Theater

Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg duurt tot eind september. Het motto is Dreams for Sale. Deze week: Road to Nowhere door Young@heart Chorus (vanavond), Erniedrigte und Beleidigte door de Berlijnse Volksbam Rosa Luxemburg-Platz, een regie van Frank Castorf (vrijdag en zaterdag), Pablo in der Plusfiliale door de Berlijnse Volksbam...

www.deinternationalekeuze.nl.

SeptemberKoninkjes, voor het tweede jaar besteedt het Theaterfestival, dat afgelopen weekeinde in Amsterdam afliep, in het bijprogramma ook aandacht aan nieuw werk, gemaakt door jonge theatermakers in productiehuizen en theaterwerkplaatsen. Van deze 'SeptemberKoninkjes' zijn komende dagen nog te zien Gharb van Cyrus Frisch, How heavy are my thoughts van Ivana M, Grond van Boukje Schweigman en Tuttefrut van Jef van Gestel. Ook te zien is Dead Orange Walk van Quade & Paiva, 'de meest opmerkelijke' voorstelling uit de Serie Nieuwe Theatermakers van het afgelopen seizoen. Tot en met 11 september in Frascati, het Gasthuis en theater Het Veem in Amsterdam (www.theaterfestival.nl).

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Johan Simons regisseert Elsie de Brauw, Bert Luppens, Fedja van Huen Yonika Spijker in deze voorstelling die inmiddels met vele nominaties en prijzen is overladen. Reprise. Op 17 september in de Metropool in Almere, 24 en 25 september in Stadsschouwburg Eindhoven.

Theaterfestival Almere, de 8ste editie begint vrijdagavond met het openluchtspektakel Arka. Zaterdag staat overdag in het teken van straattheater; 's avonds zijn de voorstellingen Macbeth door het Noord Nederlands Toneel en Fuis, een eigentijdse bewerking van Faust door Made in da Shade.

De stad als podium, zondag openen de Haarlemse podia het theaterseizoen met een openluchtspektakel op de Grote Markt, met optredens van Holland Symfonia, Dogtroep (Carwash), Soulvation feat. dj Ronald Molendijk en Roy Paci & Aretuska.

De Negers van Jean Genet werd twintig jaar geleden voor het laatst gespeeld. Tijdens een proces van een lustmoord door een zwarte man op een blanke vrouw, blijkt de toedracht anders te zijn dan het lijkt. De Nieuw Amsterdam/De Verrukking speelt De Negers in regie van Rik HanckVrijdag in het Fulcotheater in IJsselstein, 13 en 14 (premi) september in Stadsschouwburg Amsterdam.

Galleryplay van Willem de Wolf door Kad/Toneelschuurproducties. Voorstelling over en met beeldend kunstenaar Cees Krijnen, die zich sinds zijn

afstuderen in 1999 bezighoudt met het portretteren van zijn gescheiden moeder Greta Blok. Van 14 t/m 18 september in Frascati in Amsterdam.

Schaduwkind naar het boek van P.F. Thom, het 'adembenemende relaas van het zoeken naar woorden'

op het moment dat ouders een kind verliezen. Regie: Manon Barthels. Tot en met 16 oktober in Theater Branoul in Den Haag.

Juffrouw Margreet, lunchtheater van en door Esmekker en Annette Maas in Bellevue in Amsterdam. Over een lerares die dwangmatig probeert de controle over haar klas te bewaren. Van 14 t/m 26 september in Bellevue in Amsterdam.

Nu even niet/nu even wel, geschreven en geregisseerd door Maria Goos. Twee lunchvoorstellingen die nu samen op een avond als tweeluik worden gepresenteerd. Nu even niet gaat over mannenvriendschap; in Nu even wel wordt die vriendschap van de andere kant belicht. Van 14 september t/m 2 oktober in Bellevue in Amsterdam.

De man met de vijf vingers, zwarte revue door Hotel Modern, dat zich bedient van verschillende theatervormen als animatiefilm, bewegende kijkdozen, musical, voordrachtskunst et cetera. Van 14 t/m 25 september in de Brakke Grond in Amsterdam.

To the Max door Gezelschap van de Nacht, 'adrenalinetheater' met drie acteurs, een vj, een dj en een muzikant. Een dag uit het leven van wannabe popster Max. Premi vrijdag tijdens de 'earth label night' in De Melkweg in Amsterdam, 16 t/m 18 september in Bitterzoet in Amsterdam.

Oidipous van Sofokles in een regie van Corrina Manara, die in 2002 afstudeerde aan de regie-opleiding van de Theaterschool Amsterdam. Op 10 en 11 september in de Toneelschuur in Haarlem.

Tantalus, de alom bejubelde 9-delige Tantalus-cyclus van John Barton in een regie van Aus Greidanus is hernomen in het eigen Appeltheater in Den Haag, in september en op 17 en 24 oktober zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur. Reserveren: tel. 070-3502200 en www.toneelgroepdeappel.nl.

Zeeland Nazomer Festival, t/m 12 september biedt dit zomerfestival nog Sweetheart Come, een nieuwe opera van Mariecke van der Linden, Variaties door De Eend in de havens van Arnemuiden, De Oranje Kasuaris van Nirav Christophe over Maurits van Oranje en zijn rivaal Johan van Oldenbarneveldt, en Diep in het Bos van Eric de Volder en Dick van der Harst. Verder veel muziek. festivalhart is wederom de oude abdij in Middelburg (www.nazomerfestival.nl).

Kunst van Yasmina Reza door Theater Het Hof. Hedendaagse komedie over kunst en vriendschap. Van 9 september t/m 15 oktober in Theater Het Hof in Arnhem.

Novecento pianist der oceanen, theatermonoloog van Alessandro Baricco door Porgy Franssen. Over een pianist, als baby op de oceaanstomer Virginia geboren, die zijn hele verdere leven niet aan wal is geweest. Tot en met 11 september in de Toneelschuurin Haarlem, 16 en 17 september in Lantaren/Venster in Rotterdam.

De Meid/Kwelling van Heijermans door Olga Zuiderhoek en Ria Eimers. In De Meid chanteert een dienstmeid haar madam. Kwelling gaat over de onuitgesproken liefde van een ouder echtpaar, waarvan de man blind is. Reprise. Tot en met 11 september in Theater Bellevue in Amsterdam.

Anna, Hanna en Johanna door Theatergroep de Kern, een bewerking van de gelijknamige roman van Marianne Fredriksson over drie vrouwenlevens. Reprise. Op 14 september in Ommen (Carrousel), 16 september in Tiel (Agnietenhof), 17 september in Heemstede (De Luifel).

Hella voor Freek, tentoonstelling over het theaterwerk van Freek en Hella de Jonge, n.a.v. zijn 60ste verjaardag, zijn 35-jarig theaterjubileum en de 25-jarige samenwerking met zijn vrouw Hella. Tot en met 9 januari in Theatermuseum van Theater Instituut Nederland. Geopend: ma t/m vr 11-17u za zo 13-17u. Tel. 020-5513300.

Timon van Athene is dit jaar de openluchtvoorstelling van Toneelvereniging Diever. Een Shakespeare-drama over een rijke man die al zijn vrienden verliest. Er spelen uitsluitend mannen mee, in grijs pak. Laatste voorstellingen t/m 11 september. Zie ook:

www.shakespearetheaterdiever.nl Het Beloofde Land, een theaterproject van Ab Gietelink over het leven van Jezus de Nazarener n.a.v. Gietelinks reis naar Israen de Palestijnse gebieden. Met Gietelink in de rol van Jezus. Tot en met 11 september in De Burcht in Leiden, 14 t/m 16 september in Slot Loevestein in Gorinchem. Zie ook: www.abgietelink.nl ber in Hoorn (Het Park), 16 t/m 18 september in Dordrecht (Kunstmin), 21 en 22 september in Stadskanaal (Geert Teis), 23 en 24 september in Winschoten (De Klinker).

Over de top door Nuhr. Vanavond t/m zaterdag in Hoofddorp (De Meerse), 14 en 15 september in Zoetermeer (Stadstheater), 17 september in Hoogeveen (De Tamboer), 22 en 23 september in Zaandam (Zaantheater).

Tatatata door Hans Liberg. Vanavond in Kerkrade (Theater Kerkrade), vrijdag in Schiedam (Theater a/d Schie), 22 september in Rijswijk (Schouwburg), 23 september in Tilburg (Schouwburg).

Five Easy Pieces. Zaterdag in Hilversum (Achterom), 15 september in Stadskanaal (Geert Teis), 17 september in Beverwijk (Kennemer Theater), 18 september in Arnhem (Posttheater), 22 september in Zaandam (Zaantheater).

Versterkte gedichten door Huub van der Lubbe met Concordia. Zaterdag in Deventer (Theater Bouwkunde), 15 september in Beusichem (Het Heerenlogement), 17 september in Papendrecht (De Willem), 18 september in Alphen a/d Rijn (Parktheater).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden