Theater

Hoe komt het kalf bij zijn maat, tweede stuk dat Esther Gerritsen speciaal schreef voor Keesen & Co. Hedendaagse komedie over vijf mensen die in een gezellig samenzijn converseren over ziekte en dood....

Haarmann van Marius von Mayenburg door De Queeste. Een laconiek, op ware feiten gebaseerd gruweldrama over onmacht en chaos. Zaterdag in Stadsschouwburg Utrecht, woensdag in de Toneelacademie in Maastricht.

Der Dames Verzet van Erik-Ward Geerlings door Theatergroep COM.PLOT. verhaal over drie vrouwen uit het Friese verzet. Tot en met 23 maart in De Harmonie in Leeuwarden (première vrijdag), 25 t/m 29 maart in Frascati in Amsterdam.

Pikkepoezenwals van en door Annemarie Prins. Dance macabre op het slagveld van het leven, door een oude vrouw wier laatste uur geslagen heeft. Met composities van Martijn Padding en sonologe Krita Vincent. Tot en met 22 maart in Frascati in Amsterdam.

DropDeadMoney van Oscar van Woensel door De Koe. Over de inhoud van dit stuk wil de schrijver nog niets kwijt. Vrijdag en zaterdag in De Toneelschuur in Haarlem.

Kom maar bij het vrouwtje van en door Servaes Nelissen. Solo over een alleenstaande onderwijzeres die na een weinig succesvolle vakantie thuis haar draai weer probeert te vinden. Regie: Porgy Franssen. Van 13 t/m 15 maart in de Brakke Grond in Amsterdam.

Hamlet Machine, interdisciplinaire voorstelling met beeldende kunst, elektronische muziek, dans en theater van de Franse kunstenaar Dominik Barbier, naar het gelijknamige stuk van Heiner Müller. Met bijdragen van o.a. acteurs Alwin Punlinckx, Hugo Colscha, Kaspar Toeplitz, Lauren Dailleau en Didier Casamitjana. Van 13 t/m 16 maart in het kerkje van Ruigoord - een voorproefje voor het World Wide Video Festival (8 t/m 25 mei).

Liefdeslounge, in deze lunchtheatervoorstelling wordt het publiek overstelpt met liefde. Tien jonge acteurs spelen tien korte liefdesscènes van tien schrijvers (o.a. Gerardjan Rijnders, Ocar van Woensel en Jeroen van den Berg). Vanavond t/m 6 april in Bellevue in Amsterdam.

Van Gogh van Bas Heijne door Het Toneel Speelt/ZT Hollandia. Een voorstelling over de onmacht van de kunst en de macht van de liefde. Regie: Johan Simons en Leonard Frank. Tot en met 15 maart in Stadsschouwburg Amsterdam, 19 maart in het Chassé Theater in Breda.

Moeders gaan dood van William Faulkner door De Tijd. Een begrafenistocht ontaardt in een groteske zwerftocht vol obstakels en oponthoud. Vanavond in de Brakke Grond in Amsterdam.

Romeo 'n' Juliette, a caribean xperienz door Cosmic, theaterversie van de voorsteling die in 2000 in een parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost stond. Regie en bewerking: John Leerdam. Vanavond in De Harmonie in Leeuwarden, vrijdag in De Meerse in Hoofddorp, zaterdag in de Leidse Schouwburg.

Putlucht van en door Aluin. Hilarisch drama over de toenemende overbodigheid van mannen en hun strijd om hun positie te heroveren. Vanavond in de Lieve Vrouw in Amersfoort, 14 t/m 16 maart in Bellevue in Amsterdam, 18 maart in de Gigant in Apeldoorn.

Bedrog van Harold Pinter door De Appel. Over bedrog in al zijn facetten. Vertaling, regie en spel: Hubert Fermin, Geert de Jong en Hugo Maerten. Tot en met 29 maart in het Appeltheater in Den Haag.

De kant van Swann, eerste deel van een mega vierluik dat Guy Cassiers bij het RO Theater maakt aan de hand van A la recherche du temps perdu van Marcel Proust, in een bewerking van Cassiers en Eric de Kuyper. Tot en met 15 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

Elektra van Sofokles door Productiehuis Rotterdam in regie van Peter Sonneveld. Met Marike van Weelden in de titelrol; Martine Crefcoeur speelt Klytaimnestra. Tot en met 22 maart in de Krijn Boon Studio van de Rotterdamse Schouwburg.

De Potvis, komisch gezinsdrama van Frank Houtappels met o.a. Ingeborg Elzevier, Raymonde de Kuyper en Theo Pont. Vanavond in het Kennemer Theater in Beverwijk, vrijdag in Koornbeurs in Franeker, zaterdag in het Posthuis in Heerenveen, 17 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Klassiek drama over jaloezie met Hans Kesting als Othello en Roelant Fernhout als de intrigant Jago. Regie: Ivo van Hove. Vertaling: Hafid Bouazza. Vrijdag in De Spil in Roeselaere, maandag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, dinsdag in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Arturo Ui van Brecht door het Noord Nederlands Toneel. Satirische gangstershow. Regie: Marc Becker en André Studt. Vanavond in het Chassé Theater in Breda, vrijdag in De Kunstmin in Dordrecht, zaterdag in De Vest in Alkmaar, dinsdag in de Goudse Schouwburg, woensdag in Het Park, Hoorn.

Gloed van Sándor Márai, in een bewerking van Ger Thijs. Ursul de Geer regisseert Eric Schneider, Dries Smits en Heleen Pimentel in dit stuk over vriendschap, liefde, wraak en trouw. Vanavond in Theater Markant in Uden, vrijdag in Het Park in Hoorn, 17 maart in Stadsschouwburg Middelburg.

Chinindrest takeaway van en door Dood Paard is een protest tegen de manier waarop de welvaart in de wereld is verdeeld. Tot en met 15 maart in Frascati in Amsterdam, woensdag in Schouwburg Arnhem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden