Theater

Arturo Ui van Bertolt Brecht door het Noord Nederlands Toneel, satirische gangstershow waarin Hitler op de korrel wordt genomen. Regie: Marc Becker en André Studt....

De Fladdermuis, eigenzinnige lezing van Walpurgis naar Die Fledermaus van Johan Strauss, in een hertaling van Sam Bogaerts. Op 31 januari in de Brakke Grond in Amsterdam.

Der Familienrat (De Familiebijeenkomst) van Nicola Hümpel en Oliver Proske door Nico and the Navigators, vijfde productie van dit Berlijnse improvisatiegezelschap. Op 31 januari en 1 februari in het Grand Theatre in Groningen.

Vraatzucht van Jolente De Keersmaeker door Toneelspelersgezelschap Stan. Voorstelling gebaseerd op de dagboekaantekeningen van de Zwitserse schrijver Max Frisch (1911-1991). Van 4 t/m 8 februari in de Brakke Grond in Amsterdam.

90ste minuut, debuut van Tarkan Köroglu door thEAter EA, nu gepresenteerd in de serie Nieuwe Theatermakers. Over het leven en werk van topvoetballer Gabriël. Zaterdag in de Vorst in Tilburg, dinsdag in Odeon in Zwolle, woensdag in Plaza Futura in Eindhoven.

Lola, Lola van Fassbinder door Het Vervolg. Broeierig melodrama over liefde en leugens in een kleine stad, geregisseerd door Léon van der Sanden.

Tot en met 22 februari in het Derlon Theater in Maastricht.

A Solitary Blue door Bonheur, muzikaal-beeldende voorstelling naar het gelijknamige boek van Cynthia Voigt. Over een jongen die door zijn vader en moeder wordt afgewezen en op eigen benen leert staan. Reprise. Regie: Annekee van Blokland. Tot en met 2 februari in Bonheur (Eendrachtsstraat 81) in Rotterdam.

Een droomspel van August Strindberg. Jaarlijks geeft de Engelenbak in Amsterdam amateurspelers een kans een voorstelling te maken o.l.v. een professionele regisseur, dit keer is dat Pieter Vrijman. Tot en met 15 februari in de Engelenbak, Amsterdam.

Iguanodons. Na De Conference komt Jo Van Dame met een tweede project dat hij voor de Vlaamse acteur Bob de Moor schreef. Over prehistorische monsters die op gruwelijke wijze om het leven komen. Op 1 februari in Bouwkunde in Deventer, 2 februari in Theater Romein, Leeuwarden.

The complete works of William Shakespeare door The Reduces Shakespeare Company. Drie acteurs brengen 37 stukken van Shakespeare terug tot 97 vrolijke minuten toneel. Engelstalige voorstelling, enige Shakespeare-basiskennis is wel aan te raden. Vanavond in De Maagd in Bergen op Zoom, vrijdag in Schouwburg Venray, zaterdag in De Speeldoos in Baarn, 2 februari in De Kattendans in Bergeijk, 4 februari in De Lawei in Drachten, 5 februari in De Veste in Delft.

De B@lgen van Jean-Marie Piemme en Paul Pourveur door Dito Dito & Transquinquennal. Een turbulente geschiedenis van een bokstent, een metafoor voor het land van de zuiderburen. Tot en met 1 februari in de Brakke Grond, Amsterdam.

Droom in de Herfst van Jon Fosse door Toneelgroep Oostpool. Een man ontmoet zijn oude geliefde op een kerkhof. Regie: Lidwien Roothaan. Tot en met 30 maart in Huis Oostpool in Arnhem.

Dood van een Handelsreiziger van Arthur Miller door het Nationale Toneel. Hans Croiset regisseert dit beroemde stuk over de lotgevallen van een handelsreiziger. Met Jules, Vincent en Niels Croiset, Christine Ewert, Carol Linssen en Pieter van der Sman. Vanavond in het Fifi Theater in Zeist, woensdag in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Hyper door Adhoc is gebaseerd op de dialoog Special Branch van Stefan Themerson en de onderzoekservaringen opgedaan in Mons, Boston en Reykjavik. Zaterdag in Theater Bis in Den Bosch, 4 februari in Theater aan het Spui in Den Haag.

Hedda Gabler van Ibsen door De Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans. Over Hedda die moppert op haar man, een pantoffelheld, terwijl ze heimelijk droomt over de held uit haar jonge jaren. Met Tjitske Reidenga en Carice van Houten. Vanavond in het Chassé Theater in Breda, zaterdag in de Kunstmin in Dordrecht, dinsdag in de Goudse Schouwburg, woensdag in Orpheus in Apeldoorn.

In Two Minds van Aernout Mik door Toneelgroep Amsterdam. 55-Minuten-live-performance over de wereld van de supermarkt. Tot en met 8 februari in de Erezaal van het Stedelijk Museum in Amsterdam; di t/m za 16 en 21u.

Caravaggio van Jeroen van den Berg door Els Inc. Een voorstelling over ambitie, roem, jaloezie en verraad - 'Leve het conformisme!'. Regie: Arie de Mol. Vrijdag in het Kruithuis in Groningen, zaterdag in Lux in Nijmegen, dinsdag in De Harmonie in Leeuwarden.

Mannen Meccano Mijnen en Metropolis door Huis van Bourgondië/Het Lokaal (voor Spannende Zaken). Regie: Mechtild Prins. Voorstelling over de mijnen. Vanavond en vrijdag in Theater Kikker in Utrecht.

Requiem voor een Zwaargewicht van Rod Sterling. Een Joop van den Ende-productie met Victor Löw als topbokser die in handen van foute managers valt. Vanavond in de Maaspoort in Venlo, vrijdag in Theater a/d Parade in Den Bosch, 1 en 2 februari in Orpheus in Apeldoorn, 4 en 5 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Orlando door Catherine ten Bruggencate (NT), monoloog naar het verhaal van Virginia Woolf. Bewerking en regie: Karst Woudstra. Fictieve biografie van een androgyne personage dat zo'n 400 jaar leeft. Vanavond en zaterdag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, vrijdag tot slot in Schouwburg Tilburg.

Moordende woorden van Dubravka Ugresiae door ZT Hollandia gaat over de rol van de media in het manipuleren van de waarheid. Regie: Johan Simons en Jos Verbist. Zondag in Theater Kikker in Utrecht.

Slachthuis 5 naar de gelijknamige roman van Kurt Vonnegut door Courage/De Stichting. Magrith Vrenegoor regisseert Peter de Graef in aangrijpend relaas van een Amerikaanse soldaat die getuige is van het bombardement op Dresden. Vanavond in het Kruithuis in Groningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden