6 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Jeroen van den Berg regisseert De Mensenhater van Molière bij Het Oranjehotel, in een nieuwe vertaling van Michiel van den Berg. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Frascati), 6 mei in Breda (Chassé Theater), 7 mei in Hoorn (Het Park), 8 en 9 mei in Rotterdam (Schouwburg).

Bij het Noord Nederlands Toneel regisseerde de Engelse regisseur Derek Goldby Ik heb 't met 'm gedaan, een zwarte komedie die zich afspeelt in de door aids gekenmerkte jaren tachtig. Laatste voorstellingen: vrijdag en zaterdag in Groningen (Machinefabriek), 7, 8 en 9 mei in Amsterdam (Bellevue).

De Vlaamse theatergoep Stan speelt De Misantroop van Molière. Op 1 en 2 mei in Groningen (Grand Theatre), 6 t/m 9 mei in Amsterdam (Frascati).

Het Noord Nederlands Toneel speelt een bewerking van de brievenroman 'Les Liaisons Dangereuses' van De Laclos. Josée Ruiter en Adriaan Olree spelen de hoofdrollen in Gevaarlijke Liefdes, een regie van Arda Brokmann. Vrijdag in Bergen op Zoom (De Maagd), zaterdag in Rijswijk (Schouwburg), 5 mei in Leiden (Schouwburg), 6 mei in Gouda (Schouwburg), 7 mei in Alkmaar (De Vest), 8 mei in Ede (De Reehorst) en tot slot 9 en 10 mei in Groningen (Stadsschouwburg).

Peter Tuinman speelt de titelrol in John Gabriel Borkman van Ibsen, een voorstelling van het RO Theater over drie oude mensen en hun verloren leven. Vrijdag, zaterdag en zondag in Rotterdam (Schouwburg), 6 mei in Amersfoort (De Flint), 7 mei in Haarlem (Stadsschouwburg).

Laatste voorstellingen van Facelift, de komedie van Guus Vleugel over een drietal miljonairsvrouwen dat zich doodverveeld. Met Ingeborg Elzevier, Doris Baaten en Henriëtte Tol, en Anne-Mieke Ruyten in de rol van huishoudster. Zaterdag in Den Helder (De Kampanje), 6 mei in Roosendaal (de Kring), 7 mei in Amstelveen (Cultureel Centrum) en tot slot 8 mei in Arnhem (Schouwburg). 'Christiaan Nortier heeft de voorstelling in vlot tempo en vaardig geregisseerd. Dat is ook weer zo'n dooddoener, 'vaardig geregisseerd', maar hoe noem je het anders als je Ingeborg Elzevier op klompen een leuk dansje laat doen?' (Hein Janssen)

Beppie Melissen, René van 't Hof, Jim van der Woude en René Groothof vormen de spelersgroep van De verbouwing, de nieuwe voorstelling van Theatergroep Carver. Vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 6 mei in Eindhoven (Plaza Futura), 7, 8 en 9 mei in Leiden (LAKtheater).

Amsterdam

In De Nieuwe Tijd brengt auteur Jeroen van den Berg vier vertegenwoordigers van het Nederlandse sociaal-culturele leven van deze eeuw samen: Herman Heijermans, architect/stedebouwer H.P. Berlage, actrice Esther de Boer van Rijk ('Kniertje') en schrijfster Henriëtte Roland Holst. Een lunchpauze-voorstelling door Het Oranjehotel met Dries Smits, Els Ingeborg Smits, Huib Rooymans en Agaath Meulenbroek, t/m 24 mei om 12.30 uur in Theater Bellevue.

Dood Paard brengt een eigentijdse versie van de Medea-mythe. MedEia is een tekst van Oscar van Woensel, over 'liefde en de vele waarheden en leugens die daarmee gepaard gaan'. Van 1 t/m 14 mei in het Gasthuis.

Theatergroep Toetssteen brengt Gods Palingboer in de Engelenbak. Over de legendarische figuur Lou de Palingboer die door zijn omgeving als de belichaming van Jezus werd gezien. Tekst en regie: Ger Beukenkamp, t/m 9 mei.

Na De Paardenkathedraal (Dirk Tanghe) komt ook Art & Pro met Molière's Tartuffe. Frances Sanders, de stuwende kracht achter de openluchttheatervoorstellingen in Het Amsterdamse Bos, bewerkte en regisseerde deze komedie. Tot en met 23 mei in het Rozentheater.

Jarenlang volgde de Amsterdamse filmmaker Cyrus Frisch twee mannen en een vrouw die iedere dag hun verleden onderdompelden in alcohol. Nieuw West zet ze op het podium en geeft ze een tegenspeler in de vorm van Jezus. Jezus/Liefhebber is een voorstelling van Marien Jongewaard en Cyrus Frisch. Tot en met 9 mei, première woensdag.

Confusions van de Britse schrijver-regisseur Alan Aychbourn bestaat uit vijf eenakters over dilemma's, eenzaamheid en het verlangen naar gezelschap. Gespeeld door het Engelstalige The In players. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, van 6 t/m 10 mei en van 12 t/m 17 mei.

Arnhem

Wild Vlees is een lunchvoorstelling van regisseur Jeroen Kriek over verminking, uitsluiting en geldingsdrang. De monoloog is gebaseerd op de eerste roman van Marc Reugebrink en wordt gespeeld door Niels Horeman. In Theater aan de Rijn, 6 t/m 9 mei.

Haarlem

Regisseur Marije Gubbels debuteert in de Toneelschuur met het door haarzelf geschreven stuk Pleasure revenge of verlos ons van het aardse. Twee vrouwen en een man van nog geen dertig, goed opgeleid, intelligent, mooi, leuk, geestig, jong en dynamisch, hebben dus alles binnen handbereik. Tof, tof, tof. Toch? Van 1 t/m 6 mei, première op 2 mei.

In Faust twee gaat Goethe verder waar 'Faust I' eindigt: Faust gaat op zoek naar het absolute geluk en de ideale schoonheid. Guy Cassiers regisseert 't Barre Land. Laatste voorstellingen vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur.

Rotterdam

Sanatorium Clepydra is een voorstelling in voortdurende gisting. Grenzen in tijd, theater, beeldende kunst, leven en dood worden constant afgetast in het stuk gebaseerd op het boek van de Poolse schrijver Bruno Schulz. Door en bij Bonheur, Eendrachtsstraat 81. Op 1 en 2 mei (try-outs), 6 t/m 9 mei, 13 t/m 16 mei, 20 t/m 23 mei en 27 t/m 30 mei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden