THEATER

Tournee..

Het Toneel Speelt met Karst Woudstra's beste en meest succesvolle toneelstuk Een Zwarte Pool in regie van Willem van de Sande Bakhuyzen. Door Victor Löw, Carine Crutzen, Ariane Schluter, Reinout Bussemaker en Ali Ben Horsting. In een Amsterdams grachtenhuis met designmeubeltjes symboliseert een Poolse jongen de angst voor alles wat vreemd en bedreigend is. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 16 februari in Breda (Chassé Theater), 17 februari in Terneuzen (Zuidlandtheater).

Het Weer van Carver gaat over 'de bejaarde medemens'. Met Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Ria Eimers als krakende oudjes die er lustig op los filosoferen. Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Culemborg (De Fransche School), 15 t/m 19 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Don Q is een bewerking van het verhaal van Don Quichotte door Fred Delfgaauw, die poppen en andere attributen gebruikt in zijn voorstelling. Vanavond in Etten-Leur (De Nobelaer), vrijdag in Breda (Chassé Theater), dinsdag in Groningen (De Oosterpoort), 16 februari in Emmen (De Muzeval).

Het verhaal van Orestes is een bewerking van Aischylos' trilogie ('Agamemnon', 'Dodenoffer', 'De Goede Geesten') door Erik Snel voor Theatergroep Aluin. Agamemnon keert na tien jaar oorlog in Troje als overwinnaar naar huis, waar het moorden opnieuw begint. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Akademietheater), 16 februari in Den Haag (Korzo), 18 februari in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Na 'De Doorspeler' komt Ramsey Nasr (Het Zuidelijk Toneel) opnieuw met een eigen geschreven solo, Geen lied. Hij speelt daarin een jongeman die in de onderwereld op zoek gaat naar zijn eerste liefde. Op 15 en 16 februari in Amsterdam (Theater Bellevue), 17 en 18 februari in Utrecht (Huis a/d Werf).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), 11 en 12 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 15 februari in Lochem (Schouwburg), 16 februari in Enschede (Twentse Schouwburg), 17 februari in Rijswijk (Schouwburg).

Onbestelbare stukken is een detective over onbestelbare postzendingen, privacy en 'het dameoffer' door Theater Adhoc. Geregisseerd door Dirk Groeneveld. Medewerking verleende de PTT-afdeling Onbestelbare Postzendingen. Vrijdag (uitgestelde première) en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 16 februari in Winterswijk (De Storm), 17 februari in Groningen (Kruithuis).

Gerrit Timmers maakte een bewerking van Shakespeare's Othello bij het Onafhankelijk Toneel. Bert Luppes is een 'witte' generaal die in de Arabische wereld een buitenstaander is en daar ten prooi valt aan een moorddadige jaloezie. Op 15 februari in Dordrecht (Kunstmin), 16 februari in Den Haag (Volksbuurttheater), 17 februari in Breda (Chassé Theater).

J.J. Voskuil maakte i.s.m. drie acteurs van het voormalige Werkteater een bewerking van zijn romancyclus 'Het bureau'. Helmert Woudenberg, Marja Kok en Shireen Strooker spelen Maarten Koning, zijn vrouw Nicolien en haar oude moeder in Het Bureau Thuis. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Roermond (CK Theater), zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 15 februari in Vught (De Speeldoos), 16 februari in Kampen (Stadsgehoorzaal), 17 februari in Zutphen (De Hanzehof).

Het Nationale Toneel speelt Het geheugen van water van Shelagh Stephenson. De reünie van drie dochters bij de dood van hun moeder. Met Will van Kralingen, Antoinette Jelgersma, Oda Spelbos, Edda Barends, Peter Tuinman en Paul Hoes. Van 11 t/m 13 februari in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), dinsdag in Enschede (Twentse Schouwburg).

Na 'In de rui' en 'In concert/Benefiet nu' brengt Mug met de gouden tand het derde deel van deze trilogie over moeder Pia en haar zoon Roy, In de lucht. Met Marjan Luif, Marcel Musters en Dirk Kuiper. Vanavond 10 februari in Nijmegen (O42), 11 en 12 februari in Groningen (Grand Theatre), 17 t/m 19 februari in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Ja Zuster Nee Zuster door het RO Theater. Met o.a. Loes Luca als Zuster Klivia en Paul Kooij als een hele Boze Buurman Boordevol. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg een benefietvoorstelling ten behoeve van het afgebrande Hofpleintheater (kaarten 100 gulden), vrijdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 12 en 13 februari in Utrecht (Stadsschouwburg), 15 en 16 februari in Gouda (Schouwburg).

Nieuw Amsterdam speelt John en Joanna, een Nederlands/Surinaamse 'Romeo en Julia', die zich afspeelt in het koloniale verleden. Regie: Alida Neslo. Vrijdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 16 februari in Eindhoven (Stadsschouwburg), 20 februari in Groningen (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Schlemiel is een tekst van Steven Berkoff, een black comedy waarin de personages tijdens hun gesprekken ook hun gedachten uitspreken. Een lunchpauzevoorstelling door Het Groote Hoofd. Regie: Anny van Hoof. Vandaag t/m 5 maart in Theater Bellevue.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg van 15 t/m 27 februari The Inplayers met de thriller An Inspector Calls van J.B. Priestley.

Toneelgroep Amsterdam herneemt Liefhebber, Gerardjan Rijnders' briljante eenacter over een gefrustreerde toneelcriticus, zijn neurotische vrouw en verslaafde zoon. Door Titus Muizelaar, Lineke Rijxman en Fred Goessens. Van 15 t/m 19 februari in het Transformatorhuis.

Gijs Scholten van Aschat speelt de titelrol in Ivanov van Tsjechov door Art & Pro, geregisseerd door Frans Strijards. Vanavond t/m 26 februari in het Rozentheater.

Tg Monk speelt Attempts on her Life van Martin Crimp, waarin het verhaal rond ene Anna steeds complexer en grilliger wordt. Van 16 t/m 27 februari in het Gasthuis.

Kortsluiting is een 'black comedy' van Haye van der Heyden over een man die af en toe dementeert en daarmee voor verwarring zorgt in zijn gezin. Met Allard van der Scheer, Nelly Frijda, Rick Nicolet en Hymke de Vries. Vanavond t/m zondag in Nieuwe de la Mar Theater.

Hein van der Heijden (regie) en Oscar van Woensel (tekst) zijn de makers van Arkadia, een voorstelling waarin de klassieke mythologie op de korrel wordt genomen. Vanavond t/m 12 februari in het Transformatorhuis.

De Trust speelt De laatsten van Gorki in regie van Theu Boermans. Een familiedrama tegen de achtergrond van de (mislukte) revolutie van 1905 - alles draait om geld, morele waarden bestaan nauwelijks. Met een bijna volledige Trust-cast: Anneke Blok, Jappe Claes, Marisa van Eyle, Sylvia Poorta, Bert Geurkink, Harry van Rijthoven e.a. Vanavond t/m 4 maart in het Trusttheater.

Den Haag

In Branoul (Maliestraat 12) vanavond en vrijdag Anne-Marie Heyligers en Ellen van Rossum in Een gevaarlijke verhouding naar het boek van Hella Haasse.

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel met Op de hoogte, reddingspoging, onzin van Thomas Bernhard, dat regisseur Bart Danckaert plaatste in het voormalige Kantongerecht, Kattenhage 1. Vanavond t/m 12 februari.

Haarlem

De Roovers & Thassos spelen Maria Stuart van Friedrich Schiller, een 'waanzinnige verzentragedie in vijf bedrijven vol passie en vuur'. Vrijdag en zaterdag in De Toneelschuur.

Rotterdam

'Een tragische komedie voor drie personages en een hoop spullen.' Dat is Macbeth door Hotel Modern, waarin Macbeth en zijn lady in een villa wonen en het wandelende woud uit bloemkool bestaat. Op 15 en 16 februari in Theater Lantaren/Venster.

In de vijfde aflevering van Serendipity in het Bonheurtheater, Eendrachtsstraat 79-81, Ruud van der Pluijm en Heidi de Geus met een bewerking van Victor Hugo's 'Notre Dame de Paris', en Ali Kouchiry met 'Oogentroost'. Op 10, 11 en 12 februari vanaf 18 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden