theater

Wervel, van Boukje Schweigman en Theun Mosk, met muziek van Paul Koek. Over een jonge vrouw op zoek naar de eenvoud van het bestaan in wereld waar beeld, geluid en beweging samenkomen....

Witte Nachten, een tekst van Dostojevsky door Theatergroep Suburbia.Over een verliefdheid die niet is toegestaan. Regie: Albert Lubbers.Vanavond t/m zaterdag in De Roestbak, Almere.

Nexlach van Theatergroep Würz wil een `anti-humor komedie` zijn, waarinvijf wintersporters vast komen te zitten in een file van dertien uur. Op19 en 20 (première) november in Utrecht (Theater Kikker).

Ajax, van Sofokles door Noord Nederlands Toneel is een voorstelling overde pijn en wanhoop van oorlogsveteranen, t/m 26 november in deMachinefabriek in Groningen.

Bruid in de morgen van Hugo Claus door het Nationale Toneel, in regievan Maaike van Langen, vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag inWaalwijk (De Leest), 22 november in Middelburg (Stadsschouwburg), 23november in Roosendaal (De Kring), 24 november in Helmond (`t Speelhuis),25 november in Uden (Markant).

Breakin`Walls, het jaarlijkse internationale jongerenfestival voor dans,muziek, theater, poëzie, mc`s en clubavonden, heeft als thema `Mi Casa EsSu Casa`: hoe gastvrij zijn wij? Het programma, samengesteld door eenredactie in de leeftijd van 16 tot 23 jaar, bevat ruim twintigvoorstellingen in Frascati, de Brakke Grond, De Engelenbak en een finalein Paradiso, in Amsterdam. Vanavond t/m zaterdag (www.breakinwalls.nl).

Dr. Fischer en de 7e hemel is een portret van schaaklegende BobbyFischer, op basis van teksten van Canetti. Door Het Volksoperahuis.Lunchpauzevoorstelling in Bellevue, Amsterdam, vandaag t/m 4 december, om12.30 uur.

De asielzoeker, naar de roman van Arnon Grunberg, door NTGent in regievan Johan Simons. Met Wim Opbrouck als Beck, die zich ontfermt over de ziekasielzoeker Vogel. Maandag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 23 en 24november in Rotterdamse Schouwburg, 6 december in Delft (de Veste), 9 en10 december in Groningen (Stadsschouwburg) en tot slot 16 december inDordrecht (Kunstmin).

Frozen, van Bryony Lavery, laat een wanhopige moeder zien die haar kindverloor aan een seriemoordenaar. Tegenover haar staat de psychiater die opeen afstandelijke manier geïnteresseerd is in de dader. Met Catherine tenBruggencate en Wivineke van Groningen. Vrijdag in Wageningen (Junushoff),zaterdag in Beverwijk (Kennemer Theater), 22 t/m 24 november in Amsterdam(Bellevue).

De Nimfen, een tekst van Peer Wittenbols over vier zussen dieonvrijwillig herenigd zijn. Door Toneelgroep Oostpool, met Marie-Christinede Both, Diane Lensink, Sylvia Poorta en Juul Vrijdag. In regie van LidwienRoothaan. Vanavond t/m 3 december in Huis Oostpool, Arnhem.

Democraten van Michael Frayn door Het Nationale Toneel in regie vanPeter de Baan. Met Huub Stapel als voormalig bondskanselier Willy Brandt.Op 21 en 22 november in Amsterdam (Stadsschouwburg), 24 november inApeldoorn (Orpheus), 29 november in Enschede (Twentse Schouwburg).

De Finalisten door Theo Nijland en Paul Selwyn Norton. Een zanger en eendanser komen tot het besef dat hun kunsten vluchtig zijn. Bang voor devergetelheid doen ze in een museum, de plek waar eeuwigheidswaarde nogbestaat, een laatste poging zichzelf onsterfelijk te maken. Zondag inPurmerend (De Verbeelding), 24 november in Barendrecht (Het Kruispunt).

Bagdad Blues door Keesen enCo. Reinout Bussemaker speelt in een tekstvan Paul Pourveur een man op zoek naar zichzelf, in een tijd dat alles uitde hand loopt. In regie van Willibrord Keesen. Vanavond en vrijdag inUtrecht (Kikker), 25 november in Leeuwarden (De Harmonie), 26 november inSpanbroek (kerk Wadway).

Showroom Survival door Het Syndicaat en Boogaerdt/VanderSchoot in regievan Danieuml;lle Wagenaar. In een laboratorium waar verlangen wordtonderzocht, raken vier experts verstrikt in hun eigen onderzoek. Vanavondin Enschede (Twentse Schouwburg), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg),dinsdag in Hoorn (Het Park), 24 november in Spijkenisse (De Stoep).

Macbeth van Shakespeare in regie van Marc Becker door het NoordNederlands Toneel. Een poppenkast-spektakel voor volwassenen. Vrijdag inAmersfoort (De Flint), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag inAlkmaar (De Vest), 23 november in Schiedam (Theater a/d Schie), 24 novemberin Hoogeveen (De Tamboer).

Platonov van Tsjechov door Ro Theater, in regie van Alize Zandwijk. MetHerman Gilis als de onstuimige dorpsonderwijzer Platonov die met zijnscherpe tong iedereen te raken, maar ook zelf onderuit gaat. Laatstevoorstellingen: vanavond t/m zondag in de Rotterdamse Schouwburg.

The Shooting Gallery door The Glasshouse in regie van Catherine Henegan.Hein van der Heijden speelt een oorlogsfotograaf die zijn wanhoopsrelaasdoet. Op 24 november in Groningen (Kruithuis), 25 november in Doetinchem(Gruitpoort), 26 november in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 30 november inHaarlem (Toneelschuur), 1 december in Rotterdam (Lantaren/Venster) en totslot 3 december in Alkmaar (Provadja).

Wachten op Godot (reprise) door het Nationale Toneel in regie van JosThie. Met Karel de Rooij, Peter de Jong, Peter Tuinman. Laatstevoorstellingen vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden