THEATER

Het Vlaamse gezelschap Theater Zuidpool speelt, in regie van Koen De Sutter, Onder het Melkwoud van Dylan Thomas. Op 18 oktober in Amersfoort (De Flint), 20 oktober in Apeldoorn (Orpheus), 21 oktober in Zwolle (Odeon) en 9 november in Deventer (De Leeuwenbrug)....

Tournee

Comeback, een voorstelling van Catharina Haverkamp en Trudie Lute, handelt over het 'Hans en Grietje-gevoel', het gevoel van verdwaald zijn. Het is een sprookje dat niet goed afloopt, over vreemdelingen en asielzoekers. Vrijdag en zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 15 oktober in Tilburg (De Vorst), 16 oktober in Wageningen ('t Hemeltje).

Laatste voorstellingen van Sevenup, een voorstelling van Suver Nuver en Growing up in Public over de zeven hoofdzonden. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Haarlem (de Toneelschuur), 13 t/m 17 oktober in Amsterdam (Frascati).

De Federatie maakt een reprisetournee met Ochtendkroniek, Wittenbols' zedenschets van de familie Tocht aan boord van een cruiseschip op de Rijn. Vanavond in Apeldoorn (de Gigant), zaterdag in Diemen (de Omval), dinsdag in Hoorn (Het Park).

Joost Zwagerman en Ronald Giphart stelden een programma samen met eigen teksten, Hamerliefde. Vanavond in Vlissingen (Arsenaaltheater), zaterdag in Woerden (de Kloostertuin), woensdag in Utrecht (de Blauwe Zaal).

Mark Timmer regisseerde Margreet Blanken en Hugo Koolschijn in Strindbergs Dodendans 1 & 2 bij Theater van het Oosten. Over een echtpaar dat alleen nog maar kan ruziemaken en iedereen meetrekt in cynisme. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 15 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg).

In 1994 maakten Trudi Maan en Anneke van Blokland Krazy Kat, een voorstelling naar de dagbladstrips van George Herriman. Krazy Krazy Kat is een remake, een 'handgemaakte multi-mediashow' door Bonheur, vanavond in Zwolle (Odeon), 13 en 14 oktober in Leiden (LAKtheater), 15 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 16 en 17 oktober in Haarlem (Toneelschuur).

Johan Van Assche regisseerde o.a. Warre Borgmans, Elsie de Brauw en Jeroen Willems in Bérénice van Jean Racine door De Tijd. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (de Brakke Grond), 17 oktober in Delft (de Veste). 'Zelden zag ik de fonkeling en de pijn van de liefde aangrijpender verbeeld, puur door de taal. (...) een zeldzame emotionerende belevenis, een voorstelling die je als een symfonie ondergaat.' (Marian Buijs)

De Nieuwe Tijd door Het Oranjehotel met Wim van der Gijn, Agaath Meulenbroek, Huib Rooymans en Els Ingeborg Smits als respectievelijk Berlage, Kniertje, Heijermans en Henriëtte Roland Holst: vier historische figuren blikken terug op hun leven. Vanavond in Emmen (De Muzeval), vrijdag in Oss (De Lievekamp), zaterdag in Alkmaar (Provadja), 12 en 13 oktober in Rotterdam (Schouwburg), 15 en 16 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 17 oktober in Leeuwarden (De Harmonie).

InDependance brengt een vernieuwde versie van Rauw, een tekst van Marian Boyer over twee zusjes, gespeeld door Mirjam (actrice) en Bernardien Sternheim (beeldend kunstenaar). Vrijdag in Enschede (Concordia), 15 oktober in Groningen ('t Kruithuis), 16 oktober in Zwolle (Papenstraattheater).

Fact met Global Life, een klein docudrama, dat eerder als voorstudie te zien was op het Theaterfestival. Een Nederlandse vrouw en haar Turkse echtgenoot over de dilemma's van een multicultureel bestaan. Een regie van Mechteld Prins. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse), vrijdag en zaterdag in Utrecht (Theater a/d Werf), dinsdag in Alkmaar (de Vest), woensdag in Sittard (Stadsschouwburg).

Amsterdam

De koorts is, na 'Rouwklacht', het tweede stuk van Wallace Shawn bij de Trust. Een monoloog door Sylvia Poorta. Vrijdag première, daarna t/m 25 oktober in het Trusttheater.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg vanavond t/m zondag Nijinski dagboeken, een solo door Johannes Kemkens, die wordt ondersteund door een bandopname waarop Toer van Schayk de geschiedenis van Les Ballets Russes vertelt.

Woensdag gaat in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg De Contrabas van Süskind in première, een solo door Kim Soepnel. Soepnel, die als contrabassiste meewerkt aan de programma's van cabaretier Maarten van Roozendaal, speelt in travestie een verlegen man die een haat-liefde verhouding heeft met zijn contrabas. Van 13 t/m 18 oktober.

Courage brengt een locatievoorstelling in de Stadsschouwburg, Hart van Steen, een tekst van Renate Dorrestein over een gezin dat in een nachtmerrie terecht komt. Van 13 t/m 30 oktober.

Sehnsucht is een eenakter over de RAF-terroristes Ulrike Meinhoff en Gudrun Ensslin op basis van improvisaties. Door Rosa Knaup en Bo Sikkens, onder begeleiding van Marja Kok. Op 14, 15, 18 t/m 21, 25 t/m 27 oktober in het Werkteater, om 20 uur.

De Stichting Handtheater presenteert Theo & Vincent, Een briefwisseling in Nederlandse Gebarentaal. Jean Couprie en John van Gelder spelen de broers Theo en Vincent van Gogh, die een gecompliceerde verhouding hadden. De voorstelling wordt getolkt en is zodoende ook te volgen voor horenden. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Brakke Grond.

In het Transformatorhuis van de Westergasfabriek vanavond, vrijdag en zaterdag Mensch, durf te leven!, eigenzinnig volkstoneel door Kas & de Wolf, Marien Jongewaard en Sylvia Kristel.

Den Haag

In Theater Branoul vanavond, vrijdag en zaterdag de solo David door Stone van den Hurk in de regie van Helmert Woudenberg.

Leeuwarden

Joop Wittermans speelt de handelsreiziger Willy Loman in De dea fan in hannelsreizger, een Friestalige voorstelling van Tryater in regie van Andy Daal. Vanavond première in De Harmonie.

Rotterdam

De Sleutel, van het RO Theater, is een multidisciplinaire voorstelling waarvoor regisseur Guy Cassiers naast twee acteurs (Catherine ten Bruggencate en Joop Keesmaat), een vormgever (Marc Warning) en een lichtontwerper (Enrico Bagnoli), ook een videokunstenaar (Walter Verdin) en een componist (Eric Sleichim) inschakelde. De verhaal is van de Japanner Junichiro Tanizaki, een erotische thriller over de 'geheime' liefde van een professor voor zijn vrouw. Voorstellingen uitsluitend in de Schouwburg: vanavond en vrijdag try-outs, zaterdag première, 14 t/m 18 en 20 t/m 24 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden