Theater

Wachten op Godot van Samuel Beckett door het Noord Nederlands Toneel is hernomen. Koos Terpstra regisseert de cabaretiers Justus van Oel, Hans Riemens, Peter Heerschop en Viggo Waas in dit serieuze werk....

Zomergasten van Maxim Gorki door De Tijd in regie van Lucas Vandervost. De gegoede burgerij trekt zich terug in een gehuurd landhuis. Hein Janssen: 'Zomergasten duurt vier uur en iedere minuut daarvan is belangwekkend.' Op 29 en 30 september om 19.30 uur in Stadsschouwburg Groningen.

Prometheus van Oscar van Woensel door Dood Paard. Een eigen visie op Aischylos' klassieke mythe over de man die het vuur van de goden stal en naar de aarde bracht. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur). Op 3 en 4 oktober in Utrecht (Theater Kikker).

Kaaljakkers, een 'microdrama' door Bert Bunschoten, Joep & Wigbolt Kruijver. Over het wel en wee van drie armoedzaaiers in een afbraakbuurt. Tot en met 6 oktober in de Toneelschuur in Haarlem; daarna tournee.

In het Veem, manifestatie met kunst, film, muziek en theater van 28 t/m 30 september in het kader van het 20-jarig bestaan van Het Veem in Amsterdam. Opening vrijdag om 17 uur met bijdragen van food Marilyn, dj Hein Hage, Instant Composers Performance (www.veem.nl).

Zöllner van Gèr Bertholet door Huis van Bourgondië. Deze Limburgse schrijver baseerde zijn tekst op de mythe over de Maastrichtse prostituee met de bijnaam Vuile Mossel. Regie en bewerking Marjan Barlage. Première vrijdag in het Huis van Bourgondië in Maastricht. Tel. 043-3219960.

Het verhoor van Ronald Harwood. Over het proces tegen de Duitse dirigent Furtwängler die uit liefde voor de muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland bleef. Lodewijk de Boer regisseert onder anderen Bram van der Vlugt en Theo Pont.

Première zaterdag in Haarlem (Stadsschouwburg), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), woensdag in Bussum ('t Spant).

De tragiek van de onderman door de Ashton Brothers is een voorstelling die Bellevue selecteerde uit het Internationaal Thea terschool Festival en nu als lunchvoorstelling presenteert. Van 2 t/m 7 oktober om 12.30 uur in Bellevue in Amsterdam.

Suicide door Theatre Derevo stond dit jaar op het Oerol festival maar moest worden afgelast wegens een blessure van een van acteurs. Van 3 t/m 7 oktober staat deze voorstelling met surrealistische scènes over de schaduwzijde van het bestaan, in een loods op de voormalige NDSM-Werf in Amsterdam. Tel. 020-3305480 (www.ndsm.nl).

De Vagina Monologen, dertig bekende Nederlandse vrouwen vertolken de monologen van de Amerikaanse Eve Ensler. Elke avond drie andere vrouwen, onder wie Noraly Beyer, Annemarie Oster en Loes Luca. Tot en met 6 oktober in de Machinefabriek van het NNT in Groningen

(www.devaginamonologen.nl).

Jean, Julie et Christine van Strindberg door De Paardenkathedraal, geregisseerd door Dirk Tange, wordt hernomen. Liefdesgeschiedenis van een freule en een boerenknecht. Tot en met 29 september in De Paardenkathedraal in Utrecht

(www.paardenkathedraal.nl).

Mannenschool door Golden Palace, vorig jaar lovend ontvangen, is hernomen. Een verhaal over mannen, die nooit ouder lijken te worden dan 4. Een concept en regie van Ingrid Kuijpers. Tot en met 29 september in Bellevue in Amsterdam, 2 oktober in Vught (Speeldoos), 3 oktober in Alkmaar (De Vest).

Bankstel, Orkater-productie van en door Ria Marks en Titus Tiel Groenestege. Late night-versie in Theater Bellevue in Amsterdam. Over een man en een vrouw die balanceren op het huwelijkskoord. Van 27 t/m 29 september, 4 t/m 6 oktober. Aanvang 23.15 uur. Van 27 t/m 29 september is het mogelijk om met korting 'Mannenschool' en 'Bankstel' na elkaar te zien.

De vrouw die tegen de deur aan liep, monoloog van de Ierse auteur Roddy Doyle. Met RO-actrice Esther Scheldwacht, geregisseerd door Alize Zandwijk. Tot en met 10 november in het RO Theater, Rotterdam. Tel. 010-4047070 (www.rotheater.nl).

Huis & Tuin, een nieuw stuk van Alain Ayckbourn, door Het Nationale Toneel. Elke avond worden in twee zalen tegelijkertijd twee verschillende voorstellingen gespeeld door één cast. Regie van Antoine Uitdenhaag. Met Gijs Scholten van Aschat, Will van Kralingen, Marisa van Eijle e.v.a. Tot en met 4 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, in de combinaties donderdag- en vrijdagavond, zaterdagmiddag- en avond of zondagmiddag- en avond.

(www.nationaletoneel.nl).

Gok door Courage. Hij zuipt, schreeuwt en gaat geen gevaar uit de weg. Zij hoort hem niet, ziet hem, zijn woorden raken haar niet. Een tekst van Ko van den Bosch en een regie van Margrith Vrenegoor. Tot en met 13 oktober in de Stadsschouwburg/Studio Courage in Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden