Theater

De (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg: op 27 en 28 september Sabenation, go home & follow the news van Rimini Protokoll, over de menselijke gevolgen van de verkoop van luchtvaartmaatschappij Sabena; op 28 en 29 september respectievelijk Wayn wash I: Maria-Dolores en Wayn wash II: Jean Baptiste, een multimediaal...

www.deinternationalekeuze.nl

De Sterkste, een lunchvoorstelling op basis van een tekst van Strindberg, geproduceerd door Alba Theaterhuis. Over twee actrices die elkaar op hartvochtige wijze spiegelen. Regie: Mees. Vandaag t/m 8 oktober om 12.45 uur in Theater a/h Spui, Den Haag; premi 29 september.

De Zachtmoedige van Dostojevski, een monoloog door Jacob Derwig ('t Barre Land). Over een man die de dood van zijn vrouw reconstrueert. Reprise. Op 29 en 30 september in Den Bosch (Verkadefabriek), 1 oktober in Groningen (Grand Theater), 5 en 6 oktober in Utrecht (Theater Kikker), 7 t/m 9 oktober in Amsterdam (Frascati).

Niemandsland van Harold Pinter door Het Nationale Toneel, met Carol Linssen en Lou LandrEen mysterieuze confrontatie tussen een gevierd schrijver en een literair schnabbelaar. Een subliem en subtiel spel met Pinters bekende thema's als macht, erotiek en angst voor het vreemde van buiten. Regie: Antoine Uitdehaag. Vanavond in Breda (Chassheater), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), 30 september in Laren (Singer Theater), 1 oktober in Delft (De Veste), 3 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), 9 oktober in Arnhem (Schouwburg), 10 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

Spoken van Ibsen door De Paardenkathedraal. Regisseur Dirk Tanghe neemt het familiedrama over de getroebleerde relatie tussen een moeder en haar zoon uiterst precies en adembenemend zuiver onder de loupe. Tot en met 6 november in het eigen theater in Utrecht.

Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler door de Vlaamse groep De Roovers. Over antisemitisme in het Wenen van rond 1900. Vanavond t/m zaterdag in de Brakke Grond in Amsterdam; 2 oktober in Dordrecht (Kunstmin), 14 oktober in Maastricht (Toneelacademie), 4 november in Eindhoven (Plaza Futura) en 11 november in Utrecht (Theater Kikker).

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Hafid Bouazza vermengde in zijn vertaling Shakespeare's tekst met Arabische poe. Met Hans Kesting in de titelrol. Regie: Ivo van Hove. Vanavond in Stadsschouwburg Groningen, maandag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 29 september in Hoorn (Het Park), 2 oktober in Tilburg (Schouwburg), 7 oktober in Den Helder (De Kampanje).

Een Samenzwering van Idioten van John Kennedy Toole door de Theatercompagnie. Theu Boermans en Rezy Schumacher regisseren o.a. Anneke Blok, Jappe Claes en Sylvia Poorta. Het verhaal van een 30-jarige tragikomische held, die nog steeds bij zijn moeder woont. Reprise. Vanavond in Schouwburg Arnhem, 2 oktober in Leeuwarden (De Harmonie), 6 oktober in Almere (De Metropool), 8 en 9 oktober in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Anna, Hanna en Johanna door Theatergroep de Kern, een bewerking van de gelijknamige roman van Marianne Fredriksson over drie vrouwenlevens. Reprise. Vanavond in Alphen a/d Rijn (Parktheater), vrijdag in Hengeloo (Rabotheater), zaterdag in Lochem (Schouwburg), dinsdag in Hoogeveen (De Tamboer), 29 september in Emmen (De Muzeval), 30 september in Stadskanaal (Geert Teis).

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Johan Simons regisseert Elsie de Brauw, Bert Luppens, Fedja van Huen Yonika Spijker in deze met prijzen overladen voorstelling. Vrijdag en zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 30 september, 1 en 2 oktober in Den Bosch (Verkadefabriek), 5 oktober in Tiel (Agnietenhof), 8 oktober in Delft (De Veste), 9 oktober in Leidse Schouwburg, 12 oktober in Goudse Schouwburg, 16 oktober in Zwolle (Odeon).

Juffrouw Margreet, lunchtheater van en door Esmekker en Annette Maas in Bellevue in Amsterdam. Over een lerares die dwangmatig probeert de controle over haar klas te bewaren. Tot en met 26 september in Bellevue in Amsterdam.

Nu even niet/nu even wel, geschreven en geregisseerd door Maria Goos. Twee lunchvoorstellingen die nu samen als avondtweeluik worden gepresenteerd. Nu even niet gaat over mannenvriendschap; in Nu even wel wordt die vriendschap van de andere kant belicht. Tot en met 2 oktober in Bellevue in Amsterdam.

Tantalus, de alom bejubelde 9-delige Tantalus-cyclus van John Barton in een regie van Aus Greidanus is hernomen in het eigen Appeltheater in Den Haag, t/m 31 oktober elke zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur.

Reserveren: tel. 070-3502200 en

www.toneelgroepdeappel.nl.

Novecento - pianist der oceanen, monoloog van Alessandro Baricco door Porgy Franssen. Over een wereldberoemde pianist die op een oceaanstomer werd geboren en het schip nooit verliet. Vanavond in Maastricht (Toneelacademie), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 29 en 30 september in Utrecht (Stadsschouwburg), 9 oktober in Eindhoven (Plaza Futura).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden