THEATER

De Paardenkathedraal speelt De Wereldverbeteraar van Thomas Bernhard, een ontroerende 'liefdevolle love story' (Hein Janssen) tussen een nurkse professor en zijn huishoudster....

Tournee

Ivar van Urk regisseerde bij Toneelgroep Het Tij, De Bakens La Musica II van Marguerite Duras. Over de voorzichtige ontmoeting tussen een man en een vrouw op de dag dat hun scheiding wordt uitgesproken. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Amersfoort (Lieve Vrouw), zaterdag in Purmerend (Verbeelding), dinsdag in Leeuwarden (Romein). en tot slot 18 december in Groningen (Kruithuis).

De aankoop van een wit schilderij is het breekijzer in een hechte vriendschap tussen drie mannen. Kunst is een komedie van Yasmina Reza door Theater Teneeter. Vrijdag in Apeldoorn (De Gigant), zaterdag, zondag en woensdag in Nijmegen (Het Badhuis).

Het Trestle Theatre Company is een komisch masker- en mimegezelschap uit Londen dat een tournee maakt met Fool House - 'Trestle goes Dutch'. Vanavond in Heerenveen (Posthuistheater), zaterdag in Deventer (de Leeuwenburg), maandag in Haarlem (Stadsschouwburg), woensdag in Amstelveen (Cultureel Centrum), 18 december in Baarn (Speeldoos) en tot slot op 19 december in Bergeijk (Kattendans).

Karina Holla maakte een voorstelling over Buster Keaton, 'The Man Who Wouldn't Lie Down', gespeeld door Aleksandar Acev, Natasha Lushetich, Matthias Maat en Oerm Matern. Op 12 en 13 december in Groningen (Kruithuis), 17 december in Eindhoven (Plaza Futura), 18 december in Nijmegen (O42).

In Zinsbegoocheling van Corneille door Toneelgroep Amsterdam, een regie van Gerardjan Rijnders, gaat een vader op zoek naar zijn zoon die hij tien jaar geleden heeft verstoten. 'Een adembenemend schouwspel' en 'een vermakelijke en superieure toneelavond', volgens Hein Janssen. Laatste voorstellingen: vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 17 december in Zoetermeer (Stadstheater), 19 december in Enschede (Twentse Schouwburg) en tot slot 23 december in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Mussolini in Tilburg door theatergroep ONS handelt over de anecdote dat Brabantse intellectuelen in de jaren dertig Mussolini hebben uitgenodigd om naar Tilburg te komen. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), op 16, 17 en 18 december in Amsterdam (Frascati).

In De bezoeker van Eric-Emmanuel Schmitt speelt Eric Schneider Freud en is Henk van Ulsen een 'toevallige bezoeker', die het de grote Weense psycholoog erg lastig maakt. Vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Amstelveen (Cultureel Centrum), zaterdag in Wassenaar (De Warenar), zondag in Bussum (Het Spant) en tot slot 17 december in Sittard (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Matin van Veldhuizen schreef het schript van Woolf & Bell over de zusjes Virginia Woolf en Vanessa Bell, die bijna alles samen deelden, niet zonder elkaar konden maar elkaar ook in de weg zaten. Een voorstelling van Theatergroep Carrousel, vanavond (try-out), vrijdag (première), zaterdag en 16 t/m 20 december in Theater Carrousel (Kloveniersburgwal 131).

Toneelgroep Dood Paard speelt Titus Andronicus van Shakespeare, van 17 t/m 21 december in het Gasthuis (v/h Amphitheater).

Daphne de Bruin interpreteerde het kerstverhaal op geheel eigen wijze. In Madonna's Man, een co-productie van Bellevue en Growing Up in Public, geregisseerd door Paul Feld, gaan Jozef, Maria en God met elkaar in debat over wat er zo'n 2000 jaar geleden is gebeurd. Een lunchvoorstelling in Theater Bellevue, t/m 28 december om 12.30 uur.

The Heidi Chronicles is een toneelstuk van Wendy Wasserstein over Heidi, een kunsthistorica die zich in de jaren '70 ontwikkelt tot een feministe en een balans probeert te vinden tussen werk, liefde en idealen. The In Players spelen een Engelstalige versie, vanavond t/m zondag en van 17 t/m 20 december in het Theater Zuider Amstelkanaal (F. Roeskestraat).

Laatste voorstellingen van Koppen door het Zuidelijk Toneel over een echtpaar dat het failliet van zijn huwelijk onder ogen moet zien, vanavond, vrijdag en zaterdag in het Transformatorhuis.

Anne Wil Blankers en Bram van der Vlugt spelen de hoofdrollen in Hooikoorts van Noel Coward. Een bohémien-achtige gezin ontvangt vier gasten in het familielandhuis. Een ontspannen weekend ontaardt in een typische Coward-chaos van misverstanden. Van 15 t/m 21 december in de Stadsschouwburg.

Valse wals, een Orkater-muziektheatervoorstelling zonder woorden van en door Ria Marks en Titus Tiel Groenstege, 11, 12, 13, 19, 20 en 21 december in Bellevue, om 23 uur (voorstelling duurt 20 minuten).

Ook in Theater Bellevue (om 20.30 uur) t/m 28 december Orkater met De Nietsfabriek van Judith Herzberg. Over een fabriek die heel goed draait zodra er niets wordt gemaakt.

Den Haag

Laatste voorstelling van Vlees en Bloed door Suver Nuver, een bewerking van 'The Family', vanavond in Korzo.

Toneelgroep De Appel met De mensenhater van Molière in een vertaling van Laurens Spoor. Met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Lou Landré. Tot en met 21 december in het Appeltheater. 'Een heerlijke komedie, juist omdat het tussen de haat en de liefde zo wringt. In regie van Aus Greidanus zijn beide elementen in perfect evenwicht.' (Hein Janssen)

In de kleine zaal van het Appeltheater Antigone van Sofokles, een regie van Aram Adriaanse. Met Carline Brouwer, Christine Ewert, Carol Linssen e.a. Tot en met 21 december.

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel brengt Pinter en Beckett als 'double-bill'. Voor de pauze Harold Pinters Een beetje pijn in de regie van Jeroen Croes (waarna een Engels buffet kan worden genoten), daarna Happy days van Samuel Beckett in de regie van Evert de Jager. Met Emmanuelle Maridjan-Koop en Dennis Költgen. Tot en met 21 december, steeds om 19 uur, in De Machinefabriek (Bloemstraat 38).

Rotterdam

Petra von Kant is een bewerking van Fassbinders toneelstuk Die bitteren Tränen der Petra von Kant door Stichting Bruidssluier. Regisseur Piet Hein situeert het ongelukkige liefdesverhaal van modeontwerpster Petra von Kant en haar assistente Karin in een discotheek, ook letterlijk: in de kleine zaal van Nighttown, vanavond, vrijdag en zaterdag (première), 17 t/m 21 december.

Het hart is een eenzame jager door Bonheur is een toneelbewerking naar de gelijknamige roman van Carson McCullers. Het is een voorstelling over idealen. Tot en met 20 december in het eigen theater aan de Eendrachtsstraat 81.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden