THEATER

Vanwege de grote belangstelling speelt Maatschappij Discordia vanavond en zaterdag in Felix Meritis in Amsterdam twee extra voorstellingen van Heldenplatz, van Thomas Bernhard....

Theaterkollektief Els speelt het laatste deel van Leed der gevoellozen: 'Een drieluik over de groeiende emotionele, materiële en spirituele armoede in onze samenleving.' In het Veem Theater in Amsterdam, tot en met 30 december.

Loes Luca treedt op met de swingende band Nénette et les Zézettes tijdens het Gala van het Jaar, vanavond in Nighttown in Rotterdam. Tijdens dit jaarlijkse gala worden de 'Rotterdam Awards' uitgereikt aan Rotterdammers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor het culturele leven in Rotterdam.

Het Kerstcircus Ahoy' in Ahoy' in Rotterdam brengt in het zilveren jubileumjaar een programma met succesnummers uit wereldcircussen als Krone, Knie, en het American Circus. Tot en met 3 januari.

Maten speelt Dona Rosita van Garcia Lorca, een gedicht uit het Granada van de negentiende eeuw, onderverdeeld in verschillende tuinen met dans- en muzikale scènes. Vanavond en morgen in de Toneelschuur, Haarlem.

Veertig leerlingen van de Jeugdtheaterschool Zuid Holland spelen de musical Oliver!, naar de roman Oliver Twist van Charles Dickens. De regie is in handen van Theo Ham. Deze week in: Schouwburg Gouda (22,23,24), en de Krakeling Amsterdam (26,27).

Ischa Meijer heeft over zijn interviews in monoloog-vorm in Vrij Nederland wel eens gezegd: 'Ik wou dat ze speelbaar waren. Ik legde als het ware die woorden, die monoloog, ook een acteur in de mond'. René Eljon heeft dat opgevat als een aanbeveling. Vanavond gaat in de Brakke Grond in Amsterdam zijn solo-voorstelling 10 van de 100 in première: 10 portretten van typische Nederlanders als de directeur van de Sociale Dienst, de sportverslaggever en de ontwerper. Tot en met 23 december.

De grondig verbouwde Douwe Egbertszaal van de Utrechtse Stadsschouwburg wordt op 23 heropend met de première van het Kerstcircus Utrecht. Een circus zonder zaagsel of dieren, maar met veel acrobatiek, muziek en clownerie. Tot en met 28 december, 's middags èn 's avonds voorstellingen.

Dat voorlezen niet alleen voor kinderen leuk is, wil het Nationale Toneel op 24 en 25 december laten zien met een 'gelezen opvoering' van het bekende kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, Aanvang op beide dagen om 14.00 uur.

Het cabaretduo Lebbis en Jansen jakkert in 60 minuten door 1995. Een oudejaarsconférence, aanbevolen als: 'Een jaaroverzicht voor mensen met een IQ van 110 en hoger, een gewicht van 180 en lager en een woordenschat van 7600.' De teksten zijn van Hans Sibbel en Dolf Jansen, de regie is in handen van Koos Terpstra. In theater Bellevue in Amsterdam, van 25 tot en met 31 december.

De Ingebeelde Zieke is een vrije bewerking van Molières 'Le malade imaginaire', waarin een microfoon de plaats heeft ingenomen van een thermometer. Het Belgische gezelschap Het Gevolg speelt De Ingebeelde Zieke in een regie van Ignace Cornelissen van 27 tot en met 30 december in De Brakke Grond in Amsterdam.

Laboratory, een internationale groep onder leiding van Vincent Cacialano, brengt in De Melkweg in Amsterdam Another Scene: Een 'vakantie-evenement' met live muziek, theater, dans en audiovisuele media. Over (onder andere) buiten-planetaire kolonisatie, buitenaardse wezens en Adam en Eva. Try-outs op 22, 23, en 27 december, première op de 28ste, voorstellingen tot en met 30 december.

Frans Poelstra en Joop van Brakel maken in Tobit Filet het publiek deelgenoot van hun tocht door het reisverhaal Tobit, het kortste bijbelboek. Een relaas vol doodgezwegen hondjes, bedenkelijke bokjes, geneeskrachtige vissen en dode engelen. In de Brakke Grond in Amsterdam, tot en met 30 december.

De Trust speelt in de Wenck's Studio's op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam Drie Zusters van Tsjechov, in een voor het gezelschap opmerkelijk naturalistische enscenering. Tot en met 10 februari, reserveringen 020-6810660. 'Een van de mooiste Tsjechov-voorstellingen van de afgelopen jaren.' (Hein Janssen).

In het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam nog tot en met 7 januari de kerstproduktie David Copperfield. 'Uitnemend kerstplezier en een verademend alternatief voor het mega-amusement dat ons elders belaagt.' (Marian Buijs).

Het Zuidelijk Toneel is op tournee met De Cenci, en speelt zaterdag in Brussel (Koninklijke Schouwburg), woensdag in Roosendaal (De Kring), en van 28 tot en met 30 december in Amsterdam (Stadsschouwburg). 'De twee uur dat De Cenci duurt vlogen voorbij, stuitende flauwekul werd gevolgd door prachtige scènes en het geheel lijkt zowaar niet eens als los zand aan elkaar te hangen.' (Hein Janssen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden