THEATER

Banale kroegscènes, halfhartige oorlogsdiplomatie en eenzame bekentenissen wisselen elkaar in hoog tempo af in Shakespeare's Henry IV door 't Barre Land....

Amsterdam

In een verlaten fabriekshal heeft de redactie van een succesvol reality-TV programma haar intrek genomen. Als de realiteit geen interessant genoeg materiaal meer geeft, zetten ze een en ander in scène. Galg van Michiel Zeegers en Ewout Eggink gaat vrijdag in première in het Ketelhuis van de Westergasfabriek. Voorstellingen t/m 14 juni.

Interviews met de eerste generatie Molukkers vormt het basismateriaal voor de voorstelling Riwayatku...toen, en wat nu?, die vanavond door Theater Cosmic in het eigen theater in première wordt gebracht. Een tekst van Pieter Vrijman en een regie van Anis de Jong. Tot en met 8 juni in Cosmic, op 12 juni in Breda (Chassé Theater), op 13 juni in Wageningen (Hemeltje).

Veronica is een heroïnehoer, moeder en meisje in de randstad. Over een lichaam waar niets van overblijft en een geest die daar niets aan kan veranderen. Spel van Corinna Chardon. Van 10 t/m 16 juni in het Veem Theater, Van Diemenstraat 410.

Maatschappij Discordia presenteert als 'Fin de saison' Anton Tsjechov's Kersentuin. Voorstellingen 10 t/m 15 juni, 24 t/m 29 juni en 1 t/m 6 juli in Felix Meritis.

De Trust introduceerde in 1989 de Oostenrijkse toneelschrijver Rainald Goetz met de triologie 'Oorlog', 'Veldslag' en 'Koliek' (1992). Nu speelt de Trust het laatste deel van een nieuwe triologie van Goetz, Cataract, vanaf 9 juni in het eigen theater aan de Kloveniersbrugwal 50. Voorstellingen tot en met 21 juni, aanvang 21.30 uur.

Koppen dicht! door Stichting Comedia is een komedie over toneelspelen en -spelers. Ofwel hoe een een groep acteurs een klucht op de planken probeert te zetten en wat er achter de schermen allemaal fout loopt. Noises Off, zoals de oospronkelijke titel luidt, werd geschreven door Michael Frayn en werd destijds met groot enthousiasme ontvangen op Broadway en in West End. Vertaald door Justus van Oel. Laatste voorstellingen vandaag, vrijdag en zaterdag in Nieuwe de la Mar Theater.

Den Haag

Leonard Frank regisseerde het stuk De IJsman Kome bij Theater van het Oosten, een bewerking van Ger Apeldoorn en Harm Edens van Eugene O'Neills 'The Iceman Cometh' uit 1939. Vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui).

Toneelgroep De Appel speelt Oud en Nieuw, geschreven en geregisseerd door Hubert Fermin. Het verslag van een erotische oudejaarsavondviering van Adam de Jager, die omringd door vijf vrouwen het nieuwe jaar inluidt. Op 7 en 8 juni (om 15 uur), op 9 juni om 20.15 uur.

De finlandisering van de lust behandelt een oeroud thema, die van de liefde. Een literaire tekst 'met theatrale pretenties' van Ton Theo Smit, gebracht door Toneelgroep Drang. De term 'finlandisering' is afkomstig uit de tijd van de Koude Oorlog toen zowel de Russen als het Westen Finland onder hun invloedssfeer wilden brengen. De Finnen liepen daar - 'nurks naar links en rechts grijnzend' - op hun tenen tussendoor. Première zaterdag in Literair Theater Branoul, Maliestraat 12. Nog t/m 8 juni, op 11, 12, 14 en 15 juni.

In het Appeltheater tot en met 14 juni De Driestuiversopera van Bertolt Brecht, op muziek van Kurt Weill. Geregisseerd door Aus Greidanus.

Groningen

Ter gelegenheid van de officiële opening van het Academisch Ziekenhuis maakte Dogtroep de speciale theaterproductie Adder zonder gras. Laatste voorstellingen vanavond en vrijdag in de monumentale ontvangsthal.

Lelystad

Ruwbouw is een nieuw lokatieproject van Theater na Water in rijtjeshuizen in aanbouw. Welke geheimen verdragen het daglicht niet. Voorstellingen op 6, 7, 8, 13, 14, 15 juni. Informatie: tel. 036-5342727.

Rotterdam

Glowing Icons, de nieuwe voorstelling van Jan Fabre staat van 5 tot en met 7 juni in de Schouwburg.

Na geruime tijd waagt een theatergroep zich weer aan een opvoering van Dylan Thomas' droomlandschap Under Milkwood. Regisseur Guy Cassiers maakt in zijn regie bij het RO Theater gebruik van de befaamde vertaling van Hugo Claus, t/m 14 juni; reprise vanaf half augustus. 'De concentratie van de acteurs maakt het kijken en luisteren tot een enerverend genoegen. Concentratie wordt er ook van het publiek verlangd. Maar wie bereid is in sprookjes te geloven, wordt beloond met een bijzondere ervaring, waarbij de schoonheid van de taal het hart van de voorstelling blijft.' (Marian Buijs)

Honderd jaar geleden werd aan het Museumpark de bouw van de Remonstrantse kerk voltooid. Reden voor bewegingstheater Bewth om een voorstelling ter plekke te maken. Première vanavond, voorstellingen t/m 5 juli, steeds om 17 en 19 uur. Reserveren (noodzakelijk) tussen 10 en 13 uur: tel. 020-6826650.

Utrecht

Festival a/d Werf: In de Paardenkathedraal (Veeartsenijstraat 155) De wonderbaarlijke nacht van de Poolse toneelschrijver Slawomir Mrozek. Twee ambtenaren, Riny en Will, maken samen een dienstreis en zitten elkaar flink dwars, tot een 'geheimzinnig jongmens' hun wereld op zijn kop zet. Een regie van Dirk

Tanghe, t/m 7 juni (op 6 juni een extra nachtvoorstelling).

De Utrechtse jongerentheatergroep Gemengd Goed speelt Droom van 1001 nacht op 11 juni in de Stadsschouwburg.

Tournee

Theater te Water viert dit jaar het 15-jarig bestaan met de productie Zestig, een komedie van Just Vink. Het schip de Verwondering is omgebouwd tot café de Bruine Schuit waar de 60ste verjaardag van caféhoudster Annie wordt gevierd. Tot en met 7 juni ligt het schip in de Hoge der A in Groningen-stad; op 10 en 11 juni in Bovensmilde, 13 en 14 juni in Smilde. Tournee tot eind september.

Ton Vorstenbosch bewerkte de roman De Stille Kracht van Louis Couperus voor het Nationale Toneel. In de belangrijkste rollen Peter Tuinman, Margo Dames en Linda van Dyck. Vanavond en vrijdag extra voorstellingen in Rijswijk (Rijswijkse Schouwburg), zaterdag in Gouda (Goudse Schouwburg), op 9 en 10 juni extra voorstellingen in Utrecht (Stadsschouwburg), op 11 en 12 juni in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden