THEATER

Toneelgroep Amsterdam viert op 26 maart het tienjarig bestaan met de honderdste voorstelling van Liefhebber in de Stadsschouwburg, waar TGA zich in 1987 zich voor het eerst aan de buitenwereld presenteerde....

Amsterdam

In de Engelenbak gaat vanavond het toneelstuk De Wisselwoning van Ger Beukenkamp in première, in een regie van Hans van Hechten. Het amateurgezelschap Toetssteen brengt een heropvoering van het toneelstuk dat het laatst te zien was in een uitvoering door Toneelgroep Centrum in 1986. Tot en met 29 maart.

In De Brakke Grond presenteert L & O tot en met zaterdag de drie uur durende voorstelling Made in Heaven/onze eigen versie/Singdance 2. Anneke Bonnema en Hans Peter Dahl mixen verschillende theaterstijlen en genres door elkaar en vragen het publiek de voorstelling passief of actief bij te wonen.

Studio 5 herneemt de voorstelling De Jodenverraadster of de Gerechtigheid Kent Geen Opwinding van regisseur Helmert Woudenberg. Het stuk gaat over Ans van Dijk, de lesbische vrouw die tijdens WO II ruim honderd joodse onderduikers verraadde aan de Duitsers in ruil voor haar vrijheid. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, van 25 t/m 30 maart.

In het Veemtheater gaat op 21 maart Walts van de groep Morphoses in première, de tweede productie van regisseur Manette Meulenkamp. Over de angst voor het maken van keuzes. Ook op 22 en 23 maart.

In het Trusttheater speelt De Trust van 25 maart tot en met 29 april Mijn Hondemond van de Oostenrijkse schrijver Werner Schwab. Theu Boermans regisseert het slot van het vierluik 'De Faecaliëndrama's'.

In de Palonizaal van Theater Bellevue spelen Annet Malherbe, Peter Blok en Olga Zuiderhoek tot en met 30 maart de lunchvoorstelling Chesterfield, een coproductie van Bellevue en Orkater. Aat Ceelen regisseert.

In het Transformatorhuis op het terrein van de Westergasfabriek speelt Toneelgroep Amsterdam de voorstelling Kroonjaar, een nieuwe komedie van Bert Edelenbos, die eerder 'Rouwkost' maakte. Titus Muizelaar regisseert. Tot en met 4 april.

Toneelgroep Amsterdam speelt in Theater Bellevue Een Franse zanger, een nieuwe monoloog van Hugo Koolschijn, in een regie van Gijs de Lange. Tot en met 29 maart. Op 21, 22, 28 en 29 maart brengt TGA ook de monoloog Zangles van Koolschijn als 'late-night'-voorstelling.

De Kern brengt een portret van Jean de La Fontaine, getiteld La Fontaine of het Fabelachtige Onverstand. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, t/m 23 maart.

Den Bosch

In Theater Bis op 25, 26 en 27 maart Gimmick!, een rauwe zedenschets van de kunstenaarsscene in de jaren tachtig en negentig, naar de gelijknamige roman van Joost Zwagerman. Joris van Midde regisseert.

Den Haag

In het Appeltheater gaat vrijdag De Driestuiversopera van Bertolt Brecht in première, op muziek van Kurt Weil. Aus Greidanus regisseert. Tot en met 14 juni. Verder in het Appeltheater Eindspel van Samuel Beckett, in een regie van de Yoshi Oida. Met Luc Boyer, Christine Ewert, Carol Linssen, Eric Schneider en Gabe Tarjan (slagwerk). Tot en met 28 april.

Het verhaal 'Toti' van Theo van Gogh vormt het uitgangspunt voor de door regisseur Sam Bogaerts geregisseerde voorstelling Toti!, die zaterdag in het Atrium van het Haagse stadhuis in première gaat. Peer Mascini is Ivar, die vanuit zijn koninklijke rolstoel terugblikt op zijn onmogelijke liefde voor het invalide meisje Toti (t/m 19 april).

In Literair Theater Branoul (Maliestraat 12) spelen Maike Meijer en Guido van Hulzen De Verzamelaar, naar 'The Collector' van John Fowles. Tot en met 29 maart.

Toneelgroep Drang speelt op locatie de voorstelling Straat, gebaseerd op 'Road' van Jim Cartwright. 'Straat' speelt zich af op de zeventiende verdieping van een tijdelijk niet in gebruik zijnd gebouw van Rijkswaterstaat, aan de Koningskade 4 (bij het Malieveld). Nog tot en met 22 maart. Reserveren op tel.nr. 070-3522406.

Maastricht

In de Toneelacademie gaat op 26 maart het stuk De laatste dagen in première, geschreven en geregisseerd door Jeroen van den Berg van theatergroep het Oranjehotel. Ook op 27 maart, daarna tournee.

Rotterdam

Regisseur Guy Cassiers heeft met negen Brusselse kinderen en veertien muzikanten van het Gentse muziektheatergezelschap Lod de minimusical Kahaani gemaakt. Zaterdag gaat het muzikale familiesprookje in de Schouwburg in première. Zondag om 14.30 uur.

Het Rotterdams Centrum voor Theater (Mathenesserdijk 293) is omgebouwd tot de nachtclub 'Chez Arnold'. Achttien travestiesterren brengen daar de voorstelling Arnold het leven van een travestiet. Tot en met 23 maart.

Utrecht

In Theater Kikker speelt vanavond en vrijdag de voorstelling La Musica II van Marguerite Duras, de vorig jaar overleden schrijfster en cineaste. Duras schreef 'Musica' in 1965, om het stuk pas twintig jaar later van een tweede bedrijf te voorzien. Het geheel noemde ze 'La Musica II'. Ivar van Urk regisseert.

Tournee

Vanavond gaat in de Toneelschuur in Haarlem de voorstelling Fred van theatergroep Carver in première, waarin voor het eerst geen gastacteurs spelen maar alleen de drie vaste leden van het gezelschap (Leny Breederveld, René van 't Hof en Beppie Melissen). Helmert Woudenberg regisseert. Tot en met 22 maart, op 25 maart in Deventer (Schouwburg), 26 t/m 29 maart in Rotterdam (Schouwburg).

Theatergroep De Federatie speelt Noordeloos. Het verhaal van Peer Wittenbols over drie onbaatzuchtige mensen die troost proberen te vinden. Rob Ligthert regisseert. Met Juul Vrijdag, Han Römer en Joke Tjalsma. Op 20, 21 en 22 maart in Amsterdam (Frascati), 25 maart in Roermond (CK Theater). 'Noordeloos is een prachtig nieuw Nederlands toneelstuk vol onderhuidse tragiek, met eigenzinnige humor opgeschreven door Peer Wittenbols.' (Hein Janssen)

Peter de Baan regisseert bij het RO Theater Woyzeck van Georg Büchner, dat wordt beschouwd als de eerste moderne klassieker. Over een soldaat die in bittere armoede leeft. Met Stefan de Walle als Woyzeck en Sabriana van Halderen als zijn vrouw Marie. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), op 25 maart in Drachten (De Lawei), 26 maart in Deventer (Schouwburg). 'Herhaaldelijk klinkt het sprookje uit Büchners tekst over een kind dat helemaal alleen op de wereld is. Dat is Woyzeck. En dat is aan het einde van deze ontroerende voorstelling ook het kind van Woyzeck, gespeeld door Maartje Simons (...)' (Marijn van der Jagt)

Het Toneel Speelt brengt Een Sneeuw van Willem Jan Otten. Albert Lubbers regisseert het stuk over een familie die maar niet uit de voeten kan met het verleden. Vanavond in Purmerend (De Purmaryn), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), zondag in Alkmaar (De Vest), op 25 maart in Gouda (Schouwburg), 26 maart in Tiel (Agnietenhof). 'Het is de allermooiste toneelvoorstelling van dit seizoen (...)' (HJ).

Dirk Tanghe maakt zijn regiedebuut bij De Paardenkathedraal in Utrecht met Strindbergs 'Freule Julie' dat in deze Utrechtse versie gewoon Fröken Julie heet. In Fröken Julie treffen twee jonge mensen elkaar in de keuken van een landhuis tijdens een broeierig midzomernachtsfeest. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), vrijdag in Dordrecht (Schouwburg), zaterdag in Leiden (Schouwburg), op 24 maart in Heerlen (Stadsschouwburg), 26 maart in Arnhem (Schouwburg).

De Gekwetstheid is Minimaal (Contusione è Minima) is een productie van Arnhemse Theaterinitiatieven. De Belgische taalvirtuoos Paul Pourveur schreef dit toneelstuk over mannenvriendschap, oorlog en seksueel geweld. Willibrord Keesen regisseert. Vrijdag in Doetinchem (Gruitpoort), zaterdag in Tilburg (De Vorst). 'Regisseur Willibrord Keesen ensceneerde al eerder teksten van Pourveur en ditmaal slaagt hij er meer dan ooit in om de uitwaaierende zinnen een lichte, sprankelende toon te geven.' (Marian Buijs)

De Comedian Harmonists is een productie van Stichting Toneelschuur Produkties in Haarlem, geïnspireerd op de gelijknamige zanggroep die in het Berlijn van de jaren dertig furore maakte. Naar een idee van Hans Thissen. Zes zingende acteurs spelen de teloorgang van een hechte mannenvriendschap. Vanavond in Wehe-den-Hoorn ('t Marnehoes), vrijdag in Winsum (Oburgumerkerk), zaterdag in Ekehaar ('t Hek van de Dam), op 26 en 27 maart in Utrecht (Stadsschouwburg).

Na producties over het werk van Paul van Ostaijen en Louis Paul Boon, brengt De Gebroeders Flint de muziektheatervoorstelling 'Dief van Liefde', gebaseerd op het omvangrijke oeuvre van Hugo Claus. Het stuk wordt begeleid door pianist Paul Prenen en klarinettist Michel Marang. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Culemborg (De Fransche School), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), op 26 maart in Hoorn (Het Park).

Het Noord Nederlands Toneel speelt Vlieg mijn draak, gebaseerd op 'Vole mon dragon' van de schrijver, fotograaf en fotocriticus Hervé Guibert, die overleed aan de gevolgen van aids. In 'Vlieg mijn draak' toont Guibert het schrikbeeld van onthechting en uitputting. Karst Woudstra regisseert. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), van 25 t/m 29 maart in Amsterdam (De Brakke Grond).

Hanebuurt heet het nieuwe toneelstuk van Bouke Oldenhof, die eerder naam maakte met het voetbalspektakel 'Abe'. Zaterdag in Spijkenisse (De Stoep), op 27 maart in Emmen (De Muzeval).

Theater van het Oosten speelt De Thuiskomst van Harold Pinter in een regie van Jeroen van den Berg. Vanavond in Gouda (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Haarlem (De Toneelschuur), op 18 maart in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose, in een regie van André van den Heuvel. Vanavond in Zeist (Figi), vrijdag in Rotterdam (Zuidpleintheater), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), op 25 maart in Doetinchem (Amphion), 26 maart in Steenwijk (De Meenthe).

Ton Vorstenbosch bewerkte de roman De Stille Kracht van Louis Couperus tot een toneelstuk. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), op 24, 25 en 26 maart in Leiden (Schouwburg).

Antigone speelt De Kersentuin van Tsjechov in een regie van Ignace Cornelissen. Op 24 maart in IJmuiden (Stadsschouwburg), 25 maart in Oosterhout (De Bussel), 26 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), de laatste voorstelling in Nederland is op 28 maart te zien in Purmerend (De Purmaryn).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden