THEATER

Het land in mij is een Fact-productie over 'mensen die leven op de grens van twee culturen', over 'sex in Holland en ambtenarij, appeltaart en hard werken, teleurstellingen en dromen'....

Tournee

Dood Paard brengt een eigentijdse versie van de Medea-mythe. MedEia is een tekst van Oscar van Woensel, over 'liefde en de vele waarheden en leugens die daarmee gepaard gaan'. Vanavond t/m 14 mei in Amsterdam (Gasthuis), op 16 mei in Den Haag (Korzo), op 19 en 20 mei in Rotterdam (Schouwburg).

Pietjan Dusee bewerkte de roman 'In the heart of the country' van Coetzee tot Veldschmerz. Een jonge, vereenzaamde vrouw woont met haar stugge vader op een afgelegen boerderij in Zuid-Afrika. De komst van een nieuwe voorman en zijn wulpse kindvrouwtje leidt tot onrustbarende ontwikkelingen. Een voorstelling door De Wetten van Kepler, vanavond en vrijdag in Tilburg (De Vorst), 12 en 13 mei in Leiden (LAKtheater), 14 t/m 16 mei in Haarlem (Toneelschuur), op 21 mei in IJmuiden (Witte Theater).

Jeroen van den Berg regisseert De Mensenhater van Molière bij Het Oranjehotel, in een nieuwe vertaling van Michiel van den Berg. Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), 12 t/m 14 mei in Groningen (Grand Theatre), op 15 mei in Leiden (Leidse Schouwburg), op 16 mei in Utrecht (Akademietheater).

Zes personages op zoek is een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam, gebaseerd op een verhaal van Pirandello over personages die door hun schrijver halverwege het scheppingsproces in de steek zijn gelaten. De inwisselbaarheid van acteurs, van rollen, van personages, van emoties vormde het uitgangspunt voor regisseur Gerardjan Rijnders. Vanavond, vrijdag en zaterdag en 19 t/m 23 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), op 16 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg). 'Rijnders heeft Pirandello brutaal ingezet in zijn voortdurende zoektocht naar de betekenis van het moderne theater. Maar in wezen is elke Rijnders-voorstelling dat, of hij nu een hevig gestileerde 'Andromache' regisseert of een ijskoud stuk als 'Mooi'.' (Hein Janssen)

Ingrid en Monique Kuijpers spelen in de voorstelling Revue het duo Resi & Clairette, dat op het podium zin probeert te geven aan een wanhopig bestaan. Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), op 15 mei in Den Bosch (Bis), op 22 en 23 mei in Arnhem (Stadsschouwburg).

Op Rijncruiseschip Prins Hendrik viert de familie Tocht het robijnen huwelijksfeest. Peer Wittenbols schreef voor De Federatie Ochtendkroniek. Een regie van Rob Ligthert. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), vrijdag in Goes ('t Beest), zaterdag in Den Bosch (Bis), dinsdag in Veghel (De Blauwe Kei), woensdag in Arnhem (Schouwburg).

Beppie Melissen, René van 't Hof, Ton Kas en René Groothof vormen de spelersgroep van De verbouwing, de nieuwe voorstelling van Theatergroep Carver. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 12 mei in Leeuwarden (De Harmonie), op 13 mei in IJmuiden (Witte Theater), op 14 mei in Arnhem (Schouwburg), op 16 mei in Deventer (De Leeuwenbrug), 19 t/m 30 mei in Amsterdam (Bellevue).

Adelheid Roosen nodigde Shireen Strooker, Lieneke le Roux, Hans Man in 't Veld, Titus Tiel Groenestege en George Groot uit om samen een voorstelling te maken over waarden en normen. Kniel met je goeie been wordt geregisseerd door Frans Strijards. Vanavond in Meppel (Ogterop), zaterdag in Middelburg (Stadsschouwburg), op 12 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), op 15 mei in Alkmaar (De Vest).

Theater van het Oosten speelt Al mijn zonen van Arthur Miller. Leonard Frank regisseert dit stuk over de fabrikant Joe Keller die in de oorlog defecte vliegtuigonderdelen heeft geleverd waardoor enkele piloten zijn omgekomen. Met Han Römer, Margreet Blanken, Oda Spelbos en Thomas de Bres. Zatrdag in Almere (De Metropole), dinsdag in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg).

Peter Tuinman speelt de titelrol in John Gabriel Borkman van Ibsen, een voorstelling van het RO Theater over drie oude mensen en hun verloren leven. Vanavond in Haarlem (Stadsschouwburg), 8 en 9 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), maandag in Veenendaal (Lampegiet), dinsdag in Tiel (Agnietenhof), woensdag in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Jan Ritsema regisseerde De Doden van James Joyce bij Het Nationale Toneel. Over een familiefeest in Dublin tijdens de kerst en een geheim uit het verleden. Met Marjon Brandsma, Frieda Pittoors en Ger Thijs. Vrijdag in Maastricht (Toneelacademie), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), op 12 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Marian Boyer schreef Rauw voor de zussen Mirjam en Bernardien Sternheim. Mirjam is actrice, Bernardien is beeldend kunstenaar. 'Rauw' gaat over onverwerkt verdriet, over talent en hoe je daarmee om moet gaan. Een productie van InDependance, geregisseerd door Arie de Mol. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Theater Kikker), 15 mei in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 16 mei in Tilburg (De Vorst) en tot slot 22 mei in Nijmegen (O42).

Het Noord Nederlands Toneel brengt een bewerking van de brievenroman 'Les Liaisons Dangereuses' van De Laclos. Josée Ruiter en Adriaan Olree spelen de hoofdrollen in Gevaarlijke Liefdes, een regie van Arda Brokmann. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Ede (De Reehorst) en tot slot 9 en 10 mei in Groningen (Stadsschouwburg).

Brand! van de Els Inc., de groep van regisseur Arie de Mol, is geïnspireerd door Camus' 'De bezetenen', waarin de moderne mens niet opgewassen blijkt te zijn tegen zijn grote, persoonlijke vrijheid. Hij belandt in een moeras waarin hij zich wanhopig aan anderen vastklampt. Op 12 mei in Haarlem (Toneelschuur), 14 mei in Leiden (LAKtheater). 'De acteurs leven zich uit in smakelijke typetjes, maar laten tegelijk zien in welke eigenschappen of uitspraken zij zichzelf herkennen.' (Marijn van de Jagt)

Amsterdam

In Geschiedenis van een lichaam door Marjena Moll, wordt aan de hand van zeven alter-ego's de geschiedenis van Shirley onthuld, die aan een meervoudig persoonlijkheidssyndroom lijdt. Een tekst van Edward Montie. Tot en met 17 mei in de Melkweg.

Een studie van humor. Zo luidt de ondertitel van de productie De slag van Glottis van het Vlaamse gezelschap Cie. de Koe. Frank Focketyn regisseerde. Van 13 t/m 16 mei in De Brakke Grond.

De Vlaamse theatergoep Stan speelt De Misantroop van Molière. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater Frascati.

In De Nieuwe Tijd brengt auteur Jeroen van den Berg vier vertegenwoordigers van het Nederlandse sociaal-culturele leven van deze eeuw samen: Herman Heijermans, architect/stedenbouwer H.P. Berlage, actrice Esther de Boer van Rijk ('Kniertje') en schrijfster Henriëtte Roland Holst. Een lunchpauze-voorstelling door Het Oranjehotel met Dries Smits, Els Ingeborg Smits, Huib Rooymans en Agaath Meulenbroek, t/m 24 mei om 12.30 uur in Theater Bellevue.

Na De Paardenkathedraal in Utrecht komt ook Art & Pro met Molière's Tartuffe. Frances Sanders, de stuwende kracht achter de openluchttheatervoorstellingen in Het Amsterdamse Bos, bewerkte en regisseerde deze komedie. Tot en met 23 mei in het Rozentheater.

Bij het Noord Nederlands Toneel regisseerde de Engelse regisseur Derek Goldby Ik heb 't met 'm gedaan, een zwarte komedie die zich afspeelt in de door aids gekenmerkte jaren tachtig. Laatste voorstellingen: vanavond, vrijdag en zaterdag in Bellevue.

Den Haag

In het Atrium van het Haagse stadhuis speelt Hollandia Ifigeneia in Aulis van Euripides. Agamemnon moet zijn dochter Ifigeneia offeren om de goden gunstig te stemmmen in de oorlog tegen Troje. Euripides laat zien wat politiek voor het persoonlijk leven van mensen betekent. Een regie van Paul Koek en Johan Simons, Cornelis de Bondt componeerde de muziek. Met Betty Schuurmans, Ariane Schluter, Peter Paul Muller en Daniël Boissevain. Tot en met 29 mei.

Aram Adriaanse regisseert De nacht, de moeder van de dag van Lars Norén bij De Appel. Met Christine Ewert en Eric Schneider als het echtpaar dat een hotel runt en Reinout Bussemaker en Marcel Ott als hun zoons. Hij drinkt, zij is apathisch en de zoons zoeken wanhopig warmte. In het Appeltheater, t/m 13 juni.

Maastricht

In Groot en Klein van Botho Strauss door Het Vervolg speelt Mieneke Bakker de rol van Lotte, een ontheemde en ontwortelde vrouw die in het moderne Duitsland op zoek is naar geborgenheid. Regie Léon van der Sanden. In Het Vervolg-theater, t/m 15 mei.

Rotterdam

Petra Stuk/Helga Drama is een nieuw, tweedelig toneelstuk van Erik-Ward Geerlings. Het is het eerste van een reeks psycho-drama's over extreme verhoudingen in de liefde van de Deerikwardgeerlingsgroep. Op 11, 12 mei try-outs, 13 mei première, daarna t/m 17 mei in de Schouwburg.

In het RO Theater vanmiddag de première van de lunchpauzevoorstelling De verstekeling, naar een tekst van Julian Barnes. Joost Prinsen klapt uit de school over de ware toedracht op de ark van Noach. Ook vrijdag, 11 t/m 15, 17 t/m 20 en 25 t/m 28 mei om 12.30 uur.

Utrecht

Dirk Tanghe regisseerde Tartuffe, een van de scherpste stukken van Molière. Burgeroorlog in familiekring is het resultaat als huisvader Orgon in blinde verering valt voor Tartuffe, een door hem uit de goot opgeraapte geloofsfanaticus. In De Paardenkathedraal, t/m 30 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden