Theater

Langzaam tot nul door ZT Hollandia, geschreven en geregisseerd door Sanne van Rijn, die bekend staat om vertraging op het toneel en het inzoomen op details....

Bewth in Foam, een bewegingsvoorstelling in het Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, Amsterdam. Van 5 mei t/m 23 juni om 18 en 20 uur. Tel. 020-6826650.

Grensstraat 41 van en door Theatre de Galafronie/ Les Glandeurs. Voorstelling over onder meer clichés van Belgen over Marokkanen en vice versa. Op 2 en 3 mei in Frascati Amsterdam.

Kaas (Annette Speelt een onderzoek op locatie), voorstelling van Annette Speelt in een voormalige kaasfabriek in Alkmaar waar zeven mensen hun uiterste best doen om het leven overzichtelijk te houden. Van 6 t/m 17 mei in de Eyssen Kaasfabriek (Kanaalkade 65) in Alkmaar.

Cannibali! van Jan Decorte naar The Tempest van Shakespeare. Eerder bewerkte Decorte Shakespeare's Hamlet, tot een gedenkwaardige voorstelling. Nu dus Cannibali!, waarin hij zelf de hoofdrol van Prospero speelt. Op 7 mei in Stadsschouwburg Groningen.

Brecht/Tabori. Een Amsterdamse traditie herleeft. Acteurs lezen op 4 mei de eenakter De joodse vrouw van Bertold Brecht, daarna Jubileum van Tabori. Joodse doden staan op uit hun graf om hun verhaal te vertellen. Op 4 mei in Theater Perdu, Amsterdam.

De miserie van de jonge Werthers door De Koe/Toneelschuur. Voorstelling naar Goethe's klassieker over twee naïeve dromers. Op 2 en 3 mei in De Toneelschuur in Haarlem.

Noodlot van Peter Sonneveld door Productiehuis Rotterdam. Naar het gelijknamige boek van Louis Couperus. Reprise. Op 3 mei in Theater a/h Spui in Den Haag, 6 en 7 mei in de Toneelschuur in Haarlem.

Water-stand (was ik maar een hond) van Dennis van Galen is een Crea-productie over intimiteit, angst en 'het onverwachte boeket van een goed glas kraanwater'. Van 2 t/m 10 mei in het Crea Theater (Turfdraagsterpad 17) in Amsterdam.

Onderstroom door Vis à Vis, spektakelvoorstelling over het thema water. Tot en met 24 mei op het Eiland van Brienenoord, Rotterdam. Vanaf De Boompjes vaart een boot als extra attractie. Ticketlijn: tel. 0900-20003000 (www.waterlife-rotterdam.nl).

MF-Unlimited: Sirenen, tweede van een drieluik van het Noord Nederlands Toneel. Sirenen van Fenneke Wekker is een onderzoek naar de kunst van het verleiden. Tot en met 10 mei in De Machinefabriek in Groningen.

De Presidentes van Werner Schwab door Het Vervolg. Deel 1 van het drieluik De Faecaliëndrama's. Boris Paval Conen regisseert Eva van der Gucht, Guusje van Tilborgh, Hans van Leipsig en Marieke van Leeuwen. Tot en met 17 mei in het Derlon Theater in Maastricht. Tel. 043-3507170.

Da Vinci en de drol van Roland Topor. Toneelschuurproductie met o.a. Kees Hulst, Joep Onderdelinden en Tjitske Reidinga. Absurde thriller over de stoelgang. Vertaling: Tom Kleijn. Regie: Jennifer Drabbe. Vanavond in de Gigant in Apeldoorn, 2 en 3 mei in het LAKtheater in Leiden.

Een Meeuw van Tsjechov door de Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans. Met Sylvia Poorta, Carice van Houten en Tijn Docter. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan er gedineerd worden in de foyer. Elke dinsdag en woensdag een inleiding. Nog tot en met 10 mei in het Compagnietheater in Amsterdam.

Stock, Dood Paard speelt werk uit eigen repertoire: drie voorstellingen gedurende twee weken in Frascati in Amsterdam. Van 6 t/m 10 mei Chinindrest Take Away, een protest tegen de manier waarop de welvaart in de wereld is verdeeld; op 13 en 14 mei 40.000 sublime and beautiful thoughts, gebaseerd op Peter Handke's Selbstbesichtigung; 15 t/m 17 mei Mission Impossible, een avond met drie acteurs en een dj en een tekst van Rob de Graaf (2 mei in Kikker in Utrecht).

4 Mannen van Maike Meijer door De Paardenkathedraal. Vier mannen staan op het punt vader te worden. Regie: Paula Bangels. Muziek: Jasper Boeke. Vanavond en vrijdag in Theater a/h Spui in Den Haag, 3 mei in Lux in Nijmegen, 6 en 7 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

De Wilde Eend van Ibsen door Toneelgroep Amsterdam. Een meisje kan alleen de liefde van haar vader winnen door het liefste te doden wat ze heeft, een wilde eend. Gerardjan Rijnders regisseert o.a. Pierre Bokma, Cas Enklaar en Marieke Heebink. Laatste voorstellingen van 6 t/m 10 mei in Stadsschouwburg Amsterdam.

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Regie: Johan Simons. Vader heeft in de gevangenis gezeten vanwege te intiem gedrag met zijn dochter. Moeder probeert het leven aan elkaar te redderen. Met Elsie de Brauw, Bert Luppes, Fedja van Huêt en Yonina Spijker. Vrijdag en zaterdag in Stadsschouwburg Eindhoven.

De ideale ernst of het belang van een echtgenoot. 't Barre Land en De Onderneming bewerkten twee stukken van Oscar Wilde tot een theaterstuk: Een ideale echtgenoot, een oer-Engelse komedie vol politieke schandalen, en Het belang van Ernst, waarin de Britse elite zich terugtrekt in haar buitenhuizen. Van 1 t/m 3 mei in het Grand Theatre in Groningen.

Bambie 8 van en door mimetheatergroep Bambi. Geïnspireerd op films die regisseur Werner Herzog met acteur Klaus Kinski maakte. Op 2 en 3 mei in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Onbegonnen werk van en door Thea tergroep Carver. Het leven zit vol raadsels en het is onbegonnen werk om er enige ordening in aan te brengen. Regie: Helmert Woudenberg. Van 1 t/m 18 mei in Bellevue in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden