THEATER

Tournee..

ELS Inc bewerkte 'Bakeliet' van Gerardjan Rijnders tot Savage Grace, een 'theatrale documentaire over noodlottige decadentie'. Over de ondergang van een schatrijke familie. Een regie van Arie de Mol. Vanavond in Utrecht (Blauwe Zaal), vrijdag in Culemborg (De Fransche School), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura).

The Story of their Lifes is een voorstelling van Mug met de gouden tand, gemaakt door Ricky Koole en Marcel Musters. Ze vormen een muzikaal duo, met dien verstande dat zíj wil zingen en hij liever zwijgt. Vanavond in Alkmaar (Provadja), vrijdag in Breda (Chassé Theater), 17 en 18 oktober in Groningen (Grand Theatre).

Oscar van Woensel 'hertaalde' Shakespeare's 'Richard de Derde' voor Het Syndicaat tot Richard, dat werd geregisseerd door Danielle Wagenaar. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), 18 oktober in Utrecht (De Opkomst), 19 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

In Op=op spelen Kas & De Wolf een voormalig muzikaal duo dat elkaar na vijf jaar terugziet omdat ze aanmerking komen voor een prijs. Vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), zaterdag in Deventer (Theater Bouwkunde), 18 en 19 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Bij Fact regisseert Ola Mafaalani haar eerste grote-zaalproductie, Ajax. Deze klassieke tragedie over haat en waanzin werd aangevuld met teksten van Ko van den Bosch. Vanavond in Rotterdamse Schouwburg, 17 oktober in Enschede (Twentse Schouwburg), 18 en 19 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vader en moeder nodigen zoon en dochter en aanhang uit voor een weekje wintersport - het wordt een weekje met pijnlijke confrontaties. Met Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Peter Blok e.a. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Bussum ('t Spant), 17 en 18 oktober in Den Bosch (Theater a/d Parade)

Het Nationale Toneel met Tricks or Treats, een echtparenstuk van Lars Norén. Met Geert de Jong, Will van Kralingen, Hubert Damen en Reinout Bussemaker. Vanavond in Rijswijk (Schouwburg), vrijdag in Hoorn (Het Park), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie), dinsdag in Breda (Chassé Theater).

In Een zomerjurk vol verdriet komen de zusjes Aafje, Riet en Pluis elkaar na vele jaren weer tegen. Door Bert Bunschoten, Joep Kruijver en Wigbolt Kruijver. Vanavond in IJmuiden, vrijdag in Den Bosch, zaterdag in Almelo, 17 en 18 oktober in Zoetermeer.

Ingrid Kuijpers regisseerde Golden Palace in De Buikspreekster, dat werd gemaakt op basis van een documentaire over een buikspreekster die een obsessieve relatie had met haar poppen en stopte met haar werk om een gezin te stichten. Vanavond in Goes ('t Beest), vrijdag in Weesp (City of Wesopa), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 16 en 17 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

In samenwerking met Theater van het Oosten brengt Het Oranjehotel de komedie Polaroid, een tekst en regie van Jeroen van den Berg. Over de wankele basis van succes. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), 13 en 14 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf), 18 en 19 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

Op bezoek bij meneer Green, met John Kraaijkamp als de nukkige meneer Green en Jasper Boeke als de homoseksuele yup, die de oude man uit zijn isolement moet halen. Vanavond in Naaldwijk (De Naald), vrijdag in Harderwijk, zaterdag in Kampen, dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), woensdag in Cuijk.

Amsterdam

In het Gasthuis vanavond t/m zondag de monoloog Dominique van Rob de Graaf in regie van Alexandra Koch. Hester van Hasselt speelt de Zingende Zuster, die als Soeur Sourire een zangcarrière maakte.

Aan het zesde internationale festival voor improvisatietheater doen teams mee uit Noorwegen, Zimbabwe, New York en Amsterdam. Maandag in Bellevue, 17 t/m 21 oktober in Bovenzaal Stadsschouwburg.

Laatste voorstellingen Popla door Suver Nuver, vanavond t/m 18 oktober in Theater Frascati.

De Vlaamse groep Het Gevolg speelt, in regie van Ignace Cornelissen, Dodendans, waarin Strindberg afrekent met het huwelijksgeluk. Op 17 en 18 oktober in Theater Bellevue.

Johannes Kemkens speelt de solovoorstelling De Oude Man en de Zee, naar het boek van Ernest Hemingway, zaterdag in De Meervaart.

Een reprise ook van de mimevoorstelling Aurora door Herfst en Peters. Ze spelen twee entertainers die met de moed der wanhoop hun illusies proberen te bewaren. Vanavond t/m zondag om 21 uur in Het Veem Theater.

Theatergroep Mevrouw Jansen maakte een voorstelling over senator, politica en beroeps-voorzitter Annemarie Grewel, die tweeënhalf jaar geleden overleed. Grewel, t/m 21 oktober in De Engelenbak.

In Theater Bellevue vanavond t/m zaterdag de laatste voorstellingen van De Vergissing van Natalia Ginzburg door Carrousel. Over vriendschap, idealen, vreemde ogen die dwingen en de voordelen van de mobiele telefoon.

De Trust met Jeff Koons van Rainald Goetz, een voorstelling die werd gemaakt op uitnodiging van het Holland Festival van dit jaar. Een regie van Theu Boermans. Vanavond t/m 11 november in het Trusttheater.

Den Haag

De Duitse regisseur Wilfried Minks regisseerde Maat voor Maat van Shakespeare bij Het Nationale Toneel. Een tragi-komedie over principes en morele dilemma's. Met Rik van Uffelen, Lou Landré, Angelique de Bruijne, Guusje van Tilborgh en anderen. Vanavond t/m zaterdag (première) in de Koninklijke Schouwburg.

Met Vals schreven Ton Theo Smit en Lucienne van Amelsfort een 'actueel toneelstuk over moderne beeldende kunst in een Haagse setting'. Toneelgroep Drang speelt Vals op een 'verrassende locatie', waar het publiek naar toe wordt geleid vanaf het Appeltheater. Reserveren ook bij het Appeltheater, tel. 070-3502200.

Rotterdam

Dood Paard en Nieuw West met ROB (with a little help from my friends), het portret van een groep kunstenaars die uiteen valt door afgunst en verraad. Laatste voorstellingen vanavond t/m zaterdag in de Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden