Theater

Holland Festival: To you, the Birdie! (Phèdre) door The Wooster Group. Een bewerking van Paul Schmidt van Jean Racines Phèdre....

Holland Festival: Enfants de nuit, voorstelling die de Franse kunstenaar Jean-Michel Bruyère maakte met en over zwerfkinderen uit Senegal. Op 10, 12 en 13 juni van 19-20.30u, 7, 8, 9, 14 en 15 juni van 15-16.30u in Cosmic Theater in Amsterdam.

Holland Festival: Poes Poes Poes door Victoria/De Koe. Cineast Paul Van Passel en regisseur Peter Van den Edde mixten film, televisie en theater door elkaar. Uit deze potpourri is een experimenteel theaterfeuilleton onstaan, gespeeld op onverwachte locaties, opgenomen met beperkte middelen en vertoond op filmdoek. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Paul Mennes en gaat over een klein dorp dat wacht op de zonsverduistering. Op 9, 12 16, 19 en 23 juni om 22u in De Brakke Grond in Amsterdam-C, om 22u in De Rietwijker in Amsterdam-Noord en om 20.30u in De Meervaart, Amsterdam-Osdorp.

9e Klein Bonheur Festival, opnieuw nodigt Bonheur vlak voor de zomer verwante theatermakers uit om hun (try-out)voorstellingen in hun theater in de Rotterdamse Eendrachtstraat te spelen. Van 6 t/m 8 juni elke dag drie voorstellingen en een diner. Vrijdag Sicilian Sisters door Saskia Bonarius, Nynke Borgman en Aafke Buringh, Blote Mien door Sanneke Bos en Karlien Pijnenborg (RO Theater) en Marijke Boon met liederen uit haar nieuwe programma; zaterdag 2 Cowboys door Titus Boonstra en Arie Rustenburg, Catherine ten Bruggencate met Orlando; zondag Pinksterbrunch, Theo Nijland zingt en De koorts van Wallace Shawn door Sylvia Poorta (De Theatercompagnie). Tel. 010-4046716

(www.bonheur.nl).

Galina's friends, vier acteurs van De Noordelingen werkten nauw samen met de Bulgaarse choreografe Galina Borissova en verkenden de grenzen van hun fysiek. Op 6 en 7 juni in het Grand Theatre in Groningen.

De Vagina Monologen, tien monologen, gebaseerd op tweehonderd interviews van Amerikaanse schrijfster Eve Ensler met vrouwen. Gespeeld door een keur aan bekende vrouwen, onder wie Manon Uphoff, Johanna ter Steegen, Adèle Bloemendaal, Nelli Cooman en Mieke van der Weij. Op 8 en 9 juni om 15u, 10 t/m 28 juni om 20.15u; zo 15, 22, en 29 juni om 15u in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Vogels van Haye van der Heijden door Anne-Wil Blankers, Jules Hamel, Hymke de Vries, Hans Breetveld en Nienke Römer. Van 5 t/m 11 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag; maandag wordt een benefietvoorstelling gespeeld ten bate van verstandelijk gehandicapten op Curaçao.

Een sterke afgang van en door Ger Thijs waarin hij op melancholieke-komische wijze afrekent met zijn Haagse verleden. Tot en met 7 juni in Theater a/h Spui in Den Haag.

Vrijdag van Claus door ZTHollandia. Vader heeft in de gevangenis gezeten en moeder probeert het leven aan elkaar te redderen. Met Elsie de Brauw, Bert Luppes, Fedja van Huêt en Yonina Spijker. In de Toneelschuur, Haarlem, t/m 7 juni.

Klootloper, een tekst van Pietjan Dusee over een acteur die twijfelt tussen hoge kunst en alcoholisme, en op tournee gaat met Bernards De Theatermaker. Door Drie Ons en ZTHollandia, in regie van Ivo van Megen. Vanavond in Jan van Besouwhuis in Goirle. Tel. 013-5368191.

De Caracal van Judith Herzberg is een monoloog voor een vrouw die wacht op een telefoontje en anderen gaat bellen om de tijd te doden. Door Olga Zuiderhoek, in regie van Michiel van Erp. Tot en met 14 juni in Theater Bellevue, Amsterdam.

Drie kleuren wit, een bewerking van Art van Yasmina Reza door het Vlaamse gezelschap Olympique Dramatique. Een felle discussie tussen vrienden over kunst, en vriendschap. Op 5 en 6 juni in Utrecht (Stadsschouwburg).

Kening Lear, een spektakelvoorstelling van regisseur Jos Thie bij Tryater, gespeeld in het Fries Paarden Centrum in Drachten. Met boventiteling voor niet-Friestaligen. Tot en met 22 juni. Tel. 0512-513344 (www.keninglear.nl).

Caligula van Camus door het Onafhankelijk Toneel, met Dik van Duin, Harm van Geel, José Kuijpers en Ruurt De Maesschalck. Over een tiran die wacht tot hem het zwijgen wordt opgelegd. Tot en met 6 juni in Theater Bellevue, Amsterdam.

De kant van Albertine, deel 2 van de Proust-cyclus door het RO Theater, in een bewerking van Eric de Kuyper. Marcel verlieft zich in Albertine, die hij voor het eerst ziet op het strand van Balbec. Met Marlies Heuer, Paul R. Kooij, Eelco Smits en Fania Sorel. Tot en met 7 juni in het RO Theater in Rotterdam.

Langzaam tot nul door ZTHollandia, geschreven en geregisseerd door Sanne van Rijn, die bekend staat om vertraging op het toneel en het inzoomen op details. Van 5 t/m 7 juni in De Brakke Grond in Amsterdam.

Vernissage van Vaclac Havel door Elsje de Wijn, Rudolf Lucieer en Sieger Sloot. Dit stuk uit 1975 van Havel wilde de bureaucratische mechanismes van het toenmalige Tsjechoslowakije blootleggen. Tot en met 20 juni aan de 1ste Helmerstraat 99II (linkerdeur) in Amsterdam; reserveren tel. 06-28463660 (tussen 15-18 uur).

Antigone van Sofokles door Antigone. De jonge regisseur Raven Ruëll bestiert bij Theater Antigone een klassieker van formaat. Zaterdag in Theater a/h Spui in Den Haag, 10 en 11 juni in Frascati in Amsterdam

(www.antigone.be).

Onze Jeugd! van Kenneth Lonegan. Vrije productie met Katja Schuurman, Johnny de Mol en Teun Kuilboer. Drie jonge mensen proberen hun leven zin te geven in een wereld van seks, drugs en rock 'n' roll. Regie: Peter de Baan. Tot en met 13 juni in het Oude Luxor Theater, Rotterdam.

Gilmore door Groen IJs, bewerking van het boek The Executioner's Song van Norman Mailer. Een ritmische montage van interviews, gesprekken, briefwisselingen en songs over een tweevoudig moordenaar die moest vechten voor zijn executie. Regie: Annerieke Groen. Op 8 en 9 juni in De Balie in Amsterdam.

Da Vinci en de drol van Roland Topor. Toneelschuurproductie met o.a. Kees Hulst, Joep Onderdelinden en Tjitske Reidinga. Absurde thriller over de stoelgang. Vertaling: Tom Kleijn. Regie: Jennifer Drabbe. Vanavond in de Groene Engel in Oss, 6 en 7 juni in de Toneelschuur in Haarlem.

De Mensenhater van Molière in een bewerking van Dirk Tanghe bij de Paardenkathedraal. Even wrang als komisch stuk over de misantroop Alceste en de gluiperds om hem heen. Met o.a. Thomas de Bres, Maike Meijer, Harriët Stroet en Bas Keijzer. Van 10 t/m 12 juni de laatste voorstellingen in Stadsschouwburg Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden