Theater

Tramlijn begeerte van Tennessee Williams door Het Vervolg. Marie-Christine de Both vertolkt de rol van Blanche, een van de grote klassieke vrouwenrollen uit de theatergeschiedenis....

Na de brand, hetveem-productie van Jan Taks en Ari Legman, gebaseerd op gesprekken met bewoners van een beschermd-woneninstelling. Tot en met 27 september in het Veemtheater in Amsterdam, premi vrijdag.

Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler door De Roovers. Over hoe een geassimileerde jood die hoofd van een ziekenhuis is, wordt afgezet. Op 22 september in de Toneelschuur in Haarlem, 23 t/m 25 september in de Brakke Grond in Amsterdam.

Waterlanders door Suburbia/Productiehuis Brabant. Over groeipijnen in een groeistad. Van 17 t/m 26 september in de Theatermakerij in Almere, premi zaterdag.

Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg duurt tot eind september. Het motto is Dreams for Sale. Deze week: vrijdag en zaterdag Bloody Mess door Forced Entertainment, zaterdag en zondag Looking for a missing employee door Rabih Mrou20 t/m 22 september Heisses Wasser fle van Gesine Danckwart door Dood Paard. Meer info:

www.deinternationalekeuze.nl.

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Hafid Bouazza weet in zijn vertaling Shakespeare's tekst prachtig te vermengen met Arabische poe. Regie: Ivo van Hove. Reprise. Van 16 t/m 18 september (en van 23 t/m 27 oktober) in Stadsschouwburg Amsterdam, 21 september in de Harmonie in Leeuwarden, 22 en 23 september in Stadsschouwburg Groningen.

Een Samenzwering van Idioten van John Kennedy Toole door de Theatercompagnie. Theu Boermans en Rezy Schumacher regisseren o.a. Anneke Blok, Jappe Claes en Sylvia Poorta. Het verhaal van een 30-jarige tragikomische held, die nog steeds bij zijn moeder woont. Reprise. Vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur in Haarlem, 23 september in Schouwburg Arnhem.

De luitenant van Inishmore van Martin Mcdonagh door het Noord Nederlands Toneel. Reprise van dit gruwelijke stuk waarin een niets ontziende bende terroristen huishoudt. Tot en met 18 september in de Machinefabriek in Groningen, 21 september in de Voorveghter in Hardenberg.

Festival De Favorieten, vier personen uit het Utrechtse culturele circuit mochten hun ideale theaterprogramma samenstellen: vanavond in de Stadsschouwburg de keuze van regisseur Paula Bangels, die koos voor Tramlijn die verlangen heet door Publiekstheater Gent en La Musica twee door ZT Hollandia; vrijdag de keuze van theatermaker Daphne de Bruin in Theater Kikker met popmuziek van An Pierln stand-up comedy van Nina Conti; zaterdag in Kikker de keuze van Wies Merkx, artistiek leider van Merkx & Dansers. Zij brengt een ode aan Pina Bausch. Zondag kan het publiek voor het symbolische bedrag van 1 euro in de Theatercarrousel (Stadsschouwburg, Kikker en De Paardenkathedraal) kennismaken met zes, door het publiek uitverkoren voorstellingen, en een aantal korte favoriete scs van Utrechts theatermakers. (www.defavorieten.nl en www.culturelezondagen.nl).

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Johan Simons regisseert Elsie de Brauw, Bert Luppens, Fedja van Huen Yonika Spijker in deze voorstelling die inmiddels met vele nominaties en prijzen is overladen. Reprise. Op 17 september in de Metropool in Almere, 24 en 25 september in Stadsschouwburg Eindhoven.

De Negers van Jean Genet door De Nieuw Amsterdam/De Verrukking werd twintig jaar geleden voor het laatst gespeeld. Tijdens een proces van een lustmoord door een zwarte man op een blanke vrouw, blijkt de toedracht anders te zijn dan het lijkt. Regie: Rik HanckVanavond in Stadsschouwburg Arnhem.

Galleryplay van Willem de Wolf door Kad/Toneelschuurproducties. Voorstelling over en met beeldend kunstenaar Cees Krijnen, die zich sinds zijn afstuderen in 1999 bezighoudt met het portretteren van zijn gescheiden moeder Greta Blok. Tot en met 18 september in Frascati in Amsterdam.

Schaduwkind naar het boek van P.F. Thom, het 'adembenemende relaas van het zoeken naar woorden' op het moment dat ouders een kind verliezen. Regie: Manon Barthels. Tot en met 16 oktober in Theater Branoul in Den Haag.

Juffrouw Margreet, lunchtheater van en door Esmekker en Annette Maas in Bellevue in Amsterdam. Over een lerares die dwangmatig probeert de controle over haar klas te bewaren. Tot en met 26 september in Bellevue in Amsterdam.

Nu even niet/nu even wel, geschreven en geregisseerd door Maria Goos. Twee lunchvoorstellingen die nu samen als avondtweeluik worden gepresenteerd. Nu even niet gaat over mannenvriendschap; in Nu even wel wordt die vriendschap van de andere kant belicht. Tot en met 2 oktober in Bellevue in Amsterdam.

De man met de vijf vingers, zwarte revue door Hotel Modern, dat met animatie, kijkdozen, musical, voordrachtskunst, etcetera een zwart portret schetst van de broosheid van de mens. Tot en met 25 september in de Brakke Grond in Amsterdam.

To the Max door Gezelschap van de Nacht, 'adrenalinetheater' met drie acteurs, een vj, een dj en een muzikant. Een dag uit het leven van wannabe popster Max. Van 16 t/m 18 september in Bitterzoet in Amsterdam.

Oidipous van Sofokles in een regie van Corrina Manara, die in 2002 afstudeerde aan de regie-opleiding van de Theaterschool Amsterdam. Op 10 en 11 september in de Toneelschuur in Haarlem, 22 en 23 september in Stadsschouwburg Utrecht.

Tantalus, de alom bejubelde 9-delige Tantalus-cyclus van John Barton in een regie van Aus Greidanus is hernomen in het eigen Appeltheater in Den Haag, t/m 31 oktober elke zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur. Reserveren: tel. 070-3502200 en

www.toneelgroepdeappel.nl.

Kunst van Yasmina Reza door Theater Het Hof. Hedendaagse komedie over kunst en vriendschap. Tot en met 15 oktober in Theater Het Hof in Arnhem.

Novecento - pianist der oceanen, theatermonoloog van Alessandro Baricco door Porgy Franssen. Over een pianist, als baby op de oceaanstomer Virginia geboren en die zijn hele verdere leven niet aan wal is geweest. Vanavond en vrijdag in Lantaren/Venster in Rotterdam, zaterdag in de Kunstmin in Dordrecht, 22 september in het Witte Theater in IJmuiden.

Anna, Hanna en Johanna door Theatergroep de Kern, een bewerking van de gelijknamige roman van Marianne Fredriksson over drie vrouwenlevens. Reprise. Vanavond in Tiel (Agnietenhof), vrijdag in Heemstede (De Luifel), zaterdag in Papendrecht (De Willem), 21 september in Roermond (Oranjerie), 22 september in Purmerend (Purmaryn).

Het Beloofde Land, een theaterproject van Ab Gietelink over het leven van Jezus de Nazarener n.a.v. zijn reis naar Israen de Palestijnse gebieden. Met Gietelink in de rol van Jezus. Vanavond in Slot Loevestein in Gorinchem, 21 t/m 25 september in de Stadshal in Den Helder. Zie ook:

www.abgietelink.nl

Hella voor Freek, tentoonstelling over het theaterwerk van Freek en Hella de Jonge. Tot en met 9 januari in Theatermuseum van Theater Instituut Nederland. Tel. 020-5513300.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden